Nathan Dumlao

Com conservar i reescalfar el menjar que ens sobra a casa de forma segura?

Mai s'ha d'escalfar més d'una vegada i que convé conèixer la durabilitat del producte a la nevera

Nathan Dumlao
per Criar.cat
En general, tenim poc temps per cuinar i no ens agrada desaprofitar els aliments. És per això que moltes vegades optem per reescalfar productes o plats sencers, sense conèixer però la manera de fer-ho de forma segura. 

La nutricionista clínica especialitzada en nutrició digestiva i hormonal, màster en Microbiota Humana, Blanca García-Orea, explica que només hem d'escalfar els plats una sola vegada. El procés de refredat i escalfat afavoreix el creixement de microorganismes i, si a sobre s'escalfa una vegada més, aquesta quantitat augmenta, explica.

Per això és important calcular bé les racions. De la mateixa manera, l'ideal és arribar a una temperatura de 70 o 75 graus. "Si escalfem el menjar immediatament abans de dinar, cal llençar-lo sempre que sobri, per molt que ens faci mal", avisa l'experta.

Quant aguanten els plats a la nevera?

Els aliments que s'hagin cuinat no han d'estar fora de la nevera més de dues hores als mesos freds i menys d'una hora quan fa calor. No s'han de deixar temperar a temperatura ambient fins que es refredin, ja que així s'afavoreix el creixement de microorganismes.

Per això, l'especialista aconsella canviar-los de recipient per disminuir la temperatura. Especialment, cap a un envàs d'acer inoxidable, que és un bon intercanviador de calor i farà que la temperatura es redueixi més de pressa.

Una altra opció és posar el recipient en un bany amb aigua freda i anar remenant amb una cullera. Si es posa l'envàs a la nevera, aquest no ha d'estar en contacte amb altres aliments, per si pogués fer-los malbé en augmentar la temperatura.


La conservació a la nevera de plats com l'arròs, que no suporten més de 48 hores, tot i que un puré o una sopa de verdures es pot conservar fins a quatre dies; un guisat de carn 3 o 4 dies, i un brou o una salsa amb carn i peix els dos dies.

La carn picada cuinada fins a dos dies i les conserves de peix obertes fins a 4 dies. L'ou dur cuit, conservat amb closca pot durar fins a una setmana a la nevera, però trossejat en una amanida dura un màxim de 2 dies. En canvi, les preparacions amb ou cru, com la maionesa, han de ser de consum immediat, precisa.
Arxivat a:
AlimentacióGeneral
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Johny Cohen
per Alba Carreres
Una etapa carregada d'imaginació i intuició, però també amb pors relacionades amb allò irreal
Imatge il·lustrativa
Daiga Ellaby
per Irene Ramentol
Com fer el trànsit al son respectant les característiques de cada infant
Imatge il·lustrativa
iStock
Són fruit de l'acord entre la Generalitat i els sindicats
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Símptomes i senyals d'alerta que has de tenir present
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Continguts: Irene Ramentol
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres