Victoria Rain

Rotavirus: 10 coses que potser no sabies i com prevenir la infecció

Quins són els símptomes? I els senyals de deshidratació?

12 de juliol de 2023 a les 07:30h
Victoria Rain
El rotavirus és la causa més comuna de diarrea greu en nounats i criatures petites. És un virus molt contagiós que produeix gastroenteritis aguda durant la infància. Afecta principalment lactants i infants més petits de cinc anys. Els adults també el poden contraure, però no acostumen a presentar símptomes o, si en manifesten, són molt lleus.

Es pot prevenir el contagi? Què cal fer si el meu fill/a està infectat? Avui t'expliquem 10 coses que potser no sabies del rotavirus i què pots fer: 


Pràcticament tots els infants han contret una infecció per rotavirus abans dels 5 anys.

 Les infeccions greus per rotavirus són la principal causa de les diarrees greus, que poden conduir a una deshidratació i requerir hospitalització.


Als països en vies de desenvolupament, les infeccions per rotavirus causen centenars de milers de morts.     

Els infants afectats per rotavirus solen presentar febre, nàusees i vòmits, que sovint van seguits de recargolaments abdominals i de diarrees aquoses i freqüents. També poden tenir tos i secreció nasal.


 Quan la diarrea que acompanya aquesta infecció és tan forta que porta a la deshidratació, el símptomes són els següents: set, irritabilitat, inquietud, apatia, ulls enfonsats, boca, llengua i pell seques, reducció de la quantitat de visites al bany per orinar (en nens) i bolquers secs durant diverses hores seguides (en nadons).
                        
El virus es transmet a través de la femta de les persones infectades abans i després que presentin símptomes de la malaltia. Els infants poden contraure la infecció si es fiquen els dits a la boca després de tocar alguna cosa contaminada amb el virus. El més habitual és que el contagi passi perquè les criatures no es renten les mans abans de menjar o després d'anar al vàter.         

Actualment a l'Estat hi ha una única vacuna comercialitzada i no està finançada pel sistema sanitari públic, de manera que cal pagar el seu preu íntegre en les oficines de farmàcia i conservar la vacuna en nevera fins a la seva administració. 

El rentat de mans freqüent amb aigua i sabó i les mesures d'higiene són la millor eina per prevenir la diarrea per rotavirus i per altres gèrmens.

Les criatures infectades s'han de quedar a casa fins que deixin de tenir diarrea. Als hospitals, els brots de rotavirus es controlen aïllant als pacients infectats i seguint un estricte procediment de rentat de mans.                

Si un lactant o un infant de menys de tres anys que ha contret una infecció per rotavirus es deshidrata moderada o greument, és possible que hagi d'ingressar en un hospital perquè li administrin líquids per via intravenosa per tal de restablir les concentracions de fluids i de sals minerals en el seu organisme. Si la criatura és més gran, segurament es podrà tractar a casa sense problemes.

 
Irene Ramentol
Responsable editorial i de projecte a Criar.cat
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Martí Albesa
per Lluís Girona
El Govern accedeix a la proposta del Consell d'Educació de Catalunya que demanava tenir cinc dies laborables per preparar el retorn a les aules
Imatge il·lustrativa
Guillaume de Germain
per Alba Castellvi Miquel/Irene Ramentol
Claus perquè els infants es posin reptes, amb una mirada inclusiva
Imatge il·lustrativa
Ksenia Makagonov
Hi ha aprenentatges que superen els riscs des del punt de vista neurocientífic
Imatge il·lustrativa
Departament d'Educació
per Irene Ramentol
Propostes pedagògiques per Infantil, Primària, Secundària i Batxillerat
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat