Engin Akyurt

Fruita tallada: és saludable comprar-ne?

Els aliments estan exposats a un major risc de contaminació quan s'obren i no es conserven a la temperatura adequada

Engin Akyurt
per Criar.cat
Cada cop és més habitual trobar als supermercats i fruiteries meitats, o fins i tot quarts, d'algunes fruites.

És recurrent, sobretot, a l'estiu, ja que és l'època de les fruites més grans, com el meló o la síndria, tot i que també es poden trobar mitges pinyes o papaies. I, a més, és un recurs molt útil per dur de berenar quan surten de l'escola.


La fruita sencera, de normal, no es troba en neveres, sinó que està exposada a temperatura ambient. I, les meitats o trossos embolicats amb film transparent, sovint també. Però això pot ser problemàtic, ja que la fruita, un cop tallada, presenta un major risc de contaminació: quan es manipula per tallar-la, la part comestible -fins llavors protegida per la pell- queda exposada a agents externs i a l'aire. 

És saludable comprar i menjar fruita tallada? L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària (AESAN) ha elaborat un informe en què es conclou que una bona conservació de les fruites és fonamental per garantir la seguretat alimentària dels productes. I, de fet, cada fruita té unes condicions de conservació, però més o menys es basen en uns criteris generals.


Així, l'AESAN explica que la fruita en meitats té una menor vida útil, ja que hi ha més risc de creixement de microorganismes patògens. Una altra característica a tenir en compte és l'acidesa la fruita, així com el punt de maduració: les més àcides i més madures tenen més risc de deteriorament i contaminació. 

D'altra banda, l'agència informa que la fruita en meitats només es pot mantenir a temperatura ambient -és a dir, sense que superi els 25 graus- durant tres hores. Més enllà d'aquest límit, les peces de fruita s'exposen a un risc microbiològic significatiu. També és important que el lloc estigui ventilat i protegit de la llum solar, a més de refrigerar immediatament la fruita quan es compra.
Arxivat a:
AlimentacióGeneral
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Harry Grout
per Irene Ramentol
La base d'una alimentació saludable no només està en els aliments
Imatge il·lustrativa
iStock
per Alba Carreres
Característiques de l'etapa del "no retorn"
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Una eina útil per ajudar-vos a tenir present el calendari pediàtric si tens criatures d'entre 0 i 15 anys
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Aquestes són les recomanacions de les persones expertes
Logotip de Criar.cat
Responsable de projecte: Irene Ramentol
Responsable editorial: Alba Carreres
Responsable de publicitat: Mar Domènech
Tecnologia: Sobrevia.net

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres