Paula Jaume

Consells per viatjar amb criatures

Si has de fer un viatge llarg amb cotxe o en avió, aquest article t'interessa

21 de juliol de 2021 a les 08:00h
Paula Jaume
Has de viatjar amb criatures? Aquí tens alguns consells de l'Acadèmia Americana de Pediatria (AAP) perquè el trajecte familiar sigui el més segur i tranquil possible, tant si anem en cotxe com si voleu en avió. 

  En cotxe:

 Utilitza sempre un seient de cotxe per a criatures. Tots els infants han de viatjar en un seient de seguretat mirant cap enrere fins els 2 anys o fins que arribin al màxim pes o estatura permès pel fabricant del seient. Un cop el teu fill hagi superat els límits de pes o estatura, haurà de viatjar en un seient de seguretat mirant cap endavant. Si llogueu un cotxe, heu de saber que la majoria de companyies disposen de cadiretes de seguretat.

 Un infant que ha deixat enrere el seient amb arnès (perquè ha arribat al màxim pes o estatura permès pel fabricant) ha de viatjar en un seient amb cinturó de seguretat fins que el cinturó del vehicle li vagi i s'ajusti correctament (normalment, quan el nen fa al voltant de 1,45 cm d’alçada i té entre 8 i 12 anys).


 Els menors de 13 anys han de viatjar en el seient de darrere dels vehicles.

 No col·loquis mai un seient de seguretat per a nens orientat cap enrere en el seient davanter d'un vehicle que tingui airbag.

 Els nens sovint es mostren inquiets i irritables durant un viatge llarg per carretera. Mantingues-los ocupats assenyalant les vistes interessants al llarg del camí, i portant joguines lleugeres o posant la seva música preferida perquè puguin cantar.

 Planifica parar de conduir i descansar (per a tu i per al teu fill/a) cada dues hores aproximadament.

 No deixis mai un infant tot sol en un cotxe, ni tan sols un minut. Les temperatures a l'interior poden assolir nivells mortals ràpidament, i la criatura pot morir d'un cop de calor.

 A més d'una farmaciola, porta aigua i alguna cosa per menjar, tovalloletes humides per a mans, pomada per tractar la dermatitis del bolquer, i una tela per al terra impermeable i a prova d'insectes perquè puguin jugar a l'exterior de forma segura. 

 En avió:

Ves amb temps suficient perquè la família pugui passar els controls de seguretat necessaris, especialment si viatges amb nens petits.

Fes que els teus fills/es es vesteixin amb sabates i capes de roba fàcils de treure per facilitar els controls de seguretat o els canvis de temperatura.

Explica als teus fills el procediment de seguretat i els tràmits a fer abans d'arribar a l'aeroport. Digues-los que les bosses (motxilles,joguines, etc.) s'han de posar a la màquina de raigs X, i que se'ls retornaran.

 Assegura't de disposar d'una cadireta per al teu fill/a o de facturar la teva a l'aeroport. Normalment, les línies aèries permeten a les famílies portar un seient per a nens com a peça d'equipatge addicional sense cost extra. Durant el viatge en avió, la criatura està millor protegida si està correctament subjectada fins que pesi més de 18 kg i pugui utilitzar el cinturó de seguretat de l'avió. 

Tot i que es permet que els nens menors de 2 anys puguin viatjar asseguts a la falda d'un adult, l'AAP recomana a les famílies que explorin diferents opcions per garantir que cada nen disposi del seu propi seient. Si no és possible comprar un bitllet per a un nen petit, tracta de seleccionar un vol que amb tota probabilitat disposi de seients buits.

 Porta una bossa amb joguines per mantenir el teu fill ocupat durant el vol.

 Per tal de disminuir el dolor d'oïda durant el descens, alleta l'infant o fes que xucli el biberó. Els nens més grans poden mastegar xiclets o beure líquids amb una palleta.

 Consulta amb el pediatre abans de volar amb un nadó o amb un infant que tingui problemes de cor o de pulmó crònics, o que mostri símptomes en les vies respiratòries.

 Si viatges a l'estranger, consulta amb el/la metge per comprovar si el teu fill necessita altres vacunes, i assegura't que porta al dia les vacunes rutinàries.

 Per tal d'evitar el jet lag, ajusta l'horari de son del teu fill/a 2-3 dies abans de la sortida. Després de l’arribada, anima els infants a estar actius a l'exterior o en zones molt il·luminades durant les hores diürnes, per ajudar que s'adaptin a l'horari del lloc.

Irene Ramentol
Responsable editorial i de projecte a Criar.cat
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Aquests són els permisos laborals que pots sol·licitar quan tens fills
Imatge il·lustrativa
Marcos Paulo Prado
per Irene Ramentol
Una guia per explicar com funciona el paquet de mesures que ja ha entrat en vigor
Espectacle de carrer del Festival de Titelles FIROBI
Espectacle de carrer del Festival de Titelles FIROBI | Mar Domènech Bert
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Txus Garcia
De la mà de Benvinguts a Pagès, us presentem masies, cases i apartaments ideals per un cap de setmana o les vacances escolars
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres