Carta d'una mare mestra denunciant tot el que s'està fent a les criatures en nom de la Covid

Una mestra, que prefereix ser anònima, ens envia aquesta carta per denunciar l'ús de capses individuals a l'hora del pati per jugar cadascú amb la seva

per Criar.cat

Infants asseguts amb una separació de metre i mig entre ells, tots en una perfecta línia recta. Davant de cadascun d’ells una caixa amb algunes joguines que han escollit de les respectives llars. Un entrepà a mig acabar. I cares llargues, apàtiques, tristes. Uns ulls desbordants de vida, de ganes d’explorar, saltar, conèixer, jugar i descobrir, ara asseguts en un racó de ciment d’un pati qualsevol, esperant que soni la sirena i tornin a entrar a les seves aules. Igual que ahir. Igual que demà.

Oi que no és el record que teniu de les vostres hores del pati? És clar que no, perquè els patis no han sigut ni haurien de ser mai així.


Pocs dies després de començar l’escola ens van fer arribar als pares la necessitat de preparar unes capsetes amb joguines de casa amb la finalitat que els nens i nenes a l’hora del pati juguessin sols, sense relacionar-se amb els altres. Així com qui no vol la cosa.

Sense aturar-se a pensar ni un segon en el valor pedagògic, social i humà dels patis. Sense obrir un debat -encara que sigui intern- sobre les prioritats que, com a docents, han de tenir: fins on hem d’estar disposats a arribar en nom de la prevenció? Els drets dels infants són tan fràgils com perquè una pandèmia els hi pugui arravatar d’un dia per l’altre?


És preocupant que els equips pedagògics dels centres no serveixin com a primera pantalla de protecció en un context en que els col·lectius vulnerables estan més exposats que mai. Són els primers que, abans d’implementar cap mesura, haurien d’estudiar, profunditzar i debatre sobre quin és l’abast de les mesures que puguin prendre i com això pot afectar els infants dels quals en són responsables.

Així, pel cap baix, accions aparentment insignificants com una simple capseta per jugar de forma aïllada, poden vulnerar diversos dels drets recollits en la Declaració Universal pels Drets dels Infants: 

Article 12 - L'infant té dret, així que tingui un judici propi, a expressar la seva opinió en tot allò que l’afecta i a veure com aquesta opinió és atesa. 
Article 31 - L'infant té dret al descans, al lleure, al joc i a la participació en activitats culturals i artístiques. 


Si per fer una correcta prevenció d’una pandèmia hem d’atropellar alguns dels drets més bàsics dels infants, és que alguna cosa estem fent molt, molt malament.
CONTINGUT RELACIONAT
Imatge il·lustrativa
Matt Walsh
Paola Roig
La psicòloga Paola Roig ens explica les claus per entendre la relació que tenim amb la nostra sogra i potser així millorar-la
Imatge il·lustrativa
Anna Civolani
Aquests són els resultats d'un nou estudi realitzat a persones embarassades que es van infectar de Covid abans del part
Imatge il·lustrativa
Albert Alemany
Mireia Movellan via Alba Carreres
La Mireia ens obre les portes de casa seva per presenciar un moment molt important de la seva vida: el naixement de la seva filla Mar
Imatge il·lustrativa
Angela Duxbury
Parlem amb Susanna Carmona, neurocientífica que investiga el funcionament del cervell de les gestants per saber-ne les causes
Participació
Logotip de Criar.cat
Contacta amb nosaltres

Editorial: Emercat Osona SL
Avís legal

Responsable editorial: Alba Carreres
Director de negoci: Jordi Font
Director de nous formats: José Manuel Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a: