Gala Espín

Què ha passat amb el descompte d'I2 a les escoles bressol privades?

Moltes famílies no s'han pogut beneficiar encara dels 800 euros i hem preguntat per què

11 de maig de 2023 a les 07:30h
Gala Espín
El curs que deixarem enrere ben aviat ha començat a desplegar la gratuïtat de l'etapa 0-3. Els infants d'I2 matriculats al sistema públic no han hagut de pagar el servei educatiu, restant-ne al marge el servei de menjador o d'acollida. 

La mesura ha arribat de la mà de l'anunci d'un descompte per via de subvenció pública en les quotes d'I2 a les escoles bressol privades, fruit d'un acord de la Generalitat amb les patronals dels centres privats, per tal de compensar el greuge que podien patir les famílies sense plaça pública gratuïta.


Però el cert és que, segons ha pogut saber Criar.cat, en la majoria de casos no s'ha aplicat encara aquest descompte. "Les famílies que no vam tenir plaça per I2 a la pública i estem a la privada encara no hem rebut ni un euro", es queixa la Jone que porta la seva criatura a una escola bressol privada de Barcelona. "Hem seguit pagant durant tot el curs l'import total", explica la Montse que es troba amb la mateixa situació a Girona.

En molts casos, les famílies desconeixen en aquests moments quan els abonaran els diners, en quines quantitats i si pot ser que es quedin sense ajut finalment. El neguit creix a les portes de la fi del curs. 


En resposta a la consulta de Criar.cat, el Departament d'Educació i l'Associació Catalana de Llars d'Infants, patronal del sector, han confirmat que efectivament les escoles bressol privades no han rebut encara els 800 euros per alumne/a d'I2 compromesos. El motiu és perquè la convocatòria d'ajuts s'ha demorat per l'aprovació dels pressupostos, i per tant, tot just ara s'ha conclòs el termini de sol·licitud. 


Davant d'aquesta situació, algunes llars han aplicat el descompte de forma anticipada i d'altres han optat per ajornar-lo a l'espera de rebre l'aportació pública. Això ha provocat situacions desiguals en funció del centre i de la capacitat que tenia cada escoleta per poder assumir aquesta reducció de la quota a l'avançada. 

La previsió ara és que una primera part dels 800 euros per alumne/a arribi als centres privats a finals de juny i les escoles bressol puguin abonar-ho a les famílies durant el juliol. Segons l'Associació Catalana de Llars d'Infants, en aquest primer termini es pagarà el 70% de l'aportació compromesa i el 30% restant s'abonarà abans d'acabar l'any, preferentment al mes de setembre. 

Això vol dir que la segona part d'aquest ajut arribarà a les famílies quan els seus infants ja estiguin cursant I3, però en cap cas es deixarà de percebre per aquest motiu ni se'l quedaran els centres. "La subvenció ha de repercutir obligatòriament en la quota de les famílies, i l'escola ho ha de justificar i informar les famílies", asseguren fonts d'Educació.

Des de l'Associació Catalana de Llars d'Infants, la seva presidenta explica que aquest ha estat un curs de molt d'esforç econòmic per part de les llars d'infants privades. Algunes escoletes han demanat préstecs i ajuts per poder costejar els serveis i aplicar descompte a l'avançada. "Només les llars d'infants grans o les que rebien algun tipus d'aportació per ser iniciatives socials han pogut anticipar la reducció quota. La resta, estan a l'espera de rebre l'ajut per abonar-ho", ens explica la presidenta Conxita Perico.

A més, en aquest darrer curs les llars d'infants privades han notat una forta davallada de matriculacions coincidint amb la gratuïtat d'I2 al sistema públic. En aquests moments, s'ha recuperat una mica l'ocupació amb vistes al curs vinent. "Estem entre un 40 i un 70% de les places ocupades a I2, i encara pot anar en augment els propers mesos", exposa Perico. 

Per la seva banda, la Generalitat ja ha confirmat que seguirà convocant aquesta línia d'ajuts per abaratir la quota de les escoles bressol privades a I2. Segons la patronal, la intenció és que l'administració pugui anar pagant els diners de forma trimestral i no a finals de curs com ha passat aquest primer any de prova pilot.  
 
Irene Ramentol
Responsable editorial i de projecte a Criar.cat
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Imatge il·lustrativa
Josep Lluís Escudero
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat