Jonas Leupe

El vídeo viral d'un pare que demostra quant pot arribar a interferir el mòbil en la criança

L'experiment convida a reflexionar i a trobar moments de desconnexió digital a casa

15 de novembre de 2023 a les 15:15h
Jonas Leupe
per Criar.cat
Quantes vegades hem estat amb les nostres criatures i li hem fet més cas al mòbil que als nostres fills i filles? Quantes vegades has estat mirant el telèfon mentre el o la gronxaves, mentre li donaves la mà pel carrer, mentre l'ajudaves a fer els deures?

Un pare ha gravat en un vídeo que s'ha fet molt viral el comportament del seu fill o filla quan està amb el mòbil o sense a la mà. I la diferència és realment impactant. Convida (i molt) a replantejar hàbits i a blindar els moments de desconnexió digital quan estem a casa:

 


D'això se'n diu phubbing, o el que és el mateix: "ningufoneig", ignorar completament el teu fill/a i parar atenció al telèfon. Està clar que el vincle que tenim amb la tecnologia canvia la nostra manera de relacionar-nos, però desconnectar-nos de les pantalles quan estem amb les nostres criatures ens ajudarà a reconnectar amb la família.


L'Anna Ramis, pedagoga familiar que acompanya famílies a crear un vincle sa amb les seves criatures gestionant la menor exposició a les pantalles i potenciant un bon desenvolupament de la infància ens explica el següent: 

Els nostres fills/es necessiten la nostra mirada: Segons ens assegura l'Anna Ramis fer phubbing és molt greu, molt més greu que fer-ho amb amics o alguna altra persona adulta. Les nostres criatures, sobretot quan són molt petites, abans dels tres anys, necessiten la nostra mirada perquè sàpiguen que els escoltem i que estem per ells.


La mirada fixa aprenentatges: Quan comencen a parlar es passen el dia dient "mama mira"; "iaia mira", "papa mira". Necessiten literalment que els mirem. Està demostrat en neuroeducació que quan la mirada del pare i/o la mare és de simpatia, o és d'aprovació, queden fixades connexions neuronals en les accions que està produint aquell nen o nena, per tant la mirada fixa aprenentatges. 

Som el seu model a seguir: També és important no fer phubbing amb les nostres criatures perquè eduquem també amb allò que fem, amb les nostres accions, i per tant hem de ser un model de bon ús de les tecnologies i les pantalles. Hem de poder demostrar que les pantalles no ens dominen a nosaltres sinó que som nosaltres qui decidim quin ús fem d'aquestes pantalles. 


Com fer-ho per prevenir, per no utilitzar el telèfon en presència de les nostres criatures?

Deixar el telèfon en silenci o en mode avió en un lloc de la casa en el qual hi haguem d'anar expressament. No deixar-lo a mà perquè així no el veurem i no estarem temptats de mirar-lo. I deixar-lo en silenci és important perquè aquests avisos que s'activen quan ens arriba qualsevol cosa no els sentirem.

Si l'hem de fer servir, posar-nos una fotografia de la teva criatura de fons de pantalla o alguna mena d'avís per recordar-te que ell/a et necessita més que aquest aparell que ara tens a les mans. 

Fer-lo servir estrictament per allò pel qual està pensat el telèfon mòbil. Pot ser una bona idea tornar a recuperar la llanterna, el rellotge o el despertador. Com més controlem l'ús que en fem menys tenim possibilitat de caure en aquest abús que els mòbils acaben produint sobre nosaltres i que fan que desviem la mirada de les nostres criatures.

 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
fotograma de Sirocco i el Regne dels Vents
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Allan Mas
Els infants i adolescents que fan activitat física a la tarda cal que facin un berenar lleuger i amb hidrats de carboni d'absorció lenta
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Coneix les etapes maduratives de l'infant des del naixement fins a l'adolescència
Imatge il·lustrativa
Vitolda Klein
per Irene Ramentol
Un recull d'experiments i propostes educatives que us encantaran
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat