Qin Leng

Lectures per la tornada a l'escola

Arriba un nou curs escolar i també novetats literàries

31 d'agost de 2023 a les 08:21h
Qin Leng
Les famílies ja estem a punt per tornar a l'escola. Engegar de nou rutines, horaris, extraescolars i també noves lectures. La tardor despunta, ja es percep en l'ambient i en el canvi de temps, i amb ella també es publiquen novetats literàries d'allò més interessants.

Aquí us fem un recull de recomanacions editorials per a diferents franges d'edat i que ja podeu trobar a la vostra llibreria. Propostes que parlen de l'escola, d'hàbits i també d'aventures i humor. En diferents formats com àlbum il·lustrat, llibre joc, poemes, còmic i molt més. Llegir és un plaer que cal cultivar durant tot l'any, i fer-ho en família fa que es multipliqui.
 
  1. Se m'escapa! 
  2. El teatre d'ombres del Petit Príncep
  3. No vull anar a l'escola
  4. Petits poemes de casa
  5. Una família sempre sempre sempre és una família
  6. Si plores com una font
  7. El gran llibre de les escoles
  8. Drila cocodrila. Fer anar la closca
  9. Les aventures d'en Massagran. Volum 1
  10. Ombres de colors

Se m'escapa! - Michaël Escoffier i Karine Bélanger

El protagonista d'aquesta història té una urgència evident, se li escapa el pipí. Pàgina a pàgina l'acompanyarem en la seva cerca de buscar un vàter lliure, però darrere de cada porta hi troba algú. Aconseguirà finalment el seu objectiu?

Una proposta ideal per aquells petits i petites que es troben en el procés de deixar el bolquer. Les solapes i la lletra en majúscula fan la lectura molt més amena."El teatre d'ombres del Petit Príncep" - basat en l'obra d'Antoine de Saint-Exupéry

Ja sabeu que som fans del Petit Príncep i aquesta novetat ens sembla una meravella i una molt bona proposta de joc ara que les hores de llum s'escurcen. Amb ell podreu recrear en família les escenes més boniques d'aquest clàssic universal. A més, a dins, hi trobareu el llibret d'El Petit Príncep, en una versió adaptada als primers lectors.

Inclou totes les peces del teatre i instruccions per poder-lo muntar sense cap eina extra i un llumet. Un cop muntat, el teatre serveix també com a decoració i com a llumet de nit. 
 


 

"No vull anar a l'escola" - Mireia Vidal i Anna Baquero

Tants dies de vacances i tantes hores amb la família fa que a molts infants els costi tornar a l'escola. Això mateix li passa a la Tina i al seu ninot, en Pop, els protagonistes d'una col·lecció creada pensant en els reptes que es troben els més petits de casa.

En aquesta ocasió la Tina i en Pop estan enfadats perquè les vacances s'acaben i s'ha de tornar a l'escola. Però tenen la solució, han decidit que no hi aniran mai més! Però a poc a poc veuran que anar a escola tampoc està tan malament, perquè hi ha els amics, fan un munt de coses divertides i molt més.


"Petits poemes de casa" - Salvador Comelles i Mercè Galí

 
Si aquest estiu no hem parat per casa, aquest poemari ens anirà la mar de bé per reconnectar-hi. Cada poema està dedicat a objectes, racons i altres elements de la llar. Com ara la rentadora, la nevera, l'assecador, les flors o el convidat que pot venir a veure'ns. Versos lliures i estructures variades amb molt de ritme que ens parlen de coses senzilles però amb molt de significat per a qualsevol família.

El duet format pels poemes rodons de Salvador Comelles i les il·lustracions plenes de joc de Mercè Galí ha sabut evocar en aquest llibre jocs d’infància, certa nostàlgia, quotidianitat i un toc d'humor. Una bona lectura per fer tot junts a casa.


"Una família sempre sempre sempre és una família" - Sara O'Leary i Qin Leng

Aquest àlbum dolçament il·lustrat fa un repàs als diferents tipus de famílies que poden existir. Una proposta actual i a on veure's reflectit.

Un bon dia la mestra pregunta als nens i nenes de la classe què creuen que fa que les seves famílies siguin especials, les respostes són totes ben diferents, però repassant cadascuna aviat veuen que el que les fa realment especials és en totes el mateix ingredient. Formi qui formi una família el més important és sempre l'amor.
 


"Si plores com una font" - Noemi Vola

Aquesta novetat ens anirà bé a tots aquells que vivim la síndrome postvacacional i per entendre millor els nostres sentiments. El narrador d'aquesta història, sense voler, provoca que el seu protagonista, un cuc de terra una mica trist, acabi plorant a bots i barrals. Per animar-lo, junts comencen a repassar situacions en què les llàgrimes ens poden ser de gran utilitat, com ara per fer bullir la pasta, rentar-se les dents o apagar focs.

Un llibre per reflexionar sobre la importància de poder plorar, perquè és sa i ho fa tothom, fins i tot les roques! Una oda als sentiments i al seu llenguatge universal.


"El gran llibre de les escoles" - Violeta Cano 

L'autora i il·lustradora madrilenya Violeta Cano ha fet una autèntica enciclopèdia de l'escola. En aquest magnífic àlbum il·lustrat, ple de detalls i anècdotes, fa un viatge al llarg de la història a través de les escoles de totes les èpoques i de tot el món. El personatge que ens farà de guia és en Martí Minuts, un nen del futur que ens transportarà d'una època a una altra amb la seva màquina del temps.

Hi descobrirem com aprenien els nens i nenes a l'antiga Grècia, a l'edat mitjana i fins i tot a l'edat moderna. Ben segur, hi llegirem curiositats que desconeixíem. Un homenatge a les escoles, un lloc fonamental per als nens i nenes d’arreu del món.

"Drila cocodrila. Fer anar la closca" - Gómez 

Ha nascut una nova col·lecció de còmic perfecte per als qui aprenen a llegir. Els protagonistes són cinc animals ben peculiars que viuen en un prat molt especial i a on tot és possible. Ens agrada per als primers lectors perquè té quatre vinyetes per pàgina, lletra en majúscula, el seu sentit de l'humor que enganxa i els personatges que hi surten.

En aquest primer títol veurem que la Drila i els seus amics aprendran que, per resoldre qualsevol problema, el millor és aturar-se i fer anar la closca per trobar la millor solució. I que, pensant en equip, les coses sempre surten millor!


"Les aventures d'en Massagran. Volum 1" - Ramon Folch i Camarasa i Josep M. Madorell 

Segur que molts i moltes de vosaltres sou seguidors de Massagran i que més d'una vegada heu tingut algun dels seus còmics a les mans o veieu la sèrie de dibuixos animats. Doncs ara, Combel Editorial ha tret una edició recopilatòria de totes les historietes d'aquest clàssic de la literatura catalana. Un total de tres volums recolliran les aventures d'en Massagran.

En aquest primer volum trobarem els seus cinc primers còmics. Tota la família ens enganxarem de nou als viatges i peripècies del jove Massagran, un noi bondadós, pacífic i amb molt sentit de l’humor, ple d’inquietuds i amb un esperit aventurer que el porta a visitar a països exòtics. L'acompanyem?


"Ombres de colors" - Oriol Malet

I acabem les recomanacions amb un còmic per a adolescents i joves. Comanegra i la Fundació Bofill editen conjuntament aquesta proposta que aborda l'abandonament escolar prematur sense carregar-lo d'estigmes. A través de la història de la Cris entendrem que sovint les raons per deixar els estudis abans d'hora són d'una gran diversitat, però que els camins per continuar endavant també són diversos i accessibles quan els joves troben el suport que necessiten. 

Per a fer aquest còmic, el seu autor i il·lustrador, Oriol Malet, s'ha capbussat de ple en la realitat diària dels centres i docents, escoltant especialment a testimonis reals de joves "abandonadors" o a la corda fluixa de l’abandonament. 


Mar Domènech
Periodista especialitzada en cultura i oci familiar, i responsable comercial de Criar.cat.
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Àlex Gómez Ribera
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Txus Garcia
Masies, cases i apartaments ideals per un cap de setmana o les vacances escolars, de la mà de Benvinguts a Pagès
Imatge il·lustrativa
Daiga Ellaby
per Irene Ramentol
Com fer el trànsit al son respectant les característiques de cada infant
Imatge il·lustrativa
Allan Mas
Els infants i adolescents que fan activitat física a la tarda cal que facin un berenar lleuger i amb hidrats de carboni d'absorció lenta
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat