La falta de llevadores posa en risc la salut maternoinfantil

L'Associació Catalana de Llevadores avisa de la falta de relleu

per Criar.cat
L’Associació Catalana de Llevadores avisa del dèficit de llevadores a Catalunya: A finals del 2022 se’n jubilaran 190 i només se'n formen 73 de noves residents (Llir). Això representa cobrir només el 38,4% de les places jubilades. De cara a totes les jubilacions previstes fins al 2026, quedarien sense estar cobertes el 47%. 

Això representa un risc pel que fa a la salut maternoinfantil: el paper de la llevadora és acompanyar la dona durant el seu embaràs, part, postpart i lactància per tal de garantir la qualitat assistencial.


L'oferta formativa és insuficient, i hi ha hospitals que no convoquen les places acreditades. La comunitat catalana, a més, acull més d’un 50% de residents de fora de Catalunya, segons dades de les tres últimes promocions (fins a un 67,1% aquest 2021); però són professionals que, un cop acabada la seva formació, tornen de forma majoritària a les seves poblacions d’origen. 

A dia d'avui atenen entre 400 i 1.000 parts cada any. La disminució d’aquestes professionals suposa un risc per a l’atenció a la salut sexual i reproductiva de les dones, inclosa la salut maternoinfantil, ja que les llevadores són les professionals indicades per al control, seguiment i atenció al part de les gestants de baix i mig risc, i les encarregades d’assessorar les d’alt i molt alt risc. 


A més, aquesta manca de llevadores posa en perill el desplegament de noves unitats de maternitats com cases de naixements i unitats de baix risc liderades per llevadores; i dificulta el respecte a la fisiologia de l’embaràs, l’atenció als drets sexuals reproductius de persones amb diversitat sexual i de gènere i la prevenció de la violència obstètrica, entre altres aspectes.ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Riho Kroll
Roger Aranda Rovira
Us passa? El psicòleg Roger Aranda ens explica què fer
Imatge il·lustrativa
Andrea Gabarró
Si tens el triangle Pikler i no saps ni qui és Pikler llegeix això
Imatge il·lustrativa
Marta Segrelles
La psicòloga Marta Segrelles ens en parla
Imatge il·lustrativa
Gala Espín
Paola Roig
La psicòloga Paola Roig ens parla de l'exigència que carreguem les mares i els pares en la criança
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Director de negoci: Jordi Font
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Emercat Osona SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres