Kelly Sikkema

Gelosia: què és i com preparar l'arribada d'un germà

5 coses que has d'evitar fer si el teu fill o filla està gelós

28 d'abril de 2023 a les 07:30h
Kelly Sikkema
El naixement d'un nadó té un fort impacte per un germà o germana, que haurà d'aprendre, la majoria dels casos sense estar prou preparat en l'àmbit maduratiu a compartir.

Les relacions de germans, quan es porten entre ells tres o menys anys, es caracteritzen per l'ambivalència, poden ser una font de conflicte i tensions. Però de vegades també poden portar amb un "amor desenfrenat" que pot comportar abraçades massa fortes, empentes i fins i tot petons que acaben amb mossegada cap a l'infant més petit.


La gelosia és totalment normal i és causada per la por d'aquest infant (sovint el gran cap al petit) de ser abandonat.

El primer que hem de saber és que la gelosia és inconscient i que sovint les famílies no els sabem identificar i reaccionem renyant-los quan el que necessiten és atenció i comprensió. Això sí, sense oblidar de posar límits i validant la seva emoció.


Com podem saber si és gelosia? Quins són alguns dels senyals? 

La majoria d'infants que tenen gelosia cap als seus germans busquen cridar l'atenció dels seus cuidadors. No hi ha una única manera de fer-ho i fins i tot pot dependre del moment. Pot ser que un mateix infant busqui fer-ho de moltes maneres perquè se li faci cas.


Pot ser mitjançant la desobediència, no fer cas, o la indiferència
Amb conductes agressives contra el germà/na o contra el progenitor
Conjunt comportaments inadequats
Aïllament
Plor freqüent o major sensibilitat o desconfiança
Conductes alimentàries poc sanes (o menjar molt i no sentir-se saciat, o menjar poc. Fins i tot hi ha criatures que deixen de menjar)
Conductes regressives, sigui a la parla o al to de veu més infantil, demanant el xumet, fer-se pipí al llit...


Totes aquestes conductes generen malestar en l'infant i també en l'àmbit familiar. És aquí quan les famílies hem de detectar aquests senyals per saber que ens està expressant un disgust cap a la situació que està vivint i donar-li un espai als seus sentiments. 

Coses que sovint fem sense voler i que encara empitjoren més la situació:

Renyar-lo o castigar-lo. L'infant en aquests moments no necessita que el renyin, necessita comprensió i amor. Això sí, cal que marquem bé els límits, pegar el seu germà/na no és una opció.

Dir-li que no sigui un bebè davant de conductes regressives. Com hem dit l'infant ho manifestarà d'aquesta manera de forma involuntària i per tant, aquest tipus de comentaris no ajuda.

Fer comparacions o posar etiquetes: la típica frase "aquest segon és molt bo, no com l'altre", pot fer-los molt de mal. Evitar les comparacions ajuda a prevenir la gelosia.

Privar-li de temps d'exclusivitat: un infant de tres anys o menys té moltes necessitats afectives per cobrir. Qualsevol situació d'especial dedicació cap a un dels germans o una percepció subjectiva errònia poden generar gelosia.

No validar els sentiments: Creure que és un exagerat/da per sentir-se així o no donar espai també a la gelosia pot contribuir a què se'n generi més.

Amb tot es recomana preparar l'arribada del germà/na fent que participi en aquesta arribada i donant lloc a les seves emocions, mantenir les rutines i no etiquetar-lo pel seu caràcter i comportament és la clau per fer desaparèixer, a poc a poc, la gelosia.
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Imatge il·lustrativa
Josep Lluís Escudero
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat