Setmana 13 d'embaràs

Els canvis al cos, les alteracions i els consells de salut per a la setmana 13 d'embaràs

per Criar.cat
Què hi passa al cos?

La placenta ja està totalment desenvolupada i l’organisme del fetus cada vegada és més complex. El seu sistema immunològic comença a funcionar encara que d’una forma immadura.

Els seus ulls, que al principi de l’embaràs estaven molt separats, es van centrant i les parpelles es tanquen per protegir els ulls mentre es van formant. Les orelles comencen a agafar una forma més complexa i semblant a les que tindrà el nadó quan neixi. 

Durant aquesta setmana el fetus mesura entre 7 i 8 centímetres i pesarà al voltant dels 20 grams. Al cap de 13 setmanes el fetus és capaç de posar-se el ditet a la boca, encara que sigui com a acte reflex.  

Què es pot notar?

A partir d’aquesta setmana o les posteriors hi ha persones que noten una mena de tibantor als lligaments que uneixen l’úter amb la paret abdominal. Les molèsties a les lumbars també es poden començar a notar: el centre de gravetat del cos canvia i també la postura, per això és tan important mantenir una posició adequada. 

La progesterona, l’hormona principal de l’embaràs, provoca digestions més lentes i sovint poden ser també més pesades i fins i tot sentir molèsties provocades pels gasos. 

Consells de salut

Cal menjar un alt contingut de fibra per evitar el restrenyiment durant l’embaràs. Dur una dieta sana i equilibrada és clau pel correcte desenvolupament del fetus. 

També és important dur roba que no estrenyi l’abdomen i que sigui còmode, i també evitar les sabates de taló de més de 4 centímetres. Setmana 42 Setmana 41 Setmana 40 Setmana 39 Setmana 38 Setmana 37 Setmana 36 Setmana 35 Setmana 34 Setmana 33 Setmana 32 Setmana 31 Setmana 30 Setmana 29 Setmana 28 Setmana 27 Setmana 26 Setmana 25 Setmana 24 Setmana 23 Setmana 22 Setmana 21 Setmana 20 Setmana 19 Setmana 18 Setmana 17 Setmana 16 Setmana 15 Setmana 14 Setmana 13 Setmana 12 Setmana 11 Setmana 10 Setmana 9 Setmana 8 Setmana 7 Setmana 6 Setmana 5 Setmana 4 Setmana 3 Setmana 2 Setmana 1

 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Shelby Deeter
per Júlia Martí i Irene Ramentol
Un qüestionari elaborat per la psicòloga Júlia Martí, experta en autoexigència
Imatge il·lustrativa
Jelleke Vanooteghem
per Irene Ramentol
Si tens un fill o filla nascut a partir del 2010, t'interessa
Imatge il·lustrativa
Benjamin Manley
Sabies que molts patrons de criança emergeixen del subconscient? La consultora de criança Judit Pla proposa revisar-los
Imatge il·lustrativa
Johny Cohen
per Alba Carreres
Una etapa carregada d'imaginació i intuició, però també amb pors relacionades amb allò irreal
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Continguts: Irene Ramentol
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres