James Kemp

5 tabús sobre la menopausa que encara avui discriminen les dones

El climateri està carregat d'estereotips, discriminacions i judicis socials

24 de gener de 2024 a les 07:00h
James Kemp
per Criar.cat
La menopausa, el moment en el qual s'interromp l'ovulació i les dones deixen de tenir la menstruació, és un fenomen biològic amb connotacions culturals negatives encara avui, en un context on continua present la discriminació per edat i gènere.

En parla Clara Selva Olid, investigadora del grup Behavioural Design Lab (BDLab), a l'estudi "El tabú de la menopausa: una discriminació invisibilitzada": "Tot i que els últims anys han sorgit iniciatives encaminades a trencar el silenci, l'estigma de la vellesa, la pressió estètica, la manca de representació als mitjans de comunicació o la desigualtat de gènere són factors que encara contribueixen a la discriminació de les dones que viuen aquest moment vital". 


La discriminació té moltes cares, des de la desinformació i la manca de suport emocional fins a les dificultats viscudes en l'entorn laboral, un dels principals focus d'exclusió, o l'atenció inadequada de la seva salut, entre altres.

I si a això s'hi afegeixen els símptomes físics i psicològics que pateixen un 80% de les dones, tot plegat fa que les dones puguin viure el climateri "com una experiència vergonyosa, silenciada i, sovint, ocultada", explica la investigadora.


Avui us apropem 5 tabús sobre la menopausa que encara perviuen i que convé trencar: 

No, la menopausa no dura un any. L'experiència personal del climateri es caracteritza per una àmplia gamma de manifestacions, físiques i psicològiques, que es perllonguen diversos anys i que poden ser fluctuants i presentar diferents graus d’intensitat. En molts casos es dona per fet que es tracta d'un procés d'un any aproximadament, però no és així. De fet, pot allargar-se entre 7 i 14 anys. 


La manca d’informació i de preparació vers la menopausa, així com el silenci glacial que marida tot aquest procés vital, fan que la majoria de les dones s’enfrontin a aquesta etapa des del desconeixement, la por i els mites.

El climateri té un impacte en la vida de les dones. Per a la gran majoria de dones, la menopausa es caracteritza per la presència d'un conjunt de símptomes que, sovint, són molestos i afecten la seva qualitat de vida. Per ordre de major a menor afectació, els més freqüentment relatats, un cop s’ha produït la menopausa, són: els fogots, l’insomni, els canvis en l’estat d’ànim, les llacunes i les boires mentals, les modificacions corporals i la sequedat vaginal. 

El fet de parlar-ne obertament i fer tribu amb altres dones que passin pel mateix moment millora l'estat emocional.


 Els símptomes s'agreugen en l'entorn laboral. És força generalitzat que determinats símptomes del climateri s'agreugen en les esferes laborals. Sense anar més lluny, l’impacte dels fogots pot arribar a convertir-se en una de les principals causes de pèrdua d'atenció a la feina. "Cal impulsar la igualtat de gènere dins les companyies i evitar que aquest col·lectiu abandoni prematurament el mercat laboral", defensa Selva.

Com, per exemple, que la feina sigui més flexible i compatible amb els reptes d'aquesta etapa, amb mesures com ara adaptar les càrregues laborals, autoritzar el teletreball i la flexibilitat horària, adequar els espais de treball (incloure zones de descans, revisar la ventilació, habilitar punts d'accés a aigua fresca, etc.), a més d'informar i sensibilitzar el conjunt de l'organització sobre aquesta qüestió.

"Em deixaran de mirar de la mateixa forma". Hi ha molts estereotips, discriminacions i judicis socials associats a aquesta etapa. I és que més enllà dels canvis fisiològics, hi ha una sèrie de factors que poden afectar, i molt, la vivència d'aquesta etapa vital, com la informació que es disposa, els referents, les expectatives vitals o el context familiar, laboral, socioeconòmic i cultural.

Acceptar aquesta etapa de la vida ajuda a adaptar-se i, fins i tot, "es pot convertir en una oportunitat per reconstruir una nova identitat i per explorar nous interessos que donin un sentit renovat a la vida", explica Clara Selva.

El context social, econòmic i cultural és determinant. Aspectes com la classe social, l’origen, l’edat, la migració o la tipologia de feina, entre d’altres, també intervenen. Comptar amb un entorn social i cultural obert, que entengui i acompanyi els canvis que s’experimenten, així com disposar d’una situació econòmica favorable que permeti l’accés a tractaments alternatius i alleugereixi estressos i preocupacions vitals del futur, pot ser determinant per tenir una vivència més positiva del climateri. 

 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Coneix les etapes maduratives de l'infant des del naixement fins a l'adolescència
Imatge il·lustrativa
Martí Artalejo
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Vitolda Klein
per Irene Ramentol
Un recull d'experiments i propostes educatives que us encantaran
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat