criar.cat

Picades d'insecte: què cal fer i com prevenir-les?

Ens en parla la Dra. Anna Estapé

criar.cat
Què hem de fer per prevenir les picades d'insecte? Són efectives les polseres? I els repel·lents? Què hem de tenir present a l'hora d'utilitzar-les? Ens ho explica la Dra. Anna Estapé en aquest article.

Les picades d’insecte son molt freqüents durant l’estiu, i tot i que solen ser molestes, la majoria de les vegades no produeixen complicacions. 


Quines mesures generals podem prendre per prevenir les picades d’insecte?Es recomana utilitzar roba adequada, de màniga llarga, cotó i de color clar; i fer ús de mosquiteres. Aquestes es poden utilitzar també per posar sobre el cotxet o el bressol. 

Es poden utilitzar repel·lents d’insecte en els nens i nenes? Quins?


Els repel·lents d’insecte son productes que s’apliquen sobre la pell per tal de prevenir les picades. La majoria d’ells contenen productes químics pel que el seu ús en nens s’ha de vigilar, sobretot en els menors de 2 anys y sempre intentant prioritzar l’ús de mesures físiques com les mosquiteres o la roba adequada. 

En nadons menors d’un any no es recomana l’ús de repel·lents d’insectes. Es podria fer ús d’olis d’origen vegetal com la citronella (a partir dels 2 mesos), tot i que la seva aplicació ha de ser freqüent perquè tenen un efecte molt curt. 

A partir de l’any podem utilitzar un repel·lent d’insectes que contingui el principi actiu IR3535 a una concentració del 10%

A partir dels 2 anys es pot utilitzar el repel·lent d’insectes DEET, amb concentracions que no superin el 30%. També podria utilitzar-se la Picardina/Icardina, que té una eficàcia similar però menys duració. 

Altres productes que es venen com a repel·lents d’insectes no han demostrat la seva eficàcia. 

Com aplicar el repel·lent d’insectes?

Sempre l’haurà d’aplicar la persona adulta. Primer l’aplicarem a les nostres mans i posteriorment a la pell del nen/a. 

Abans de tot, aplicarem una petita quantitat de producte a una petita àrea de pell per observar que no aparegui cap reacció. 

Evitarem el contacte amb els ulls i la boca i l’aplicarem amb precaució al voltant de les orelles. Hem d’evitar aplicar-lo a les mans ja que fàcilment se les portaran a la boca. 

No aplicar-lo sota de la roba. Si l’apliquem a la roba, rentar-la després. 

Si és en format aerosol, no aplicar-lo directament a la cara. Primer a les mans i després estendre’l

No aplicar-lo en zones amb èczema, ferides o lesions a la pell. 

Al tornar a casa, rentar la pell amb aigua i sabó per eliminar les restes de producte. 

Si l’utilitzem conjuntament amb un protector solar, aplicarem primer el protector solar i al cap d’uns minuts el repel·lent. No és recomanable que un mateix producte contingui ambdós, ja que la freqüència d’aplicació de cada un és diferent. 

Què fem davant d’una picada d’insecte?

El nostre objectiu principal serà alleujar el picor i les molèsties que pot ocasionar la picada.

Rentar la zona de la picada amb aigua i sabó per evitar que s’infecti.

Aplicar fred local per alleujar el picor. També es pot utilitzar alguna solució que contingui calamina o amoníac (en majors de 2 anys). És important alleujar el picor per tal de disminuir el rascat i en conseqüència la probabilitat d’infecció. 

En el cas de picor intens o que la zona del voltant de la picada s’inflami de forma exagerada o tingui mal aspecte, caldrà consultar el pediatre. 

En resum, les picades d’insecte solen ser força molestes però passatgeres i no solen provocar complicacions. Podem prevenir-les mitjançant mesures generals i l’ús de repel·lents d’insectes, que s’hauran d’escollir en funció de l’edat de la criatura.


T'ha agradat aquest contingut?
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Daria Shevtsova
Alba Carreres
Una activitat per abans d'anar a dormir que genera vincles i ajuda a pensar
Imatge il·lustrativa
Paola Roig
Ens en parla la psicòloga perinatal Paola Roig
Imatge il·lustrativa
Mathilde Langevi
Paola Roig
Et passa? Ens en parla la psicòloga perinatal Paola Roig
Imatge il·lustrativa
Garret Jackson
Fes-li un petó a la tieta, va, vinga!
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Director de negoci: Jordi Font
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Emercat Osona SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres