Fecunmed

Entrem en un laboratori de reproducció assistida per conèixer com es fan els tractaments de fertilitat

Com és el dia a dia dels embriòlegs i quins són els seus instruments imprescindibles?

4 de juny de 2024 a les 07:00h
Fecunmed
per Criar.cat
Ser embriòleg o embriòloga, el/la biòleg/a que treballa en el laboratori de reproducció assistida, implica una gran responsabilitat i especialització. Suposa aplicar la ciència i tecnologia més avançades per ajudar als pacients que s'enfronten a l'esterilitat.

I és que la infertilitat afecta entre el 15 i 20% de les parelles, sent el retard en l'edat de maternitat la principal causa. A l'Estat, aproximadament l'11% dels naixements provenen de tractaments de reproducció assistida. 

Però, com funciona el laboratori de reproducció assistida? Visitem el laboratori de Fecunmed per conèixer de prop l'espai on tenen lloc els tractaments:

El laboratori és un espai equipat amb tecnologia d'avantguarda per manipular i cultivar òvuls, espermatozoides i embrions. Però no només és fonamental durant els tractaments, sinó també en la realització de proves diagnòstiques.


Abans de tot, l'equip de metges i biòlegs avaluen conjuntament els casos de forma individualitzada. Els pacients reben la informació de tot el procés del laboratori en una visita. Cada pacient és únic/a, i és crucial que estiguin completament sincronitzats amb els metges i les infermeres per assegurar que tots els passos es duen a terme amb precisió.

Al laboratori, hi trobem dos instruments clau: l'Embryoscope i el sistema Witness, que ajuden a garantir l’èxit i la seguretat dels procediments. 
 
L'Embryoscope és una de les eines més valuoses. És un incubador amb un sistema de time-lapse integrat que ens permet monitorar el desenvolupament dels embrions de manera contínua, sense haver de treure’ls del seu entorn controlat. Això és especialment útil per detectar anomalies de desenvolupament que podrien passar desapercebudes en les avaluacions tradicionals.

La informació detallada proporcionada pel sistema time-lapse permet també seleccionar els embrions amb major potencial d'implantació basant-ho en criteris més precisos. L'instrument permet veure exactament com es divideixen les cèl·lules i identificar patrons de desenvolupament òptims.
 

Treure els embrions de l’incubador per avaluar-los comporta treure'ls del seu ambient ideal de cultiu, cosa que podria repercutir negativament en el seu desenvolupament. Podríem dir que amb l’Embryoscope es redueixen possibles situacions d'estrès per als embrions.
 
Per l'altra banda, el sistema Witness és essencial per assegurar que no hi ha errors en la identificació de les mostres durant tot el procés de fecundació in vitro (FIV). Utilitza tecnologia de radiofreqüència per garantir que cada òvul, espermatozoide i embrió estigui correctament etiquetat i associat amb la seva pacient corresponent. 


Cada pacient rep un identificador únic que associem amb totes les seves mostres biològiques. Això ens permet tenir una traçabilitat precisa des del principi fins al final del procés.

Durant cada etapa del procediment, el sistema Witness verifica automàticament la identitat de les mostres. Això redueix enormement el risc d'errors humans, com ara confusions de mostres, i assegura que cada pas es faci correctament.

Cada moviment i manipulació de les mostres es registra en temps real, proporcionant un historial complet i revisable en qualsevol moment. Aquesta transparència és clau per a la confiança de les pacients i la seguretat del procés.
 
Sens dubte, ser embriòleg/embriòloga en un laboratori de reproducció assistida és una tasca complexa i apassionant. L'especialització i constant formació, així com disposar d'un laboratori tecnològicament punter, ajuden a fer realitat el desig de molts pacients. I, sobretot, donar confiança i seguretat sabent que s'està duent a terme el millor tractament possible per a cada cas.

Amb el suport de


Rep el millor contingut al teu correu

Newsletter

Afegeix el teu email i fes clic a "Continuar".


 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Txus Garcia
Masies, cases i apartaments ideals per un cap de setmana o les vacances escolars, de la mà de Benvinguts a Pagès
Imatge il·lustrativa
Ajuntament Deltebre
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Daiga Ellaby
per Irene Ramentol
Com fer el trànsit al son respectant les característiques de cada infant
Imatge il·lustrativa
Allan Mas
Els infants i adolescents que fan activitat física a la tarda cal que facin un berenar lleuger i amb hidrats de carboni d'absorció lenta
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat