Nathan Dumlao

Com conservar i reescalfar el menjar que ens sobra a casa de forma segura?

Mai s'ha d'escalfar més d'una vegada i que convé conèixer la durabilitat del producte a la nevera

10 de març de 2023 a les 07:30h
Nathan Dumlao
per Criar.cat
En general, tenim poc temps per cuinar i no ens agrada desaprofitar els aliments. És per això que moltes vegades optem per reescalfar productes o plats sencers, sense conèixer però la manera de fer-ho de forma segura. 

La nutricionista clínica especialitzada en nutrició digestiva i hormonal, màster en Microbiota Humana, Blanca García-Orea, explica que només hem d'escalfar els plats una sola vegada. El procés de refredat i escalfat afavoreix el creixement de microorganismes i, si a sobre s'escalfa una vegada més, aquesta quantitat augmenta, explica.

Per això és important calcular bé les racions. De la mateixa manera, l'ideal és arribar a una temperatura de 70 o 75 graus. "Si escalfem el menjar immediatament abans de dinar, cal llençar-lo sempre que sobri, per molt que ens faci mal", avisa l'experta.

Quant aguanten els plats a la nevera?

Els aliments que s'hagin cuinat no han d'estar fora de la nevera més de dues hores als mesos freds i menys d'una hora quan fa calor. No s'han de deixar temperar a temperatura ambient fins que es refredin, ja que així s'afavoreix el creixement de microorganismes.

Per això, l'especialista aconsella canviar-los de recipient per disminuir la temperatura. Especialment, cap a un envàs d'acer inoxidable, que és un bon intercanviador de calor i farà que la temperatura es redueixi més de pressa.

Una altra opció és posar el recipient en un bany amb aigua freda i anar remenant amb una cullera. Si es posa l'envàs a la nevera, aquest no ha d'estar en contacte amb altres aliments, per si pogués fer-los malbé en augmentar la temperatura.


La conservació a la nevera de plats com l'arròs, que no suporten més de 48 hores, tot i que un puré o una sopa de verdures es pot conservar fins a quatre dies; un guisat de carn 3 o 4 dies, i un brou o una salsa amb carn i peix els dos dies.

La carn picada cuinada fins a dos dies i les conserves de peix obertes fins a 4 dies. L'ou dur cuit, conservat amb closca pot durar fins a una setmana a la nevera, però trossejat en una amanida dura un màxim de 2 dies. En canvi, les preparacions amb ou cru, com la maionesa, han de ser de consum immediat, precisa.
Arxivat a:
AlimentacióGeneral
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Imatge il·lustrativa
Josep Lluís Escudero
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Jill Sauve
per Laia Santís
Un recull de novetats editorials que t'encantaran
Imatge il·lustrativa
Julia M. Cameron
El món i els ritmes actuals impacten en els nostres fills
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat