La festivitat de
Nadal porta associada excessos en la nostra dieta i en la dels nostres fills o filles. Mengem més i consumim més sucre. La nutricionista
Esther Sánchez recomana posar-hi consciència per tal de vetllar per uns bons hàbits mentre gaudim dels àpats.
Com gestionar el sucre? Si volem regular el consum de
sucre, és important no deixar a la vista a casa els dolços per evitar que això alimenti el desig de menjar-ne. També és fonamental no emprar mai els dolços com un
premi o un
xantatge: "si t'acabes el plat, et donaré una mica de torró".
Els
dolços han d'estar integrats en l'àpat, evitant donar-li un caràcter especial perquè si no despertem encara més la curiositat i el desig de les criatures. Si fem festa quan oferim un dolç, els infants ho acaben percebent gairebé com un trofeu.
El que sí que hem de vetllar és per
regular-ne la quantitat. En aquest sentit, podem donar al nostre fill o filla un plat petit i dir-li "en aquest plat petit, posa-hi el que més t'agradi".
Realment el sucre els posa com una moto? Els estudis conclouen que el consum de sucre no posa les criatures nervioses. Es posen així perquè normalment quan mengem dolços o xocolata és en un ambient festiu com, per exemple, Nadal o un aniversari. I, per tant, els nervis són conseqüència d'un context determinat.
Els estudis també apunten que cal més dades sobre aquesta qüestió, però les últimes revisions, del 2019 i 2020, conclouen que no podem dir que el sucre torni hiperactives les criatures momentàniament.
Quins són els dolços de Nadal que contenen més sucre? I quins els que menys? Aquí teniu un rànquing elaborat per les nutricionistes
Esther Sánchez i
Irene Abellam: