Luma Pimentel

Mor un nadó en el brot de tos ferina detectat a l'Estat

Consultem a la Societat Catalana de Pediatria què cal tenir present davant d'augment de casos

25 de març de 2024 a les 16:41h
Luma Pimentel
per Criar.cat
El brot de tos ferina detectat a l'Estat, en el qual s'han diagnosticat més de 7.800 casos des de l'estiu passat, ha deixat la primera víctima mortal: un nadó d'un mes de vida.

Així ho ha fet constar el Centre Nacional d'Epidemiologia (CNE) de l'Institut de Salut Carles III en un informe on analitza l'evolució epidèmica d'aquesta patologia que pot afectar de forma més greu als nadons. El centre crida a augmentar la vacunació de persones gestants i nadons de menys d'un any de vida per prevenir casos crítics. 


L'actual brot forma part d'un augment d'afectats observat a Espanya i Europa des del juny del 2023, segons informa l'Associació Espanyola de Pediatria que ho atribueix a l'aturada de la pandèmia. 

Al conjunt de l'Estat, els 2.211 casos detectats l'any passat suposen gairebé deu vegades més que els 250 del 2022 i, de fet, gairebé doblen la xifra assolida durant els tres primers anys de la pandèmia junts (1.158 casos en total entre el 2020 i el 2022) i només el brot manxec iniciat al desembre ja gairebé supera els 147 casos totals del 2021.


A Catalunya, durant tot el 2023, només se'n van detectar 530 casos; però des de l'inici de l'any, ja es comptabilitzen prop de 350 infectats. Més de la meitat de tot l'any passat en menys de 45 dies. 

Tanmateix, la xifra de brots d'aquesta malaltia endèmica, que reapareix cada lustre, també s'ha disparat: d'una setantena l'any passat a mig centenar des del començament de l'any; el que vindria a ser un brot nou cada dia -la immensa majoria en entorns escolars-.


A principis d'any, l'Agència de Salut Pública de Catalunya investigava l'origen de tres brots d'aquesta malaltia al Vallès amb prop d'una vintena de casos declarats. 

Amb tot, els i les pediatres criden a la calma i reclamen posar especial atenció i prevenció en els bebès menors de dos mesos, que és el grup més desprotegit. I és que si bé la tos ferina va ser una malaltia amb alta mortalitat anys enrere, des que la vacuna està regularitzada i inclosa al calendari, s'han reduït dràsticament els casos de més gravetat. S'administra als dos mesos, dos, quatre i onze mesos amb la vacuna hexavalent, i s'aplica un reforç als sis anys amb la vacuna DTPa-PI.

A més, des del 2016 també les embarassades reben un recordatori d'aquesta vacuna a partir de la setmana 27 per protegir els recent nascuts mentre no reben la primera dosi de la vacuna. 


Per la seva banda, l'Asssociació Espanyola de Pediatria reclama que s'administri també un reforç en edats adolescents perquè s'ha pogut comprovar que la vacuna perd efectivitat amb els anys i, per tant, queden més exposats a la malaltia.

Davant l'allau de casos de Castella-la Manxa, hem consultat amb la presidenta de la Societat Catalana de Pediatria, Anna Gatell, què cal tenir en compte i us hem resumit a continuació informació útil d'aquesta malaltia i alguns consells de prevenció:    

Què és la tos ferina?

És una malaltia respiratòria, infecciosa i contagiosa aguda produïda pel bacteri Bordetella pertussis i caracteritzada per una crisi de tos convulsiva que, de vegades, es prolonga durant setmanes o mesos.

La seva contagiositat és molt elevada i es transmet per les petites gotes projectades per la boca i el nas en el moment de la tos.

L'edat més freqüent d'aparició és entre els dos i els cinc anys, encara que també pot afectar els lactants i els nadons. En els adults és menys freqüent i moltes vegades passa desapercebuda, ja que el seu curs moltes vegades és asimptomàtic.

Aquest tipus de tos pot deixar seqüeles com la pneumònia, convulsions, inflamació del cervell (encefalopatia) i, en algun cas, la mort. La gravetat de la tos ferina augmenta en menors de sis mesos.

Quins són els símptomes?

Els símptomes inicials, similars als del refredat comú, en general es presenten aproximadament una setmana després de l'exposició al bacteri. Els episodis greus de tos comencen al voltant de deu o dotze dies més tard.

En els infants, sovint s'accentua el soroll anormal característic d'aquesta tos. És més estrany que aquesta ranera es doni en adults o menors de sis mesos. Amb el temps, els episodis de tos esdevenen més violents i prolongats, i poden comportar vòmit o una breu pèrdua del coneixement.

La malaltia acostuma a ser lleu en persones sanes i ben vacunades. Les criatures molt petites, que encara no han completat la seva vacunació, poden presentar quadres més greus. La complicació més freqüent és la pneumònia.


Quines són les recomanacions dels i les pediatres?

Parar especial atenció i prevenció als nadons menors de dos mesos. 

Tenir el dia el calendari vacunal. 

En cas de tos en excés i persistent més enllà de les dues setmanes, consultar al o la pediatra. 

Rep el millor contingut al teu correu

Newsletter

Afegeix el teu email i fes clic a "Continuar".


 
Arxivat a:
ActualitatGeneral
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Imatge il·lustrativa
Josep Lluís Escudero
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Jill Sauve
per Laia Santís
Un recull de novetats editorials que t'encantaran
Imatge il·lustrativa
Julia M. Cameron
El món i els ritmes actuals impacten en els nostres fills
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat