Kelly Sikkema

La fatiga pandèmica, una gran amenaça per a les criatures amb trastorns mentals

Les teràpies han estat totalment aturades i han crescut els trastorns alimentaris o les addiccions

per Criar.cat
Kelly Sikkema
L'Organització Mundial de la Salut (OMS) estima que el 60% de la població europea està patint fatiga pandèmica, que es caracteritza per desmotivació, sensació d'incertesa constant i símptomes d'ansietat o depressió. Aquests símptomes representen una gran amenaça per als infants i joves, sobretot aquells que estan afectats per trastorns mentals.

Segons el Col·legi de Terapeutes Ocupacionals de Catalunya, s'està produint una greu regressió. Les teràpies en infants han quedat aturades i no s'ha pogut avançar gens, mentre que entre els adolescents s'han incrementat les addicions a tòxics, l'ús de pantalles i els trastorns de conducta alimentària. 


Un crit d’alerta per la precarització en l’atenció a la població més jove de la societat, que ha vist reduïdes les teràpies i l’atenció presencial, quelcom vital per al seu desenvolupament personal. Els terapeutes ocupacionals reclamen incrementar el personal i els mitjans per tal d’atendre una població en greu risc de recaigudes i de cronificar els seus trastorns mentals.


En els infants d’una franja d’edat entre 3 i 6 anys, la situació patida durant l’últim any és "ambivalent", segons remarca Ginés Ruíz, membre de la Junta del COTOC i terapeuta ocupacional en l’àmbit de la infància. D'una banda, la Covid-19 ha provocat un estat menys ansiós en la criatura que ha tingut la possibilitat de passar moltes més hores amb la família i que aquesta ha estat oberta a incorporar pautes. De l’altra, però, les teràpies com a tals s’han hagut d’aturar a l’espera que es puguin reprendre amb normalitat.

A causa de les restriccions decretades per aturar la pandèmia, els terapeutes ocupacionals reclamen una intervenció urgent per part de les administracions perquè s’augmenti el nombre de places de terapeutes ocupacionals i s’habilitin nous espais destinats a recuperar les teràpies presencials d’infants i joves. Per a ells i per a les famílies, recuperar la normalitat en els tractaments és una qüestió vital.

T'ha agradat aquest contingut?
 

 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Riho Kroll
Roger Aranda Rovira
Us passa? El psicòleg Roger Aranda ens explica què fer
Imatge il·lustrativa
Andrea Gabarró
Si tens el triangle Pikler i no saps ni qui és Pikler llegeix això
Imatge il·lustrativa
Marta Segrelles
La psicòloga Marta Segrelles ens en parla
Imatge il·lustrativa
Gala Espín
Paola Roig
La psicòloga Paola Roig ens parla de l'exigència que carreguem les mares i els pares en la criança
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Director de negoci: Jordi Font
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Emercat Osona SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres