Lourdes Casademont

Anar a l'escola pedalant amb el Bus Bici

Aquest model de transport escolar sostenible comença a estendre's

19 de març de 2021 a les 13:15h
Lourdes Casademont
per Redacció
Són les vuit del matí i la família Pujols Caro es prepara per sortir cap a l'escola en bici. Tenen tres fills, de 12, 9 i 5 anys, i aquest matí també hi anirà la neboda, de 9. Agafen el casc i el mallot reflectant. La seva mare, la Leoní Caro, també els acompanya.

La d'avui no és una sortida familiar, sinó una ruta escolar en bici. Una iniciativa que no ha parat de créixer en l'últim any a Vic per oferir a les famílies un model de transport escolar sostenible. Ara, amb 11 línies i 180 alumnes participants, el Bus Bici es comença a estendre a altres localitats de la zona. 


"Anirem de casa fins a la primera parada del Bus Bici que tenim, on ens venen uns sis nens i després seguirem fins a l'estació de Renfe i continuarem en direcció a l'escola El Petit Miquel", explica la mare. Van ser els seus fills qui, en assabentar-se de la iniciativa, li van demanar poder participar-hi. "I jo vaig dir, no! Només em falta això a les 9 del matí", recorda.

Però després hi va estar donant voltes i va pensar que, venint del confinament i les restriccions de la Covid-19, podria ser una bona activitat a l'aire lliure. Un dia va decidir provar-ho amb els dos fills grans i els va encantar. "Vaig veure-ho molt bé, és més fàcil, més ràpid i no ens trobem embussos", assegura.


I destaca que sobretot els aporta molts valors com ara el sentit de responsabilitat, l'autonomia, la solidaritat amb els companys, que s'ajuden per lligar bicis i que s'animen quan encaren la pujada final per arribar a l'escola. "I t'adones que s'ha fet una família brutal", afegeix emocionada.

Amb el nom de Bus Bici, ho repeteixen cada divendres. Un grup d'adults fan de "motor" i guien els estudiants fins als centres amb el compromís que a la tarda els pares els recolliran amb bicicleta. Ara ja hi ha previsió d'incorporar el model als casals d'estiu i oferir el servei en el moment de la mateixa inscripció.


Quan als estudiants se'ls pregunta si els agrada participar-hi, ho tenen clar. "Vaig amb família i és una forma de no contaminar i m'agrada molt; hi vaig cada dia amb el meu germà i, si plou, també hi anem; ens mullem i ja està", explica en Guillem, el fill mitjà de Leoní Caro. Al seu costat hi ha el seu germà gran, en Joan, que remarca que quan circulen a la carretera "vigilen molt" i "es posen en fila" per seguir el carril bici.

Des d'Osona en Bici, juntament amb Canvis en Cadena com a principals promotors, tenen clar que la clau d'aquest model d'èxit són els nens. "És la canalla; s'animen entre ells i són els que, quan arriben a casa, demanen a les famílies que ho volen provar", assenyala Fermí Tanyà, membre d'Osona en Bici.

I si ho estenem?

A la ciutat de Vic ja hi ha 11 línies en marxa i set escoles implicades. "L'èxit ens està superant una mica, no ens ho esperàvem tan ràpid", admet Fermí Tanyà, membre d'un dels col·lectius impulsors de la iniciativa. Calculen que un 10% els alumnes de les escoles implicades fan ús del servei ja. La logística familiar i els horaris laborals són alguns dels esculls encara, com també millorar les carreteres i ampliar la continuïtat dels carrils bici a la ciutat i unificar el traçat. Malgrat tot, estan convençuts que han iniciat un canvi que ja no té aturador.

T'ha agradat aquest contingut?
 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Imatge il·lustrativa
Josep Lluís Escudero
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Jill Sauve
per Laia Santís
Un recull de novetats editorials que t'encantaran
Imatge il·lustrativa
Julia M. Cameron
El món i els ritmes actuals impacten en els nostres fills
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat