Gorrin Bel

Quan i com començar a oferir llet de vaca i formatge?

Ens en parla la nutricionista i dietista materno-infantil de Lactapp Laia Rovira

Gorrin Bel
Fins al primer any de vida els nadons són lactants. El seu aliment principal és la llet materna, mixta o adaptada, en el cas que no sigui possible o la família així ho decideixi. 

Segons ens explica la nutricionista i dietista materno-infantil Laia Rovira aquesta pregunta tindrà una resposta diferent segons la llet que estigui prenent la nostra criatura.


"No hem d'oblidar que la llet materna és igualment llet i per tant no és necessari introduir llet de vaca. En canvi, en el cas que s'estigui oferint llet adaptada es pot començar a introduir llet de vaca o de qualsevol altre mamífer com la cabra o ovella a partir de l'any"; assegura.

En aquesta ocasió la llet de vaca sí que substituiria la llet adaptada, tot al contrari del que passa si el nadó pren pit. En el cas que hi hagi una al·lèrgia o intolerància, cal seguir les indicacions mèdiques sobre com i quan fer el canvi de llet d'hidrolitzada a llet de vaca.


Són millor les llets de cabra o ovella que la de vaca? 

"Les llets de cabra o ovella poden ser interessants perquè contenen alguna diferència, més enllà que pugui estar de moda oferir-ne abans que la de vaca", explica la Laia Rovira.

La llet de cabra i la d'ovella és una de les més defensades per altres  nutricionistes com Marc Vergés, autor del llibre "Grasas buenas", per ser animals més petits amb entrades hormonals més adaptades a les nostres necessitats. Així doncs defensa que les criatures prenguin quefirs d'ovella i cabra, com formatges sencers entre 1 o dos cops al dia. 

Tot i això Laia Rovira defensa que la llet de qualsevol altre mamífer és vàlida igualment. En canvi, segons diu, els formatges en petita quantitat, es poden oferir, i recomana prendre iogurt a partir dels 9 o 10 mesos.I les llets vegetals? 

Segons ens diu Laia Rovira, les begudes vegetals no han de desplaçar mai la lactància materna o artificial. Tot i això, es poden oferir a partir dels 6 mesos sempre que se li hagi introduït al nadó la soja, coco, els fruits secs o el que sigui a excepció de la beguda d'arròs, que no és recomanable oferir fins als sis anys de vida, pel seu alt contingut en arsènic. 
Laia Rovira
Dietista i nutricionista maternoinfantil
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
6 testimonis més de violència obstètrica
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
6 testimonis de violència obstètrica
Imatge il·lustrativa
Rafael Henrique
per Paola Roig
No totes hem de parir en una banyera al saló de casa nostra, ni tampoc hem de fer-ho a la sala de parts d'un hospital
Imatge il·lustrativa
per Alba Carreres / Roger Aranda
Claus per posar límits amb l'ús de pantalles
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Continguts: Irene Ramentol
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres