En general, tenim poc temps per cuinar i no ens agrada
desaprofitar els aliments. És per això que moltes vegades optem per reescalfar productes o plats sencers, sense conèixer però la manera de fer-ho de forma segura.
La nutricionista clínica especialitzada en nutrició digestiva i hormonal, màster en Microbiota Humana,
Blanca García-Orea, explica que només hem d'escalfar els plats
una sola vegada. El procés de refredat i escalfat afavoreix el creixement de microorganismes i, si a sobre s'escalfa una vegada més, aquesta quantitat augmenta, explica.
Per això és important calcular bé les racions. De la mateixa manera, l'ideal és arribar a una temperatura de 70 o 75 graus. "
Si escalfem el menjar immediatament abans de dinar, cal llençar-lo sempre que sobri, per molt que ens faci mal", avisa l'experta.
Quant aguanten els plats a la nevera?
Els aliments que s'hagin cuinat no han d'estar fora de la nevera més de dues hores als mesos freds i menys d'una hora quan fa calor.
No s'han de deixar temperar a temperatura ambient fins que es refredin, ja que així s'afavoreix el creixement de microorganismes.
Per això, l'especialista aconsella canviar-los de recipient per disminuir la temperatura. Especialment, cap a un
envàs d'acer inoxidable, que és un bon intercanviador de calor i farà que la temperatura es redueixi més de pressa.
Una altra opció és posar el recipient en un
bany amb aigua freda i anar remenant amb una cullera. Si es posa l'envàs a la nevera, aquest no ha d'estar en contacte amb altres aliments, per si pogués fer-los malbé en augmentar la temperatura.
La conservació a la nevera de plats com l'
arròs, que no suporten més de 48 hores, tot i que un
puré o una
sopa de verdures es pot conservar fins a quatre dies; un
guisat de carn 3 o 4 dies, i un
brou o una
salsa amb carn i peix els dos dies.
La
carn picada cuinada fins a dos dies i les conserves de peix obertes fins a 4 dies. L'
ou dur cuit, conservat amb closca pot durar fins a una setmana a la nevera, però trossejat en una amanida dura un màxim de 2 dies. En canvi, les preparacions amb ou cru, com la maionesa, han de ser de consum immediat, precisa.