Cada cop és més habitual trobar als supermercats i fruiteries
meitats, o fins i tot quarts, d'algunes fruites.
És recurrent, sobretot, a
l'estiu, ja que és l'època de les fruites més grans, com el
meló o la
síndria, tot i que també es poden trobar mitges
pinyes o
papaies. I, a més, és un recurs molt útil per dur de berenar quan surten de l'escola.
La fruita sencera, de normal, no es troba en neveres, sinó que està exposada a
temperatura ambient. I, les meitats o trossos embolicats amb film transparent, sovint també. Però això pot ser problemàtic, ja que la fruita, un cop tallada, presenta un
major risc de contaminació: quan es manipula per tallar-la, la part comestible -fins llavors protegida per la pell- queda exposada a agents externs i a l'aire.
És saludable comprar i menjar fruita tallada? L'
Agència Espanyola de Seguretat Alimentària (AESAN) ha elaborat un informe en què es conclou que una
bona conservació de les fruites és fonamental per garantir la seguretat alimentària dels productes. I, de fet, cada fruita té unes condicions de conservació, però més o menys es basen en uns criteris generals.
Així, l'AESAN explica que
la fruita en meitats té una menor vida útil, ja que hi ha més risc de creixement de microorganismes patògens. Una altra característica a tenir en compte és l'acidesa la fruita, així com el punt de maduració:
les més àcides i més madures tenen més risc de deteriorament i contaminació.
D'altra banda, l'agència informa que la fruita en meitats només es pot mantenir a
temperatura ambient -és a dir, sense que superi els 25 graus-
durant tres hores. Més enllà d'aquest límit, les peces de fruita s'exposen a un risc microbiològic significatiu. També és important que el lloc estigui
ventilat i protegit de la llum solar, a més de
refrigerar immediatament la fruita quan es compra.