Classe en una escola de Manlleu, en una imatge d'arxiu | Adrià Costa

Canvis per al professorat interí: ja no podran triar municipi, només comarca

Els afectats critiquen la decisió i el Departament d'Educació argumenta que es pren per "no deixar alumnat desatès"

20 d'abril de 2023 a les 14:45h
Classe en una escola de Manlleu, en una imatge d'arxiu | Adrià Costa
per Criar.cat
Els professors/es interins ja no podran triar en quin municipi volen fer classe a partir del curs que ve. El Departament d’Educació ha comunicat a la mesa sectorial que a partir d’ara la petició mínima que es podrà fer a la borsa és la comarca, eliminant la possibilitat de posar municipis ordenats per ordre de preferència. Així, defensa que s’evitarà deixar "alumnat desatès" i permetrà adjudicar "substitucions més llargues" per als sol·licitants.

Des de la Plataforma d'Interins de Catalunya (PINDOC) han valorat negativament la decisió, lamentant que els vulguin fer pagar "la mala jugada". "Fins ara podíem acotar-ho segons els nostres interessos, volen fer-nos fer a nosaltres la feina bruta", ha reblat el seu portaveu Victor del Arco.


La plataforma ha recordat que en el cas dels interins sempre solen ser els últims a tenir plaça assignada per al curs següent i que ara, pel fet d’escollir comarca i no municipi, es poden trobar que els toqui anar a treballar a un centre "que estigui a hora i mitja o dues hores" de casa seva, a vegades “sense transport públic”.


"El Departament diu que ens estima i que fem molt, però després ens acaba pagant amb la mateixa moneda", ha lamentat Del Arco. En aquest sentit, considera que l’objectiu de la conselleria és cobrir "aquelles places que ningú vol". D’altra banda, assenyala que no només es tracta de la llunyania, sinó també la "complexitat" amb la que es poden trobar: "Potser són centres que necessitarien gent que hi estigui de forma estable perquè els docents són la primera barrera de contenció que es troben els alumnes", conclou.

Qui també han criticat la nova directiu ha estat el sindicat USTEC-STEs, que a través d’un comunicat ha carregat contra el funcionament de la borsa en considerar que "vulnera el dret de les persones interines a triar la preferència de les peticions en funció de la proximitat si les seves circumstàncies personals així ho fan necessari". A més, han criticat que l’administració "no consideri fer canvis" tot i la "disconformitat de tota la part social".

 

Educació defensa els beneficis per l’alumnat

La directora general de Professorat i Personal de Centres Públics del Departament d'Educació, Dolors Collell, ha insistit que es tracta d’una mesura que permetrà "donar servei a tot l’alumnat, visqui on visqui" i ha recordat que anteriorment ja estava limitat per servei territorial i que, posteriorment, "es va fer el salt als municipis".

“El fet de demanar per comarques ajudarà a complir amb aquest deure”, ha subratllat, “evitarem que persones posin només les ciutats més grans o únicament un municipi, mentre les necessitats es troben en uns altres”. Collell ha afegit que si no es fa d’aquesta forma, la cobertura és “més difícil” i ha destacat que és important atendre l’alumnat de les ciutats grans, però també el d’aquells pobles petits de zones rurals.
 

Reunió "informativa i cordial"

Aquest dijous al matí la PINDOC s’ha reunit amb representants de la conselleria per tractar altres temes, com és el cas del procés d’estabilització. Les dues parts han coincidit que la trobada ha estat "informativa i cordial". Collell ha apuntat que s’ha explicat a la plataforma en quina part estan del procés i les “dificultats que tenen”. “Hi ha unes regles de joc, una normativa estatal que hem d’aplicar i, d'acord amb això, fer les convocatòries”, ha dit. Una d’aquestes ja està finalitzada i una segona es farà de cara a l’estiu, tot i que ja està en marxa.

Del Arco, també ha titllat la reunió d'"entenedora", tot i que ha lamentat que el Departament els ha donat a entendre que no pensa atendre cap de les seves reivindicacions. "Hem exposat les nostres raons jurídiques i legals per les quals demanem traspassos de places al concurs de mèrits i estabilització de tots els interins amb més de tres anys treballats a l’administració pública", ha afirmat. "Hi ha marge i s’ha de fer, perquè com a col·lectiu que ha donat la cara pel departament durant els darrers anys, incloent-hi la pandèmia, mai hem fallat a les escoles ni les aules", ha insistit.
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Txus Garcia
Masies, cases i apartaments ideals per un cap de setmana o les vacances escolars, de la mà de Benvinguts a Pagès
Imatge il·lustrativa
Ajuntament Deltebre
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Daiga Ellaby
per Irene Ramentol
Com fer el trànsit al son respectant les característiques de cada infant
Imatge il·lustrativa
Allan Mas
Els infants i adolescents que fan activitat física a la tarda cal que facin un berenar lleuger i amb hidrats de carboni d'absorció lenta
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat