Michal Bar Haim

Cada quant s'han de canviar els llençols?

El llit pot ser un brou de cultiu per a gèrmens, bacteris i fongs si no es manté en bona higiene

Michal Bar Haim
per Criar.cat
El llit on dormim pot tenir fins a 1,5 milions de bacteris entre els quals ens enredem cada nit, ja que es tracta d'un lloc que es manté calent i humit. Precisament per aquesta potencialitat dels llençols de ser brou de cultiu per a gèrmens, bacteris i fongs, els i les expertes aconsellen canviar-los, com a mínim, un cop a la setmana

En cas de no fer-ho així, els i les microbiòlogues adverteixen que podem posar en risc, no només la nostra salut, sinó també la de tots aquells que dormen amb nosaltres, persones i animals inclosos.


Alguns i algunes especialistes alerten, fins i tot, que poden aparèixer al·lèrgies si la boca o el nas entren en contacte amb aquests microbis. La pitjor part, on se'n concentren més, és a la funda del coixí. És en aquesta zona on s'aglutina la saliva, la suor, el cabell, el maquillatge i altres cèl·lules mortes que són brou de cultiu per als bacteris.


A banda dels llençols, un altre focus important de la casa on hem de parar atenció són les tovalloles, un gran niu de virus i bacteris, o les cortines, que s'embruten fàcilment i també poden arribar a ser nocives per a la salut si no les conservem amb una higiene adequada. Aquests tèxtils acumulen pols i estan en estret contacte amb els microorganismes que volen per la casa i l'exterior. Per això, és recomanable fer-los una neteja profunda almenys dos cops l'any.

Finalment, els draps de cuina també estan molt exposats als microorganismes, ja que entren en contacte amb aliments crus. En aquest cas, el que recomanen els i les microbiòlogues és rentar-los després de fer-los servir amb una solució desinfectant, a banda de ficar-los a la rentadora una vegada a la setmana.
Arxivat a:
SalutGeneral
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Karolina Grabowska
per Mar Domènech
Per tenir bona salut, cal tenir un estil de vida actiu i menjar fruita i verdura a cada àpat. Els nostres fills i filles en prenen prou en el seu dia a dia?
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Per què els protocols dels hospitals encara avui no permeten que una criatura pugui estar tranquil·la sentint-se acompanyada per la seva mare o pare?
Imatge il·lustrativa
per Alba Carreres
17 AFA d'Escoles Bressol Municipal de Barcelona es queixen de la introducció d'ultraprocessats i edulcorants al menú
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol i Judit Pla
Un qüestionari elaborat per la consultora de maternitat i criança Judit Pla
Logotip de Criar.cat
Responsable de projecte: Irene Ramentol
Responsable editorial: Alba Carreres
Responsable de publicitat: Mar Domènech
Tecnologia: Sobrevia.net

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres