Pixabay

Quan i com començar a oferir llet de vaca i formatge?

Ens en parla la nutricionista i dietista materno-infantil de Lactapp Laia Rovira

10 de novembre de 2021 a les 07:59h
Pixabay
Fins al primer any de vida els nadons són lactants. El seu aliment principal és la llet materna, mixta o adaptada, en el cas que no sigui possible o la família així ho decideixi. 

Segons ens explica la nutricionista i dietista materno-infantil Laia Rovira aquesta pregunta tindrà una resposta diferent segons la llet que estigui prenent la nostra criatura.


"No hem d'oblidar que la llet materna és igualment llet i per tant no és necessari introduir llet de vaca. En canvi, en el cas que s'estigui oferint llet adaptada es pot començar a introduir llet de vaca o de qualsevol altre mamífer com la cabra o ovella a partir de l'any"; assegura.

En aquesta ocasió la llet de vaca sí que substituiria la llet adaptada, tot al contrari del que passa si el nadó pren pit. En el cas que hi hagi una al·lèrgia o intolerància, cal seguir les indicacions mèdiques sobre com i quan fer el canvi de llet d'hidrolitzada a llet de vaca.


Són millor les llets de cabra o ovella que la de vaca? 

"Les llets de cabra o ovella poden ser interessants perquè contenen alguna diferència, més enllà que pugui estar de moda oferir-ne abans que la de vaca", explica la Laia Rovira.


La llet de cabra i la d'ovella és una de les més defensades per altres  nutricionistes com Marc Vergés, autor del llibre "Grasas buenas", per ser animals més petits amb entrades hormonals més adaptades a les nostres necessitats. Així doncs defensa que les criatures prenguin quefirs d'ovella i cabra, com formatges sencers entre 1 o dos cops al dia. 

Tot i això Laia Rovira defensa que la llet de qualsevol altre mamífer és vàlida igualment. En canvi, segons diu, els formatges en petita quantitat, es poden oferir, i recomana prendre iogurt a partir dels 9 o 10 mesos.I les llets vegetals? 

Segons ens diu Laia Rovira, les begudes vegetals no han de desplaçar mai la lactància materna o artificial. Tot i això, es poden oferir a partir dels 6 mesos sempre que se li hagi introduït al nadó la soja, coco, els fruits secs o el que sigui a excepció de la beguda d'arròs, que no és recomanable oferir fins als sis anys de vida, pel seu alt contingut en arsènic. 
Laia Rovira
Dietista i nutricionista maternoinfantil
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Martí Albesa
per Lluís Girona
El Govern accedeix a la proposta del Consell d'Educació de Catalunya que demanava tenir cinc dies laborables per preparar el retorn a les aules
Imatge il·lustrativa
Guillaume de Germain
per Alba Castellvi Miquel/Irene Ramentol
Claus perquè els infants es posin reptes, amb una mirada inclusiva
Imatge il·lustrativa
Ksenia Makagonov
Hi ha aprenentatges que superen els riscs des del punt de vista neurocientífic
Imatge il·lustrativa
Departament d'Educació
per Irene Ramentol
Propostes pedagògiques per Infantil, Primària, Secundària i Batxillerat
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat