Rdne Stock

Vetlladores al límit: «És insostenible»

Testimonis expliquen la precarietat laboral d'un sector clau per l'escola inclusiva

15 de setembre de 2023 a les 07:30h
Rdne Stock
per Criar.cat
La Pilar Garcia fa cinc anys que treballa de vetlladora. Els tres últims ho ha fet a l'Institut Gerbert d'Aurillac de Sant Fruitós de Bages, però fa tan sols uns dies va rebre una trucada de l'empresa que s'encarrega de contractar-los per dir-li que aquest any havien reduït les hores de vetlladora a l'institut. Li oferien poques hores en altres centres de l'Anoia. "A mi no em surt a compte fer 50 quilòmetres per treballar dues o tres hores al dia amb el sou que ens paguen", lamenta.

Garcia denuncia que l'empresa li va dir que, si no ho acceptava, havia de signar la baixa voluntària, cosa que s'ha negat a fer. Des d'aleshores no ha rebut cap més noticia de l'empresa i ha decidit continuar anant a treballar a l'institut de Sant Fruitós de Bages.


"Estem als llimbs", lamenta. També una altra vetlladora que vol mantenir-se en l'anonimat assegura que el curs passat feia 35 hores a un centre de les comarques centrals i aquest dilluns li van enviar un correu dient que passava a fer-ne 3. "M'estan obligant a firmar un full dient que estic conforme amb això i que, si no firmo, vol dir que no ho accepto i per tant m'han de fer la baixa voluntària i no tindria indemnització", denuncia.

De fet, diverses vetlladores de la Catalunya Central asseguren que els problemes es van agreujar quan la fundació SAMU va guanyar el concurs per gestionar el servei a finals del 2022. Aquesta empresa s'encarrega de la gestió dels vetlladors a la Catalunya Central i al Vallès Occidental i, a finals de l'any passat, diversos sindicats van queixar-se que uns 600 vetlladors d'aquestes dues demarcacions van tenir problemes per cobrar.  Garcia també lamenta molts problemes de comunicació amb l'empresa: "La comunicació amb ells és nul·la, no responen els missatges i no contesten mai". Una situació similar és la que exposa una altra vetlladora de la Catalunya Central, la Isabel Gallego, que el maig passat va deixar la feina perquè era "insostenible". "Estem molt mal pagats, tenim contractes fixes discontinus, de manera que a l'estiu no cobrem i ens posen a l'atur", exposa, tot afegint que "malauradament cada cop ens van donant menys hores tot i que les necessitats són les mateixes o superiors". La Isabel, malgrat que li "encanta" la feina, va decidir plegar perquè amb l'entrada de l'empresa SAMU "va ser un caos". "Vaig decidir plegar perquè la situació s'havia tornat insostenible, tinc una hipoteca i fills i no podia continuar així", relata.


De la seva banda, la responsable de la secció del Lleure Educatiu de la Federació d'Educació de CCOO, Cristina Broto, lamenta que "s'han perdut moltes hores que no es recuperaran i que s'estan vulnerant drets de les treballadores, amb baixes voluntàries, modificacions de les condicions i sense poder negociar". Segons el sindicat, l'empresa no té seu a Catalunya i només hi ha dues coordinadores per gestionar més de 600 treballadors a la Catalunya Central i el Vallès Occidental.

Després de les denúncies fetes públiques per diversos centres i famílies, el Departament d'Educació ha admès que ha hagut de dur a terme una redistribució de les hores de monitoratge de suport i que s'ha fet "amb criteris compartits per la Taula de Participació per un Sistema Educatiu Inclusiu (TAPSEI)".

També reiteren que hi ha hagut un "augment molt important" de la dotació de recursos per a l'escola inclusiva passant dels 15,66 MEUR el curs 2020-21 als 29,28 per al curs 2023-24. Pel que fa a les hores de monitoratge, remarquen que també han augmentat i que aquest curs seran 52.913, mentre que el curs passat eren 44.604.

 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Txus Garcia
Masies, cases i apartaments ideals per un cap de setmana o les vacances escolars, de la mà de Benvinguts a Pagès
Imatge il·lustrativa
Ajuntament Deltebre
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Daiga Ellaby
per Irene Ramentol
Com fer el trànsit al son respectant les característiques de cada infant
Imatge il·lustrativa
Allan Mas
Els infants i adolescents que fan activitat física a la tarda cal que facin un berenar lleuger i amb hidrats de carboni d'absorció lenta
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat