Pexels

Consells per tornar a la rutina familiar després de vacances

Trucs per reorganitzar la logística familiar i la casa sense morir en l'intent

25 d'agost de 2023 a les 07:00h
Pexels
per Clara Massons
S'acaben les vacances. Què passa quan tornem a casa i a la rutina? Quines són les coses que hem de tornar a organitzar? Quan trigarem a reprendre el ritme habitual i què cal tenir present fins que tot es regularitzi un altre cop? Què passa quan tot plegat coincideix amb inici de coles o, fins i tot, canvi de cole? L'organitzadora d'espais Clara Massons ens parla de tot plegat i ens dona alguns consells:  
 
Què passa quan tornem de vacances?

Quan tornem de vacances tornem a les presses, al pilot automàtic i a les obligacions. Solem omplir l’agenda de propòsits, que amb el temps no podem sostenir, per falta de disponibilitat o energia. Després ens recriminem que no tenim força de voluntat o que no ens sabem organitzar. Dir-nos aquests missatges no ens fa cap bé. És com si ens poséssim vint-i-quatre canelons al plat quan tenim molta gana, i després ens recriminéssim per no haver-nos-els acabats tots.

L’error ha estat posar-ne més dels que ens podem menjar, no pas no acabar-nos-els tots, no? Amb la gestió del temps passa el mateix. La manera de no empatxar-nos d’estrés és tenir clar quants canelons volem al plat en tot moment. Aleshores no caldran fórmules màgiques “per arribar a tot” i tenir dies de 26 hores.
 
Quines són les coses que hem de tornar a organitzar?

Cal reorganitzar el nostre dia a dia. És un bon moment per fer inventari i decidir de quines obligacions ens podem desfer i com podem aconseguir més temps lliure per viure amb més pau. També d’aprendre a sistematitzar per dedicar menys temps a les tasques de casa i treballar millor en equip. Planificar tot el que sigui planificable, per buidar el cap de càrrega mental i poder improvitzar sobre la marxa.

També és un gran moment per reorganitzar la casa. Desfer-nos del que no ens ultraencanta o no necessitem, i així viure amb més amplitud i simplicitat. Podem plantejar-nos-ho com un festival d’ordre, que anirem fent cada setmana i que acabarà completament per Nadal, amb el solstici d’hivern. Una casa endreçada sempre ens ajudarà a apropar-nos a la vida que realment volem.
 
Quins consells ens pots donar per tornar a establir una bona rutina familiar?

Una bona rutina familiar és la que és pràctica, adequada al moment present i respectuosa amb els ritmes de tots els membres de la família. Per mi, la clau és la planificació, especialment de dilluns a divendres, i la sistematització. Per exemple, si volem una rutina de llevar-nos més d’hora i anar tranquils els matins, haurem de preparar el terreny el dia anterior.

Avançant els horaris d’anar a dormir, de recollir la casa, de preparar la roba que ens posarem i fer les motxilles, sopar, cuinar i tenir tots els aliments a la cuina (i per tant sistematitzar la compra per només pensar-hi un o dos cops per setmana). Si costa sistematitzar les feines de casa i sostenir una organització, recomano contractar una sessió personal amb una organitzadora, per crear una estructura personalitzada i estalviar temps i energia en el dia a dia de tot l’any. Deixem-nos ajudar en lloc de fustigar-nos perquè se’ns menja el dia a dia.
 
Exemple de coses que podem sistematitzar per guanyar temps i alliberar càrrega mental:

 Les responsabilitats de cada membre de la família
 La compra
Els menús
 La cura de les mascotes i les plantes
 La ventilació de la casa al matí
 La recollida final a la nit
 Els dies de la bugada
La bugada, de la rentadora a desar a l’armari
 La neteja de la casa
 Les reparacions de la llar i internet
 Contacte amb personal de suport (cangurs, neteja, reparacions)
 Contacte amb la comunitat de veïns
 La comptabilitat familiar mensual
 El pagament dels subministraments
 Fer les motxilles
 Preparar els esmorzars
 Fer les bosses del cap de setmana i desfer-les
 Les agendes dels fills
 Activitats extraescolars i metges
 Els regals de Nadal, festes i aniversaris
... 

Quant es pot trigar i durant aquest temps fins que tot es regularitzi un altre cop què cal tenir present?

Hi ha persones més propenses a la rutina i a les estructures, i n’hi ha que no s’hi senten còmodes perquè s’atabalen. Em sembla que és més respectuós anar fent un pas gradual a la rutina familiar i posar mirada en les coses que a adults i infants ens costen de “la normalitat”. És a dir, deixem-nos sentir el que no ens agrada del dia a dia i intentem canviar-ho. Sistematitzem i planifiquem des del respecte i la vida, connectant amb la nostra imatge del dia a dia ideal i creant una rutina que ens hi acosti. Observem quines obligacions podem transformar i què podem revisar per tenir un dia a dia amb més plaer, com el que hem sentit en les vacances i que ens pot acompanyar tot l’any, si així realment ho volem.
 
Què passa quan tot plegat coincideix amb inici de coles/fins i tot canvi de cole?

Els inicis i els canvis són molt interessants. És energia nova que ho desordena tot i ho reorganitza tot d’una altra manera, en sentit estricte i metafòric. Crec que a les criatures els ajudarà tenir un entorn ben endreçat perquè els donarà pau i seguretat per ajustar-se als canvis. A alguns és possible que els costi més mantenir les seves coses endreçades. Crec que és el reflex de la seva reubicació personal, i que aquesta informació ens ha de servir per acompanyar-los, en lloc de reaccionar amb conflictes o el pilot automàtic de l’exigència. En la falta (i també l’excés) d’ordre hi podem observar molts processos personals interns. 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Àlex Gómez Ribera
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Txus Garcia
Masies, cases i apartaments ideals per un cap de setmana o les vacances escolars, de la mà de Benvinguts a Pagès
Imatge il·lustrativa
Daiga Ellaby
per Irene Ramentol
Com fer el trànsit al son respectant les característiques de cada infant
Imatge il·lustrativa
Allan Mas
Els infants i adolescents que fan activitat física a la tarda cal que facin un berenar lleuger i amb hidrats de carboni d'absorció lenta
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat