Setmana 38 d'embaràs

Els canvis al cos, les alteracions i els consells de salut per a la setmana 38 d'embaràs

9 de setembre de 2020 a les 10:02h
per Criar.cat
L’alçada mitjana d’un nadó a aquesta setmana és d’aproximadament 48 centímetres i el seu pes d’una mica més de 3 kg. Tot i això, cada bebè és un món, n’hi ha de més alts, de més baixets, que pesen més i menys. 

A hores d’ara i segons les mides preses a la darrera ecografia és possible tenir un percentil de referència, és a dir un valor de l’1 al 100 per saber quina serà la seva corba de creixement de referència. Aquest percentil pot variar encara i el vàlid serà el calculat amb el pes de naixement.

El pes del nadó en el moment del part sol oscil·lar entre els 2.700 i els 3.800 grams, sent un pèl superior als nadons amb genitals masculins.

Durant aquesta setmana els pulmons del nadó es troben en plena producció de surfactant, un element important per obrir la seva respiració fora del ventre de la mare gestant. A partir de la setmana 38 es considera que els pulmons del nadó ja són madurs. 

Què es pot notar?

Els nervis per l’arribada imminent del part són força comuns. Treballar la respiració és important per superar aquest neguit i preparar el cos pel naixement del nadó. Les contraccions regulars cada 5-10 minuts o el trencament de la bossa de les aigües són senyals inequívocs que ha arribat l’hora. 

A partir d’aquesta setmana es pot produir el que s’anomena esborrament del coll de l’úter, s’escurça i s’estova el cilindre que constitueix coll de l’úter per deixar pas al canal de part. Es tracta de la primera fase del part, anomenada fase activa i que serà la primera d’aquests pròdroms de part. 

Consells de salut

En cas de pèrdues de líquid amniòtic, sagnat o absència de moviment fetal cal consultar a una llevadora, llevador o especialista de referència. 

El massatge perineal serà de gran ajuda per un part vaginal.Setmana 42 Setmana 41 Setmana 40 Setmana 39 Setmana 38 Setmana 37 Setmana 36 Setmana 35 Setmana 34 Setmana 33 Setmana 32 Setmana 31 Setmana 30 Setmana 29 Setmana 28 Setmana 27 Setmana 26 Setmana 25 Setmana 24 Setmana 23 Setmana 22 Setmana 21 Setmana 20 Setmana 19 Setmana 18 Setmana 17 Setmana 16 Setmana 15 Setmana 14 Setmana 13 Setmana 12 Setmana 11 Setmana 10 Setmana 9 Setmana 8 Setmana 7 Setmana 6 Setmana 5 Setmana 4 Setmana 3 Setmana 2 Setmana 1
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Martí Albesa
per Lluís Girona
El Govern accedeix a la proposta del Consell d'Educació de Catalunya que demanava tenir cinc dies laborables per preparar el retorn a les aules
Imatge il·lustrativa
Guillaume de Germain
per Alba Castellvi Miquel/Irene Ramentol
Claus perquè els infants es posin reptes, amb una mirada inclusiva
Imatge il·lustrativa
Ksenia Makagonov
Hi ha aprenentatges que superen els riscs des del punt de vista neurocientífic
Imatge il·lustrativa
Departament d'Educació
per Irene Ramentol
Propostes pedagògiques per Infantil, Primària, Secundària i Batxillerat
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat