iStock

Què és l'hipnopart i com em puc preparar per parir amb confiança?

Guia ràpida amb eines per transformar les pors

30 d'abril de 2024 a les 07:00h
iStock
L'imaginari col·lectiu sobre la maternitat ha estat històricament edulcorat; les imatges de les mares acabades de parir o amb canalla, sovint s’ha idealitzat en els principals mitjans de comunicació i darrerament, també, a les xarxes socials. Però, que en sabem del part? Quin és el relat que s’ha construït sobre el naixement de les criatures? Correspon amb el que representa aquest moment  la vida de les mares i persones gestants?
 

La majoria de les embarassades associen el part amb sentiments com l’angoixa, la inseguretat o la por. Al llarg de les darreres dècades, la patologització del part ha contribuït a construir una radiografia que, sovint, s’allunya del procés fisiològic que realment és el naixement de les nostres criatures.

Davant d’aquesta realitat, cada cop més professionals i expertes reivindiquen la preparació al part des de la calma i la tranquil·litat. A continuació, recollim una guia ràpida per preparar el teu part amb hipnopart, com a resum del CriarMeets amb la instructora d’hipnopart i autora de Dar a luz con hipnoparto (Ariel, 2024) Paula Ripol Meya.

 
En què consisteix la preparació al part amb hipnopart?


L'hipnopart és una eina de preparació que permet gestionar les emocions, transformant les pors en confiança. Per fer-ho, es basa en el funcionament del nostre cos i en l’actualització de l’evidència científica sobre la fisiologia del part. La Paula ho explica bé al seu llibre; “es pot comparar amb la psicologia de l’esport amb la qual les atletes olímpiques, per exemple, fan servir tècniques semblants per superar-se a si mateixes”.
 
El funcionament és el mateix, l’hipnopart ofereix els mitjans per optimitzar les habilitats innates de la persona gestant i l’ús de la ment perquè el cos funcioni de la millor manera possible. Aquesta tècnica de preparació al part basada en la fisiologia i la confiança en el propi cos, permet disposar de més eines per viure el part amb tranquil·litat i confiança.
 

Com em pot ajudar la preparació amb hipnopart?

Els estigmes vers l’hipnopart i, en definitiva, sobre tot allò que dona eines per viure l’embaràs i el part de manera conscient sovint generen rebuig. Però, què podem aconseguir amb aquesta tècnica?

 Entendre la psicologia del part i de quina manera poden interferir el llenguatge i els pensament en l’àmbit hormonal.

 Apropar-te a la fisiologia del part, entendre el paper que tenen les hormones en el treball de part pot determinar el treball de part.

 Conèixer més i millor el cos i tenir cura d’ell per preparar-nos per al naixement de la criatura.

 Canviar la mentalitat i confiar en el cos. Veure el part des d’una perspectiva positiva allunyant les pors i les inseguretats.

 Obtenir tècniques de relaxació i respiració que afavoreixen el treball de part.

 Entendre les opcions i les alternatives basades en evidència científica.

 Eines i recursos per a la persona que acompanya la dona que pareix, amb l’objectiu de que aquesta tingui un paper actiu durant el part.

 Crear un pla de part en funció dels desitjos i necessitats.

L’hipnopart és compatible amb un part hospitalari?

La preparació al part amb hipnopart es pot fer independentment del tipus de part que es vulgui o tingui. Al cap i a la fi, aquesta preparació consisteix en oferir eines d’acord amb els desitjos i les necessites de les persones que gesten i pareixen. Parir amb hipnopart no només dona eines per aquelles gestants que ho volen fer en un part domiciliari, sinó també en les que escullen l’hospital o les cases de parts, fins i tot per les que ho fan per cesària.

Aquesta preparació et dotarà de totes les eines que necessitis pel teu part, sigui on sigui.
 

Quines són les tècniques d’hipnopart?

L'hipnopart incorpora tot un seguit de tècniques i eines que permeten fer un treball de preparació per a la ment i el cos. Aquestes tècniques poden tenir un paper fonamental durant l’embaràs i altres al part per fomentar la tranquil·litat i fomentar la part més instintiva, imprescindible durant el treball de part.
 
Les respiracions  
             
Durant el part hi ha dos tipus de respiració que afavoreixen la dinàmica del part; l’ascendent i la descendent. La respiració ascendent es fa servir en la primera fase del part, inspirant l’oxigen que va fins als pulmons amb l’objectiu de crear espai per a la criatura i perquè la musculatura de l’úter funcioni millor. A algunes dones els hi ajuda comptar fins a 4 en la inhalació i fins a 8 durant l’exhalació. Pot variar el temps, el que és important és que l’exhalació sigui més llarga que la inhalació.

La respiració descendent es fa servir en la fase descendent del part, amb l’objectiu d’afavorir que el cos acompanyi la baixada de la criatura per al canal de part. Aquesta respiració també es fa mentre es produeix la contracció i es recupera la respiració normal quan desapareix. En aquest cas, no cal comptar i la inhalació ha de ser molt ràpida pel nas i s’exhala “com si volguéssim apagar una espelma per la boca”, explica la Paula.

Les visualitzacions

Les visualitzacions ajuden al fet que el cos i la ment treballin junts, a l'uníson. En la fase ascendent, treballar visualitzacions que van cap amunt i en la descendent, visualitzacions que acompanyin la baixada de la criatura. Fer-ho mentre fem les respiracions, afavoreix el desenvolupament del part.

Les visualitzacions ascendents consistirien en conceptes com, per exemple, bombolles, el sol a l’alba o un globus que puja cap al cel.  

Les visualitzacions descendents es fan servir juntament amb la respiració descendent en la fase de naixement de la criatura. I en aquest cas, es poden visualitzar qüestions com, per exemple, la neu caure si és hivern, la pluja o fulles que cauen de l’arbre. 

Les afirmacions positives
             
Una eina que et pot ajudar a trencar amb els estigmes que envolten el part són les afirmacions positives. Hi ha estudis que constaten que introduir un llenguatge positiu en qualsevol àmbit de la nostra vida i, especialment durant el part, afavoreix la confiança cap al nostre propi cos.

Les afirmacions positives durant el part, permeten tenir aquesta connexió amb el cap i el cos per allunyar-nos de la por i l’angoixa. La idea és que et puguis repetir aquestes afirmacions o que les puguis veure penjades a la paret, per recordar-te que el teu cos està preparat per parir i que cada onada és una contracció menys perquè neixi la teva criatura.
               
Ancoratges, relaxacions i massatges
             
Tanmateix, tècniques com la relaxació amb meditacions guiades o de la mà de la persona que t’acompanya, massatges amb olis essencials en les zones que generen tensió com la mandíbula o a l’espatlla, o al sacre, afavoreixen molt la dinàmica del part i la segregació d’oxitocina, imprescindible en durant el part.
 

 Què més puc fer per transformar la por que em provoca pensar en el part en calma?

Més enllà de tots aquests recursos, un altre recurs que sovint ajuda a les gestants és escoltar relats de parts positius. Apropar-se a experiències de part que no responguin a la reproducció que trobem sovint a la ficció, a través de parts excessivament instrumentalitzats amb crits i hostilitat.

Segons la Paula, cada cop més es visibilitzen històries positives de part i això permet transformar la por en confiança, crear referents de parts diversos que sovint són necessaris per incorporar aquesta mirada amable del naixement.
 
La meva parella o acompanyant es pot preparar també amb hipnopart?
Si la mirada cap al part és esbiaixada per a les gestants, encara ho és més per als acompanyants. En canvi, se sap que el paper dels acompanyants durant el part és fonamental i pot determinar la dinàmica del part. Tant és així, que la Paula dedica un capítol del seu llibre específicament sobre el rol dels acompanyants durant el part.

La preparació del part amb hipnopart, és una eina que interpel·la també a les parelles perquè poden acompanyar més i millor totes les tècniques que hem mencionat. I quan, l’esgotament comença a passar factura, la seva empenta serà determinant perquè el part continuï el seu camí amb calma i confiança. 

Rep el millor contingut al teu correu

Newsletter

Afegeix el teu email i fes clic a "Continuar".


 
Saioa Baleztena
Periodista especialitzada en embaràs, part i postpart
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
fotograma de Sirocco i el Regne dels Vents
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Allan Mas
Els infants i adolescents que fan activitat física a la tarda cal que facin un berenar lleuger i amb hidrats de carboni d'absorció lenta
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Coneix les etapes maduratives de l'infant des del naixement fins a l'adolescència
Imatge il·lustrativa
Vitolda Klein
per Irene Ramentol
Un recull d'experiments i propostes educatives que us encantaran
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat