Paula Jaume

Els beneficis de la lactància materna pel nadó, per la mare i pel planeta

L'alletament natural proporciona tots els nutrients al bebè, millora la salut i recuperació postpart de la mare i redueix la petjada ecològica

2 d'agost de 2021 a les 09:00h
Paula Jaume
L'alletament és el mètode que utilitzen tots els mamífers per alimentar-se en els primers mesos de vida. Cada espècie genera una secreció làctica específica per atendre les necessitats nutricionals i immunològiques de les seves cries, creant així un aliment únic i inigualable per al seu desenvolupament, també en els humans. La lactància materna té molts beneficis tant per al nadó com per la mare, i fins i tot pel planeta. És per això que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana la lactància exclusiva fins als sis mesos, i a partir d'aquí mantenir-la, combinant-la amb la introducció d'aliments, fins als dos anys o més

A Criar.cat defensem que cada dona prengui les seves pròpies decisions de manera informada i contrastada. No es tracta de jutjar a una mare o una família per la seva lactància. Cadascú fa el que vol i el que pot davant de les circumstàncies que es troba, i en aquest sentit defensar els beneficis de la lactància materna no implica posar en dubte les mares o famílies que no trien aquesta opció. Per a totes aquelles que us pregunteu quins beneficis concrets té la lactància materna, us hem elaborat aquesta llista a partir dels criteris publicats per l’OMS i per l'Hospital Sant Joan de Déu:


Beneficis pel nadó

La llet materna fomenta el desenvolupament sensorial i cognitiu.

 Protegeix el nadó de malalties infeccioses i cròniques gràcies als anticossos que li transmet la mare, també en el cas de la Covid.
La lactància materna exclusiva redueix la mortalitat del lactant per patologies freqüents durant la infància com la diarrea o la pneumònia, i ajuda a una recuperació més ràpida en cas de malaltia. 

 Estimula el creixement adequat de la boca i la mandíbula.
Alguns estudis han demostrat que els nadons alimentats amb llet materna obtenen millors resultats a les proves d'intel·ligència i de comportament a l'edat adulta que els que es van alimentar amb llet de fórmula.

 Beneficis per la mare

Si s'estableix just després del part, ajuda a crear el vincle mare-nadó.
 Contribueix a la salut de la mare immediatament després del part, ja que redueix el risc d'hemorràgia postpart.
A curt termini, endarrereix el retorn de la fertilitat i a llarg termini redueix la possibilitat de patir malalties com la diabetis de tipus 2, l’osteoporosi, l'artritis reumatoide i els càncers de mama, úter i ovaris.
 Suposa un gran estalvi econòmic respecte la llet de fórmula.

 Beneficis pel planeta

Té beneficis per al medi ambient, ja que no requereix elaboració, envasat ni transport. Redueix la petjada ecològica en evitar processos de fabricació contaminants.


 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Martí Albesa
per Lluís Girona
El Govern accedeix a la proposta del Consell d'Educació de Catalunya que demanava tenir cinc dies laborables per preparar el retorn a les aules
Imatge il·lustrativa
Guillaume de Germain
per Alba Castellvi Miquel/Irene Ramentol
Claus perquè els infants es posin reptes, amb una mirada inclusiva
Imatge il·lustrativa
Ksenia Makagonov
Hi ha aprenentatges que superen els riscs des del punt de vista neurocientífic
Imatge il·lustrativa
Departament d'Educació
per Irene Ramentol
Propostes pedagògiques per Infantil, Primària, Secundària i Batxillerat
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat