Paula Jaume

Els beneficis de la lactància materna pel nadó, per la mare i pel planeta

L'alletament natural proporciona tots els nutrients al bebè, millora la salut i recuperació postpart de la mare i redueix la petjada ecològica

Paula Jaume
L'alletament és el mètode que utilitzen tots els mamífers per alimentar-se en els primers mesos de vida. Cada espècie genera una secreció làctica específica per atendre les necessitats nutricionals i immunològiques de les seves cries, creant així un aliment únic i inigualable per al seu desenvolupament, també en els humans. La lactància materna té molts beneficis tant per al nadó com per la mare, i fins i tot pel planeta. És per això que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana la lactància exclusiva fins als sis mesos, i a partir d'aquí mantenir-la, combinant-la amb la introducció d'aliments, fins als dos anys o més

A Criar.cat defensem que cada dona prengui les seves pròpies decisions de manera informada i contrastada. No es tracta de jutjar a una mare o una família per la seva lactància. Cadascú fa el que vol i el que pot davant de les circumstàncies que es troba, i en aquest sentit defensar els beneficis de la lactància materna no implica posar en dubte les mares o famílies que no trien aquesta opció. Per a totes aquelles que us pregunteu quins beneficis concrets té la lactància materna, us hem elaborat aquesta llista a partir dels criteris publicats per l’OMS i per l'Hospital Sant Joan de Déu:


Beneficis pel nadó

La llet materna fomenta el desenvolupament sensorial i cognitiu.

 Protegeix el nadó de malalties infeccioses i cròniques gràcies als anticossos que li transmet la mare, també en el cas de la Covid.
La lactància materna exclusiva redueix la mortalitat del lactant per patologies freqüents durant la infància com la diarrea o la pneumònia, i ajuda a una recuperació més ràpida en cas de malaltia. 
 Estimula el creixement adequat de la boca i la mandíbula.
Alguns estudis han demostrat que els nadons alimentats amb llet materna obtenen millors resultats a les proves d'intel·ligència i de comportament a l'edat adulta que els que es van alimentar amb llet de fórmula.

 Beneficis per la mare

Si s'estableix just després del part, ajuda a crear el vincle mare-nadó.
 Contribueix a la salut de la mare immediatament després del part, ja que redueix el risc d'hemorràgia postpart.
A curt termini, endarrereix el retorn de la fertilitat i a llarg termini redueix la possibilitat de patir malalties com la diabetis de tipus 2, l’osteoporosi, l'artritis reumatoide i els càncers de mama, úter i ovaris.
 Suposa un gran estalvi econòmic respecte la llet de fórmula.

 Beneficis pel planeta

Té beneficis per al medi ambient, ja que no requereix elaboració, envasat ni transport. Redueix la petjada ecològica en evitar processos de fabricació contaminants.


 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Karolina Grabowska
per Mar Domènech
Per tenir bona salut, cal tenir un estil de vida actiu i menjar fruita i verdura a cada àpat. Els nostres fills i filles en prenen prou en el seu dia a dia?
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Per què els protocols dels hospitals encara avui no permeten que una criatura pugui estar tranquil·la sentint-se acompanyada per la seva mare o pare?
Imatge il·lustrativa
per Alba Carreres
17 AFA d'Escoles Bressol Municipal de Barcelona es queixen de la introducció d'ultraprocessats i edulcorants al menú
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol i Judit Pla
Un qüestionari elaborat per la consultora de maternitat i criança Judit Pla
Logotip de Criar.cat
Responsable de projecte: Irene Ramentol
Responsable editorial: Alba Carreres
Responsable de publicitat: Mar Domènech
Tecnologia: Sobrevia.net

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres