Uladzimir Zuyeu

El meu fill o filla encara no camina... 5 coses que has de saber dels primers passos

La majoria de nadons comencen entre els 9 i 12 mesos, però no et preocupis si ho fa més endavant

1 de març de 2023 a les 07:30h
Uladzimir Zuyeu
El meu fill o filla encara no camina... És bo agafar-lo i animar-lo a fer passes? I si cau, com he d'actuar?Són moltes les preguntes que sorgeixen en aquest moment transcendental del desenvolupament del nadó.

I el cert és que no hi ha una única resposta per totes. Perquè cada criatura és un món, té el seu propi ritme maduratiu i els seus propis mètodes per anar conquerint l'autonomia. 


La majoria dels nadons comencen a caminar entre els 9 i els 12 mesos, però no et preocupis si el teu nadó ho fa una mica després. Moltes criatures no fan els primers passos fins als 16 o 17 mesos. Només en cas que vegis algun senyal preocupant a nivell motriu o neurocognitiu, consulta-ho amb l'especialista.

Què he de tenir en compte per les primeres passes? Us hem recollit alguns consells útils: 


No forcis i mostra confiança. El millor estímul és la pròpia curiositat del nadó. I el millor mestratge, la mirada confiada d'un pare o mare amorós/a a través de la qual el nadó pot llegir que és percebut com un ésser competent, autònom i reconegut. No forcis a posar-lo de peu, ho farà quan consideri que està preparat/da o motivat/da per fer-ho. 

 Deixa que practiqui el que necessiti. Per aprendre a caminar les criatures necessiten guanyar força per incorporar-se, practicar l'equilibri, els moviments... I això vol dir caure i tornar-se a aixecar. Deixa que practiqui les seves habilitats, proporciona-li un temps i un lloc per a l'aprenentatge del moviment. 


 Acompanya sense intervenir. Aquest consell és clau. No l'ajudis a pujar on no pugui. Ni tampoc a mantenir l'equilibri o aixecar-se després de caure. Tot són aprenentatges per ell/a i malgrat pugui ocasionar-li frustració, si les accions les fa la persona adulta no l'estem ajudant a adquirir recursos. L'única ajuda que necessita és la teva mirada de complicitat.  

No siguis impacient. Cada criatura aprèn al seu ritme i abans de passar a la següent habilitat, ha de consolidar les conquestes recents. Resulta contraproduent preocupar-se si es posa dret o camina més tard del que esperem, ja que si intervenim, escurçarem les etapes de consolidació de cada nova adquisició. Caminarà quan se senti llest, així que deixem-lo aprendre sense estrès.

 Calçat respectuós. Les primeres passes són des del moment que es posen drets i s'aguanten agafats a un lloc fins que són capaços de fer 10 passes per si sols. En aquesta fase, i fins aproximadament sis mesos després d'assolir aquestes primeres 10 passes, ens explica la podòloga infantil Neus Moya, la criatura "ha de portar el més semblant a un mitjó", i això inclou mitjons antilliscans i amb sola de silicona.


Així doncs, si, per exemple ha començat a caminar als 12 mesos, li tocaria canviar de sabates als 18. Ara bé, la podòloga aclareix que, si la criatura ja camina o corre molt bé als 16 mesos, per exemple, "se li pot buscar una sabata amb una sola una mica més estructurada, però que sigui igualment flexible".

Un cop superats aquests primers mesos d'aprenentatge, s'entra ja a la fase d'adquisició de la marxa, i en aquesta etapa el calçat ha de continuar simulant la marxa del peu descalç.

 
Irene Ramentol
Responsable editorial i de projecte a Criar.cat
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Vitolda Klein
per Irene Ramentol
Un recull d'experiments i propostes educatives que us encantaran
Imatge il·lustrativa
Lo Closcamoll Festival
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat