Torna al consultori Torna a les consultes de Cocriança i paternitat

Àngela
Data: 05/11/21 17:40
Comencem la llar d'infants
Hola,
El meu nen té ara 11 mesos, i quan en faci 12 em reincorporo a treballar a jornada complerta (ara faig mitja jornada). Fins ara hem estat jo al matí amb ell i a la tarda el seu pare, i aquesta setmana l'he començat a portar dues horetes a la llar d'infants al matí per començar l'adaptació, ja que quan em reincorpori l'hauré de deixar tot el matí (4 hores i mitja).
Ho estic portant bastant malament, i em faig un fart de plorar quan arribo a casa de deixar-lo a la llar. Tot i que ell està bé allà, tinc una sensació com de desemparament i com si l'abandonés, és difícil d'explicar.
Quan em reincorpori del tot a treballar jo estaré amb ell una estona desde que ens llevem, ens vestim i esmorzem fins que el porti a la llar, l'aniré a buscar a la 1 per dinar, i després a les 15 torno a treballar, i fins a les 19 no tornaré a estar amb ell (a la tarda contiuarà estant amb el seu pare) . I el cap de setmana festa. Em fa por que no sigui suficient per a ell el temps que puguem passar junts, se'n pot ressentir el vincle que puguem tenir?

GràciesData: 08/11/2021 12:14

Hola Àngela,

És un sentiment tant habitual, aquest que tens! A Criar.cat li hem dedicat diversos articles i n'hem parlat a vàries psicòlogues. Hem parlat de l'ansietat per separació i del sentiment de culpa. Pots llegir més sobre l'ansietat per separació en aquest article, on parlem amb la psicòloga Anna Masnou, que ens explica que és un sentiment que apareix quan deixem la nostra criatura a la llar d'infants o a la cura d'altres persones perquè és un fet "antinatural", és a dir, "no és natural passar 8 hores sense veure els teus fills/es. Això a la natura equivaldria a que un altre animal se les menjaria. Va en contra de la supervivència de l'espècie i el nostre cervell encara no ha superat aquest canvi de paradigma". 

D'altra banda, a l'article "Sentir-se culpable és normal", la psicòloga Elisabet Solsona ens diu que el "sentiment apareix perquè en la maternitat ens trobem envoltades de judicis externs sobre el què fem, o no, com ho fem, quan, per què...". Hem de prendre distància, escoltar la culpa i entendre de què ens sentim culpables exactament, per començar a donar-hi sol·lució.

Finalment et deixem també aquests "Consell i reflexions abans de tornar a la feina remunerada", de la psicòloga perinatal Paola Roig.

Esperem que tota aquesta informació et pugui ajudar. 

--
Respost per l'equip de Criar.cat

Només els moderadors poden publicar-hi respostes.
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat