Boca-mà-peu: què fer i com prevenir?

Es tracta d'una infecció viral molt comuna que encara no té vacuna

per Criar.cat
Què és el boca-mà-peu? És una infecció viral normalment lleu però molt contagiosa que afecta criatures majoritàriament d'entre 1 a 3 anys. Sol provocar febre i unes úlceres força característiques perquè majoritàriament surten al voltant de la boca, les mans i els peus tot i que també poden sortir a altres parts del cos.

La causa més freqüent és el virus Coxsackie A i B però també altres enterovirus. Després d'un període d'incubació d'uns cinc dies, que poden anar acompanyades de faringitis un o dos dies abans de l'enantema, apareixen les erupcions vesiculars.


És força senzill confondre-la amb altres malalties habituals en aquestes edats com pot ser l'impetigen. A més pot ser que les lesions no surtin únicament a la boca a les mans o als peus o ho facin només en dues d'aquestes zones. 

Com es contagia? Via aèria, secrecions nasals o bucals, a través de superfícies contaminades com poden ser joguines o tovalloles i a través de la femta. 


Signes i símptomes: Febre, malestar general, erupció cutània especialment al voltant de la boca, mans i peus, rebuig d'aliments (a causa de les úlceres a la boca), pot ser fins i tot que 5-6 setmanes després de l'erupció als dits els caigui l'ungla i en torni a sortir una de nova 


Quant dura? Aproximadament entre 7 i 10 dies

Quan deixa de ser contagiós? El boca mans peus és més contagiosa durant la primera setmana de la malaltia, tot i això pot seguir-ho sent durant un temps si no han desaparegut del tot els símptomes.

Es pot tornar a contagiar? Quan una persona passa aquesta malaltia el seu cos tindrà immunitat contra els virus que han provocat el contagi. Tot i això, pot ser que hi hagi altres virus similars sobre els quals no es tingui immunitat. 

Es pot prevenir? Cal seguir unes mesures d'higiene adequades, desinfectar les superfícies que poden haver estat en contacte amb el virus i dur una bona higiene quan hi ha canvis de bolquer de múltiples infants. Tot i això convé saber que es tracta d'un virus força contagiós del qual no hi ha vacuna. 

Senyals d'alarma: Quan hi ha rebuig constant de menjar o aigua, senyals de deshidratació (boca seca, ulls enfonsats, disminució quantitat orina), i/o està molt irritable o inactiu. 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Gala Espín
Paola Roig
La psicòloga Paola Roig ens parla de l'exigència que carreguem les mares i els pares en la criança
Imatge il·lustrativa
Bia Octavia
Les expertes de LactApp contesten en una marató de 12 hores en directe dubtes de lactància
Imatge il·lustrativa
Ben White
Aïda Roig Çelik
Si sents que el teu fill o filla no et fa ni cas, aquest article t'interessa
Imatge il·lustrativa
Ens ho explica la psicòloga Laia Sala
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Director de negoci: Jordi Font
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Emercat Osona SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres