Colin Maynard

Quan es defineix el color dels ulls del nadó?

T'expliquem com evoluciona el color dels ulls el primer any de vida

5 de setembre de 2023 a les 07:30h
Colin Maynard
Els nadons neixen amb un color d'ulls habitualment indefinit. Sovint, presenten un color gris blavós que al llarg dels mesos varia fins a tenir el seu color definitiu.

Per què neixen sense un color d'ulls definitiu? En néixer els nadons no tenen gaire pigment a l'iris, cosa que fa que els ulls puguin semblar blaus. Les cèl·lules productores de melanina són encara immadures i van produint-ne i donant color progressivament als ulls a mesura que el nadó va creixent i les cèl·lules van madurant. 


Quan es defineix el color d'ulls en els nadons? No hi ha una regla generalitzada, és un procés que es dona en cada nadó de forma individual. En alguns nadons, el color d'ulls que tenen als sis mesos és el mateix que tindran durant la resta de la seva vida, mentre que en altres no. Tot i així, en la majoria de casos, el color de l'iris ja no canvia després del primer any de vida, encara que, en algunes criatures, el color pot seguir canviant durant diversos anys.

Segons explica l'Institut Català de Retina, els ulls marrons adquireixen la seva pigmentació per la melanina, que també dona color a altres parts del nostre cos, com la nostra pell o el nostre pèl. No obstant això, els ulls blaus no tenen cap pigment blau, sinó que dispersen la llum de tal manera que rebota més llum blava, com succeeix amb el mar o el cel.En el cas dels ulls verds o marrons, una o totes dues capes de l’iris contenen també pigment marró clar. El pigment marró clar interacciona amb la llum blava, cosa que fa que l’ull pugui semblar verd o clapejat. Moltes persones tenen variacions de color a l’iris. Sovint hi ha un color més a prop de la pupil·la i un altre color a la zona perifèrica de l’iris. Aquestes diferències es produeixen a causa que diferents parts de l’iris contenen diferents quantitats de pigment.


A les pells clares, amb poca melanina, se les relaciona amb els ulls clars (blaus, grisos o verds), mentre que a les pells amb molta melanina se les relaciona amb els ulls foscos (marrons o negres).

Què determina el color dels ulls? 

La genètica del color dels ulls és complexa. No es pot predir el color que tindran els ulls d'una criatura segons el color dels ulls dels pares. Fins i tot progenitors amb un mateix color d’ulls poden tenir un nen o nena amb ulls de diferent color al seu.

 
Arxivat a:
NounatGeneral
Irene Ramentol
Responsable editorial i de projecte a Criar.cat
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Ajuntament de Tortosa
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Txus Garcia
Masies, cases i apartaments ideals per un cap de setmana o les vacances escolars
Imatge il·lustrativa
Kelley Bozarth via Unsplash
per Dra. Anna Estapé
La Dra. Anna Estapé ens facilita alguns consells per tal de detectar i tractar aquesta malaltia que afecta 1 de cada 5 infants
Imatge il·lustrativa
Daiga Ellaby
per Irene Ramentol
Com fer el trànsit al son respectant les característiques de cada infant
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat