Adrià Costa

Així és el «MIR» per a professors i mestres que es posarà a prova el curs vinent

T'expliquem com funcionarà el programa Sensei que assajarà el Departament d'Educació

31 de gener de 2023 a les 13:19h
Adrià Costa
per Criar.cat
El Departament d'Educació impulsarà a partir del curs vinent un projecte pilot que permetrà que docents novells facin una estada d'un curs en centres seleccionats per fer-los acompanyament a través de mentors.

Es tracta del programa Sensei, de residència inicial del docent de Catalunya i que han presentat aquest dilluns a la tarda els consellers d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, i Universitats, Joaquim Nadal.


Aquest curs se seleccionaran 60 centres que oferiran aquesta experiència a partir del curs vinent, quan es podran acollir fins a 250 docents de la borsa amb menys de tres mesos d'experiència-150 a primària i 100 a secundària-. La idea és fer un testeig del projecte i decidir si s'escala a tot el sistema i de quina manera.

El projecte parteix de l'anàlisi de recerca educativa que apunta que hi ha competències que són clau i que si no s'assoleixen durant els primers dos anys després no permeten l'assoliment d'altres.


També es busca millora els resultats educatius globals del sistema, la satisfacció laboral i el benestar docent. Aquesta és una pràctica que ja és una realitat a molts països euroepus.

La iniciativa començarà a rodar aquest curs amb l'elecció dels 60 centres formadors. A aquests se'ls hi demana que hagin tingut alumnat en pràctiques, que tinguin una idea clara de com formar els docents novells i que despleguin les metodologies que permetin l'aplicació del projecte.


A més, es garantirà que hi hagi tant diversitat territorial com de tipologia de centres. Només poden ser centres públics per les exigències del finançament europeu, però el Departament d'Educació treballa en una experiència similar per als concertats.

En aquests centres hi haurà 85 mentors, que estaran alliberats fins a un màxima de mitja jornada lectiva. La seva tasca serà la d'acompanyar el docent novell i capacitar-lo. A més, el mentor rebrà un programa formatiu, orientacions i guies, l'acompanyament per part d'experts i participarà mensualment ten una comunitat pràctica de docents en mentoria.


El projecte s'aplicarà en dos cursos i per a cada curs s'oferiran 250 places. Per accedir-hi és necessari haver superat la formació inicial de grau o màster i estar inscrit a la borsa de treball de personal docent del Docent, sense experiència o amb un màxim de tres mesos treballats.

Els que superin el programa rebran un certificat de 250 hores de formació, que tindran el mateix efecte que la superació del curs d'iniciació a la tasca docent. El docent novell cobrarà mitja jornada, ja que la seva feina pràctica com a docent serà de mitja jornada i l'altra mitja la destinarà a la formació és teòrica, a seguir tallers o a visitar altres centres per conèixer altres experiències, entre d'altres.

Aquests docents novells no formaran part de la plantilla estructural del centre sinó que seran personal extra, segons fonts d'Educació.

Les sis competències bàsiques que han d'adquirir aquests professionals novells s'estructuren en base a:

 Uns objectius d'aprenentatge i uns àmbit com el model educatiu i lingüístic de Catalunya.

 El desenvolupament de pràctiques d'aprenentatge actualitzades.

 La gestió de l'aula que fomenti la participació i el desenvolupament de l'alumnat.

 L'avaluació formadora i formativa de l'alumnat.

 El desenvolupament de la identitat docent del novell i la gestió socioemocional amb l'alumnat, docents i famílies.

La prova pilot tindrà un cost d'11 milions d'euros per als dos cursos, finançats al 95% per les institucions europees. Un cop finalitzada l'experiència de dos cursos es debatrà si s'aplica o no al conjunt del sistema i, en cas que s'escaigui, el com.

En aquest com s'emmarca, per exemple ,el debat de si ha de ser o no obligatòria o de si els docents novells han de formar part de la plantilla o fer-ho de forma extraordinària. Si s'optés per aquesta darrera opció, el cost per curs seria de 160 milions per al Departament.

En tot cas, fonts d'Educació han defensat que la idea no és imposar el projecte sinó treballar-lo i dialogar amb la comunitat educativa perquè si s'observa que es beneficiós es pugui ampliar.

Cada curs surten de les facultats entre 3.000 i 4.000 docents novells a Catalunya. El programa es dirigiria a aquest col·lectiu.

 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Martí Albesa
per Lluís Girona
El Govern accedeix a la proposta del Consell d'Educació de Catalunya que demanava tenir cinc dies laborables per preparar el retorn a les aules
Imatge il·lustrativa
Guillaume de Germain
per Alba Castellvi Miquel/Irene Ramentol
Claus perquè els infants es posin reptes, amb una mirada inclusiva
Imatge il·lustrativa
Ksenia Makagonov
Hi ha aprenentatges que superen els riscs des del punt de vista neurocientífic
Imatge il·lustrativa
Departament d'Educació
per Irene Ramentol
Propostes pedagògiques per Infantil, Primària, Secundària i Batxillerat
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat