La falta de llevadores posa en risc la salut maternoinfantil

L'Associació Catalana de Llevadores avisa de la falta de relleu

5 de maig de 2022 a les 08:17h
per Criar.cat
L’Associació Catalana de Llevadores avisa del dèficit de llevadores a Catalunya: A finals del 2022 se’n jubilaran 190 i només se'n formen 73 de noves residents (Llir). Això representa cobrir només el 38,4% de les places jubilades. De cara a totes les jubilacions previstes fins al 2026, quedarien sense estar cobertes el 47%. 

Això representa un risc pel que fa a la salut maternoinfantil: el paper de la llevadora és acompanyar la dona durant el seu embaràs, part, postpart i lactància per tal de garantir la qualitat assistencial.


L'oferta formativa és insuficient, i hi ha hospitals que no convoquen les places acreditades. La comunitat catalana, a més, acull més d’un 50% de residents de fora de Catalunya, segons dades de les tres últimes promocions (fins a un 67,1% aquest 2021); però són professionals que, un cop acabada la seva formació, tornen de forma majoritària a les seves poblacions d’origen. 

A dia d'avui atenen entre 400 i 1.000 parts cada any. La disminució d’aquestes professionals suposa un risc per a l’atenció a la salut sexual i reproductiva de les dones, inclosa la salut maternoinfantil, ja que les llevadores són les professionals indicades per al control, seguiment i atenció al part de les gestants de baix i mig risc, i les encarregades d’assessorar les d’alt i molt alt risc. 


A més, aquesta manca de llevadores posa en perill el desplegament de noves unitats de maternitats com cases de naixements i unitats de baix risc liderades per llevadores; i dificulta el respecte a la fisiologia de l’embaràs, l’atenció als drets sexuals reproductius de persones amb diversitat sexual i de gènere i la prevenció de la violència obstètrica, entre altres aspectes.ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Imatge il·lustrativa
Josep Lluís Escudero
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Jill Sauve
per Laia Santís
Un recull de novetats editorials que t'encantaran
Imatge il·lustrativa
Julia M. Cameron
El món i els ritmes actuals impacten en els nostres fills
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat