Paula Jaume

Otitis de la piscina: què és i com prevenir-la?

Per què a l'estiu hi ha més casos d'otitis externa? Què es pot fer per evitar-ho? En parlem amb la pediatra Anna Estapé

Paula Jaume
Arriba l'estiu i és habitual que sentim que comencen a aparèixer les primeres otitis relacionades amb la piscina. I és normal ja que les otitis externes són molt freqüents en els nens i nenes, sobretot en els escolars. Fins un 10% de nosaltres patirem una otitis externa en algun moment de la nostra vida!
 

Què és la otitis externa?

La otitis externa o otitis del nadador o de les piscines és una inflamació del conducte auditiu extern, és a dir, el conducte que comunica l'exterior amb el timpà. La causa principal d'aquesta inflamació és la infecció per una bactèria.


No hem de confondre-la amb la otitis mitja, que és aquella otitis que es produeix en el context d'un refredat a l'hivern degut a la acumulació de mucositat.
 
 Per què es produeixen les otitis externes?

La humitat de l'aigua a les oïdes és un factor que afavoreix l'aparició d’aquesta infecció, per aquest motiu son molt freqüents a l'estiu i en relació amb l'assistència a les piscines i les platges.
 
 Quins símptomes dona?

El símptoma principal és el dolor a l'oïda, que sol ser molt intens i que augmenta quan pressionem l'entrada de l'oïda. A vegades simplement amb el gest de tocar el pavelló auricular pot fer mal, o fins i tot en mastegar. Els ganglis de la zona poden augmentar la seva mida.

El més freqüent és que afecti una sola oïda i no sol anar acompanyat de febre.
 
 Quin tractament té?

El tractament consisteix en l'aplicació d'unes gotes d'antibiòtic a l'oïda afectada durant aproximadament una setmana i tractament del dolor amb analgèsics. Com hem dit, el dolor de la otitis externa és molt intens pel que és important combinar el tractament antibiòtic amb medicaments per disminuir el dolor. A les 48-72 hores d’iniciar el tractament sol notar-se milloria. 

És important que durant el tractament intentem evitar l'entrada d'aigua al conducte de la oïda, pel que haurem de tenir especial precaució amb les piscines i les platges. Si el nen es troba bé, pot anar a l'escola sense problema ja que la otitis externa no és contagiosa.
 
 Podem fer alguna cosa per prevenir-les?

A continuació us donarem alguns consells per intentar prevenir la otitis externa:

 Evita la humitat en el conducte extern. Seca la part externa de les orelles després de banyar-te o dutxar-te i inclina el cap cap als dos cantons per facilitar el drenatge de l’aigua.

 No utilitzis bastonets per netejar-te les orelles. Poden afavorir la infecció o causar alguna petita ferida que posteriorment s’infecti. Tampoc et rasquis les orelles amb altres objectes, per exemple bolígrafs.

 La cera és un mecanisme de defensa de les nostres orelles. No us obsessioneu amb treure-la. És suficient si netegem les orelles per fora amb una tovallola després del bany.

  A vegades pot estar indicada l'aplicació, després de nadar, d'unes gotes en les oïdes d’uns preparats que venen a la farmàcia (normalment a base d'alcohol boricat o àcid acètic). Això pot ajudar a prevenir l'aparició d'otitis externa i pot estar indicat en el cas de que la teva criatura sigui molt propensa a contraure-les. Si vols més informació sobre aquest tractament, pots consultar-ho amb el teu pediatra.
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
6 testimonis més de violència obstètrica
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
6 testimonis de violència obstètrica
Imatge il·lustrativa
Rafael Henrique
per Paola Roig
No totes hem de parir en una banyera al saló de casa nostra, ni tampoc hem de fer-ho a la sala de parts d'un hospital
Imatge il·lustrativa
per Alba Carreres / Roger Aranda
Claus per posar límits amb l'ús de pantalles
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Continguts: Irene Ramentol
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres