Blanca Blay

Sí, poden seguir anant a l'escola quan es detecti un positiu a classe

És obligatori el test si són contactes estrets? Poden anar a classe mentre esperen resultat? Quan s'han de confinar?

Blanca Blay
El contagi massiu per la variant òmicron ha obert un nou escenari a les escoles. Davant de la incidència desbordant del virus, el govern espanyol i la Generalitat han volgut blindar la presencialitat a les aules en un escenari que amenaçava de ser insostenible per al curs escolar. 

El nou protocol fixa que en cas d'un positiu a l'aula, es posarà a disposició de tot el grup bombolla un test d'antígens ràpid (TAR) gratuït. "És un recurs que oferim i que no es fa enlloc més", aclareix la responsable dels programes intersectorials de Salut Pública en la infància i l'adolescència, Laia Asso.


No es tracta d'un estudi de contactes, si no d'un cribratge voluntari, ha matisat Asso. "Estem en un moment en què davant l'allau de casos no podem donar cobertura a la detecció de contagis entre els contactes estrets", admet.  

Per tant, la prova no és obligatòria però sí recomanable. I en cap cas no realitzar-la suposa un impediment per seguir anant a classe ni una obligatorietat de fer quarantena.


Els únics motius justificats d'absència és l'aparició de qualsevol simptomatologia atribuïble a una infecció vírica (congestió, febre, mal de cap, mal de coll o malestar general) o  que es detecti un brot a la classe, amb cinc positius o més o un 20% d'alumnat afectat. I com es detecta això si no hi ha cap prova obligada? Segons Slaut, els casos han de donar la cara en els següents 7 dies. Si no se supera aquest llindar en el temps fixat, el grup bombolla pot continuar l'activitat escolar presencial amb normalitat. 


Els alumnes d'entre 0 i 5 anys han d'acudir a un punt centralitzat o a un CAP a fer-se el TAR. La directriu de la Generalitat és que es realitzi el més ràpid possible tot i que no sempre es pot donar compliment atesa la saturació de l'atenció primària. Els infants de més de 6 anys han de recollir el test entre el dia 0 i 1 a una farmàcia adherida al programa de detecció de casos. 

En el cas de criatures que hagin passat la malaltia en les darrers tres mesos, la prova no s'ha de realitzar en cap cas, tenint en compte que es considera que la possibilitat de contagi és ínfima. Mentre s'està a l'espera del resultat del TAR, el Departament de Salut recomana que la criatura no torni a l'escola però tampoc hi ha cap prohibició en aquest sentit.  

Amb aquests canvis de criteri, gairebé dos anys després, es busca pal·liar els efectes de la pandèmia sobre la conciliació i la presencialitat a les aules.

Darrera actualització: 14/01/2022

Arxivat a:
General
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Riho Kroll
Roger Aranda Rovira
Us passa? El psicòleg Roger Aranda ens explica què fer
Imatge il·lustrativa
Andrea Gabarró
Si tens el triangle Pikler i no saps ni qui és Pikler llegeix això
Imatge il·lustrativa
Marta Segrelles
La psicòloga Marta Segrelles ens en parla
Imatge il·lustrativa
Gala Espín
Paola Roig
La psicòloga Paola Roig ens parla de l'exigència que carreguem les mares i els pares en la criança
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Director de negoci: Jordi Font
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Emercat Osona SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres