Albert Alemany

Vacuna de la Covid-19 i embaràs o lactància: és compatible?

"Em vull vacunar i estic embarassada. Puc fer-ho?"

per Criar.cat
Albert Alemany
Amb l'inici de les vacunacions de la Covid també han començat els dubtes pel que fa a la vacunació en persones que estan alletant o estan embarassades. Una de les consultes que més ens han fet aquests darrers dies a través de les nostres xarxes és què passa quan estàs embarassada o bé alletant.

Doncs bé, el Departament de Salut ha deixat clar que tot i que els estudis realitzats mostren que les vacunes contra la Covid-19 són segures i efectives per a tots els grups de població en els quals s'han provat es considera que les persones que estiguin embarassades o bé que estiguin alletant criatures són col·lectius amb precaucions exclosos de la crida a vacunar-se.


Segons les recomanacions publicades, encara que no hi ha indicis de problemes de seguretat en la vacunació d'embarassades, no hi ha evidència suficient per recomanar el seu ús durant l'embaràs i es recomana posposar-la. 

Això sí, en situacions particulars en les quals les embarassades o mares que alleten formin part d'un grup en el qual es recomana la vacunació per la seva alta exposició (per exemple sanitàries), o que tinguin un risc alt de complicacions de Covid-19. 


Encara que la vacuna no conté virus vius, no hi ha dades de seguretat de la vacuna durant l'embaràs, però tampoc cal fer una prova d'embaràs abans de la vacunació. En aquest sentit si es produeix una vacunació en un embaràs inadvertit no es recomana la interrupció de l'embaràs, però, cal posar-ho en coneixement del professional sanitari de referència per fer un seguiment d'aquests casos.

Pel que fa a la lactància, segons les recomanacions del Departament de Salut, no hi ha dades sobre els possibles efectes de la vacuna durant la lactància, ni sobre la producció de llet ni sobre el lactant, tot i que aquesta mena de vacunes no es consideren que suposin un risc per al lactant. T'ha agradat aquest contingut?
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
La Neus Masferrer és consultora DISC, un test innovador i pedagògic per entendre criatures i adolescents
Imatge il·lustrativa
Yang Miao
La consultora DISC Neus Masferrer i Avellaneda ens explica com cal gestionar la competitivitat en els/les nostres fills/es
Imatge il·lustrativa
Imatge de Hilda, Netflix
Analitzem algunes de les sèries de dibuixos animats que són considerades no sexistes i veiem que realment n'hi ha que no ho són
Imatge il·lustrativa
Amb l'assessorament de la nutricionista Esther Sánchez @Blwbebealamesa, hem elaborat un manual per saber com i quan cal començar amb l'alimentació complementària
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Director de negoci: Jordi Font
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Emercat Osona SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres