5 hàbits que pots canviar a casa per contribuir a frenar el canvi climàtic

Mesures quotidianes per contribuir al planeta i conscienciar els teus fills

24 d'octubre de 2023 a les 12:00h
per Arnau Urgell / Irene Ramentol

El canvi climàtic està fora de control. Així ho proven les paraules recents del secretari general de l'ONU: "l'era de l'escalfament global ha acabat, ha arribat l'era de l'ebullició global". 

I és que l'acceleració d'algun dels indicadors clau com la temperatura de l'atmosfera i els oceans, les emissions de CO2, el retrocés de les glaceres i els fenomens extrems arriben a superar les pitjors previsions científiques.


Per això és important prendre consciència que la suma de petits esforços pot ser una gran contribució per frenar la crisi climàtica. Al mateix temps, introduir hàbits a casa pensant en la sostenibilitat és també assegurar-nos que les futures generacions seguiran vetllant pel planeta. Perquè la crisi climàtica ha vingut per quedar-se i només si cuidem l'entorn podrem pal·liar els efectes. 

Què podem fer des de casa i amb els nostres fills/es per frenar el canvi climàtic? 


 Redueix el consum: La societat de consum ens ha dut a normalitzar una explotació excessiva dels recursos (naturals, artificials i energètics) per la facilitat i comoditat en què els tenim a l'abast.

Gastem més del que necessitem? La resposta és òbvia i per això és important prendre consciència que una primera mesura clau per minimitzar l'impacte ambiental és reduir el consum, especialment de productes contaminants, ajustant-lo de nou a les necessitats reals. Utilitza productes reutilitzables i recicla: la producció desmesurada que s'ha instaurat en la major part de les societats avançades ha desplaçat la consciència de reutilitzar els productes donant-los la major utilitat possible abans que arribi l'hora de desfer-nos-en.

Saps quins són els 10 residus més presents al mar de la UE? Pals de cotó, coberteria de plàstic, globus, envasos d'aliments, envasos de begudes, burilles de cigarrets, bosses de plàstic, paquets i embolcalls, tovalloletes i articles sanitaris. 

Actualment, al mercat molts d'aquests productes són accessibles en format reutilitzable com, per exemple, els discs d'higiene facial, els productes menstruals, etc. És important, optar per productes reaprofitables per minimitzar l'impacte ambiental d'aquests residus. 

També per garantir una gestió controlada dels residus és fonamental consolidar el reciclatge a la llar i educar les criatures perquè en facin sense que això suposi cap esforç doncs aquest és un hàbit que ha vingut per quedar-se. D'aquesta manera, garantim que els materials usats o deixalles fan un procés de transformació o aprofitament perquè puguin ser novament utilitzats. 

Mou-te amb transport sostenible: L'ús de la bicicleta com a mitjà de transport no és cosa de quatre activistes ecologistes radicals. La mateixa Comissió Europea ho considera una prioritat estratègica i està apostant-hi a nivell de regulació.

I és que l'alerta vermella sobre les emissions que provoca el transport obliga a repensar els hàbits de mobilitat, a les grans ciutats però també als entorns rurals. Moure's a peu no sempre és una opció, però hi ha l'abast el transport públic o la bicicleta per poder-vos moure de forma més sostenible.  

Menys carn vermella i més aliments de proximitat: l'alimentació és la principal responsable de la desmesurada petjada ecològica de la Unió Europea. Consumim molts més recursos dels que som capaços de produir o regenerar.

Els darrers estudis indiquen que per caminar cap a una dieta sostenible cal: consumir menys carn vermella i ultraprocessats, augmentar el consum de fruita, verdura i llegums, i millorar les activitats culinàries. 

També evitar les modes alimentàries perquè sovint descobreixen productes que són d'altres països i que el seu transport no és sostenible per un gran i constant volum de consumidors/es. 


Aposta per les energies renovables: les anomenades energies són aquelles fonts energètiques basades en la utilització del sol, el vent, l'aigua o la biomassa vegetal o animal -entre d'altres-. Es caracteritzen per no utilitzar combustibles fòssils, com passa amb les energies convencionals, sinó recursos capaços de renovar-se il·limitadament. 

A casa, pots optar per posar plaques si tens capacitat. També pots participar a la comunitat energètica del teu poble o barri i intentar electrificar el que puguis en l'àmbit tèrmic i de mobilitat.

Sense oblidar un darrer punt també cabdal que és sensibilitzar els teus fills i el teu entorn familiar i d'amistats sobre la importància de contribuir a frenar el canvi climàtic incorporant hàbits quotidians sostenibles. Perquè cuidar el planeta que habitem està a les nostres mans. 

 

ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Txus Garcia
Masies, cases i apartaments ideals per un cap de setmana o les vacances escolars, de la mà de Benvinguts a Pagès
Imatge il·lustrativa
Ajuntament Deltebre
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Daiga Ellaby
per Irene Ramentol
Com fer el trànsit al son respectant les característiques de cada infant
Imatge il·lustrativa
Allan Mas
Els infants i adolescents que fan activitat física a la tarda cal que facin un berenar lleuger i amb hidrats de carboni d'absorció lenta
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat