Wes Hicks

Aquests són els permisos que queden dins i fora de la nova Llei de Famílies

El projecte inclou tres mesures de conciliació però exclou tres prestacions molt esperades

4 de març de 2024 a les 07:00h
Wes Hicks
per Criar.cat
La Llei de Famílies impulsada per Podem la legislatura passada ha tornat a l'agenda política. El ministre de Drets Socials, Consum i Agenda, Pablo Bustinduy, n'ha presentat el projecte al Consell de Ministres. L'objectiu és aconseguir el suport necessari al Congrés perquè l'entrada en vigor arribi per tràmit d'urgència.

Què inclou la nova llei de famílies?

Reconeixement a les famílies mono(ma)parentals. Títol de família monoparental per al progenitor/a en solitari i els fills. Accés preferent a serveis públics, com 16 setmanes d'educació infantil de manera gratuïta dins dels primers 24 mesos de vida del fill. I equiparació dels drets de les famílies mono(ma)parentals amb dos fills als de les famílies nombroses.

 Ampliació dels supòsits de les famílies nombroses. Es reconeixeran com a famílies nombroses de categoria especial totes aquelles amb quatre o més fills (anteriorment reconegudes a partir de cinc) o amb tres en cas de part múltiple (anteriorment a partir dels quatre). Es redueixen també a tres, quan els seus ingressos anuals, dividits pel nombre especial dels membres, no superin el 150% de l'IPREM vigent.

Equiparació de les parelles de fet als matrimonis. Els drets de les parelles de fet s'equiparen als dels matrimonis en diversos punts: dret a pensió de viduïtat (similar a la del matrimoni) i al complement a mínims de les pensions; accés al Fons de Garantia de Pagament d'Aliments per als fills i les filles a càrrec en cas de dissolució de la parella; creació d'un registre estatal de parelles de fet centralitzat per a les parelles registrades a nivell autonòmic.

 Protecció especial a altres col·lectius, com les famílies reconstituïdes o aquelles amb persones amb discapacitat, entre d'altres col·lectius. En cas de separacions o divorcis amb custòdia compartida, el títol de família nombrosa el poden tenir tots dos progenitors, perquè tots dos puguin acollir-se als seus beneficis.

S'equipararà els drets de les famílies nombroses a les famílies que tinguin un ascendent amb un grau de discapacitat igual o superior al 33% (enfront del 65% actual). I en famílies amb menors d'edat amb discapacitat, les administracions competents estaran obligades per llei a assegurar l'atenció primerenca i facilitar els suports educatius necessaris.


Protecció a les famílies migrants. En les situacions familiars en què algun dels seus membres procedeixi d'un altre país o territori i no tingui regularitzada la seva situació administrativa, la llei garantirà un NIE per a nens i nenes els progenitors dels quals estiguin en situació irregular.

Prestació per criança: 100 euros mensuals per a famílies amb fills de zero a tres anys.

Fons de Garantia d'Aliments: S'ampliarà el llindar d'accés al fons i la quantia (fins a 500 euros mensuals, davant dels 100 actuals).

Quins permisos de conciliació s'inclouen en la llei? 

Entre les mesures de conciliació, la nova llei incorpora els tres nous permisos per tenir cura de familiars o convivents que van entrar en vigor a través del decret anticrisi el juny passat.

Permís vuit setmanes sense remunerar fins que el menor faci vuit anys.

 Permís remunerat per força major familiar que requereixi atenció immediata (quatre dies retribuïts a l'any, 32 hores).

 Permís retribuït per hospitalització o malaltia greu per atendre un familiar fins a segon grau o convivent.

Quins permisos queden per ara fora de la nova llei?

Com que Llei de Famílies va decaure per la convocatòria d'eleccions a l'Estat, algunes prestacions esbossades per Podem han quedat per ara fora del projecte. Tot i això, el govern espanyol confia que es puguin tirar endavant en el marc dels pressupostos. Són:

Prestació universal per criança.

 Ampliació a 20 setmanes dels permisos per naixement i adopció.

 Retribució del nou permís parental de 8 setmanes fins que el fill compleixi 8 anys.

Rep el millor contingut al teu correu

Newsletter

Afegeix el teu email i fes clic a "Continuar".


 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Imatge il·lustrativa
Josep Lluís Escudero
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Jill Sauve
per Laia Santís
Un recull de novetats editorials que t'encantaran
Imatge il·lustrativa
Julia M. Cameron
El món i els ritmes actuals impacten en els nostres fills
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat