Estrella Polar

5 cançons de bressol en català que hem de recuperar

"Una cançó per a cada ocasió", el cançoner tradicional per a nadons escrit per Núria Casas

19 de desembre de 2022 a les 08:00h
Estrella Polar
per Criar.cat
Sí, estem en l'era de les pantalles. Sí, també la paciència la perdem més de pressa que abans. Sí, sabem que el recurs serà ràpid i efectiu. Però també sabem que l'entreteniment d'un infant no és unipersonal. 

La periodista Núria Casas ens proposa "Una cançó per a cada ocasió", publicat per Estrella Polar, un cançoner tradicional per a nadons, per recuperar les cançons d'ara i sempre, per conèixer la cançó ideal per a cada moment amb l'infant.

Per a cadascuna de les cançons que hi ha al llibre hi trobarem la lletra de la cançó, la partitura, l'origen de la cançó i recursos per poder fer en cada moment. Avui te'n volem recuperar algunes: 

Cinc pometes té el pomer: Una cançó per jugar amb les manetes quan ja s'aguanten asseguts. Podem anar contant les pometes amb els dits, segons l'edat de cada infant i fer la cançó a la nostra mida.

Plou i fa sol: una cançó que pot formar part del ritual de vestir-se i desvestir-se i que té diverses variants. La Núria Casas ens explica que per exemple al Maresme diuen: "Plou i fa sol, les bruixes fan un ou", i en canvi a Manresa: "Plou i fa sol, les banyes d'aquest bou". Quina és la teva? 

Els esclops d'en Pau: una cançó que prové de Viladrau i que s'utilitza com a joc per adults (perquè hi intervé un porró de vi) que s'ha transmès de generació en generació des de fa més d'un segle. Els participants se situen drets al voltant d'una taula amb els esclop i al ritme de la cançó han de moure el tac de fusta, tot picant al ritme de la cançó fins que algú perd el ritme.

Petits bonics titelles: Una cançó d'imitació amb un paper molt actiu pel nadó i una melodia fàcil de recordar. La pots interpretar també amb titelles!!!

Quan les oques van al camp: Les oques, segons explica la Núria al conte, són animals que prenen gran protagonisme en la tradició popular de Catalunya. S'ha adaptat a molts idiomes. En castellà és la famosa "Estrellita dónde estás". La versió en català ens parla del moment que les oques van al camp, la primera va al davant, la segona va al darrere i després va la tercera..."

Si voleu saber l'origen de cada cançó, trobar-ne més per cantar als infants en la nostra llengua i recuperar les cançons de bressol típiques de Catalunya us deixem amb la fitxa i més informació

Títol: Una cançó per a cada ocasió
Autora: Núria Casas  
Il·lustració: Kim Amate
Editorial: Estrella Polar
Edat recomanada: nadons
Gènere: cançoner
Aspectes pedagògicsmúsica, entreteniment i recursos pedagògics.

 

AMB EL SUPORT DE



 
Arxivat a:
BrandedGeneral
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Lo Closcamoll Festival
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat