iStock

Test: Qui té sobrecàrrega mental a casa?

Vint-i-cinc preguntes per fer-te ara (i d'aquí uns anys) per revisar responsabilitats amb la teva parella

6 d'octubre de 2023 a les 07:30h
iStock
per Elisenda Soriguera

Fa un temps que amb la meva parella mirem d'equilibrar la càrrega mental que tant pesa, però no ens en sortim de reorganitzar aquest pes logístic.

Finalment, hem decidit posar-nos a prova per mirar de llistar i reordenar responsabilitats. Ha estat com crear-nos un test de la Superpop per mirar de veure com anava aquesta redistribució de la càrrega mental. 


Entre tots dos hem creat vint-i-cinc preguntes aptes per revisar ara o per fer-ho de nou d'aquí uns anys, i després hem mirat de donar-los resposta.

Ho voleu provar amb la vostra parella? Són aquestes:


Qui sap quan toca la pròxima revisió o vacuna de la criatura? Qui demana hora per fer-la? Qui sap on es guarda el carnet de vacunació o la targeta sanitària? 

Qui sap si quan cal renovar el DNI/passaport/similar de la criatura? Qui demana hora per fer-ho? Qui prepara la documentació per a quan s'han de fer gestions familiars?


Qui apunta al calendari familiar les reunions de l'escola? Qui demana hora per a les reunions amb el o la mestre/a?

Qui avisa l'escola quan la criatura està malalta i no hi anirà? O qui avisa la mestra de canvis d'horaris puntuals? Qui prepara els correus a la professora o les notes a l'agenda de la llar amb comunicacions variades?

Qui apunta al calendari familiar les excursions? Qui té present que cal reorganitzar el dia per anar a acomiadar l'autocar en ocasions importants?

Qui fa els tràmits per a extraescolars, inscripcions, casals d'estiu i punyetes similars fora de l'horari de la llar o de l'escola?

Qui prepara llençols, pitets, bolquers, etc. per a l'escoleta? I la bossa de la piscina, l'esmorzar i el que convigui per al dia a dia de l'escola? Qui gestiona les peticions puntuals (els gadgets per a manualitats, els ingredients per als panalells, o el que pertoqui)?


Qui es queda a casa quan la criatura està malalta intentant treballar i cuidar a la vegada?

Qui té les alarmes al mòbil a les hores que toca medicar la criatura? Qui està pendent que no li pugi la febre? Qui decidiex que a mitjanit cal canviar llençols perquè estan suats? 

Qui té present el calendari de vacances i festius de lliure disposició? Qui els anota al calendari familiar i s'anticipa planejant com solucionar-ho?

Qui envia les indicacions als avis sobre les particularitats del dia quan van a recollir la criatura? Qui els demana ajut quan convé?

Qui diu "Toca fer el seu canvi d'armari"? Qui mou la roba o les sabates que els van petites al "calaix de la roba que va petita"? Qui compra el que li falta?

Qui rep les convocatòries per a les festes d'aniversari dels col·legues de la criatura? Qui es coordina per als regals per l'amic/ga del fill/a que fa anys? O qui es coordina amb altres famílies per a les celebracions d'aniversari conjuntes?

Qui gestiona els menús de sopar en funció dels dinars de la llar? Qui fa la llista de la compra tenint en compte aquests menús? Qui imprimeix el menú cada mes i l'enganxa a la nevera? 

A qui li demanen els familiars propers què regalar a la criatura en ocasions especials? Qui va crear la nota al mòbil amb la llista de possibles regals per a festes nadalenques o aniversaris? 

Qui sap si queda Dalsy o bé s'ha acabat? Qui decideix si es va al metge o s'espera l'evolució del malalt? Qui pren la iniciativa de posar sèrum per treure mocs? 

Qui canvia un percentatge més elevat de bolquers? O neteja un percentatge més elevat de culs. Qui sap quan s'estan acabant els bolquers? Qui els va a comprar? 

Qui té present que cal tallar les ungles? Qui les talla? Qui sap quan toca dutxa i quan ens la podem saltar?


Qui ha decidit que calia canviar el bressol pel llit? Qui ha fet l'estudi de baranes per saber què ens caldria tenir perquè no es foti de lloros mentre dorm? 

Qui fa la matada d'aprendre's quin aliment pot prendre en cada etapa vital? Qui sap fins a quina edat es recomana no donar fruits secs sencers?

Qui s'informa sobre la criança i com educar els fills. 

Qui fa netejar per guardar o regalar les joguines antigues que ja no s'utilitzen? O els gadgets que ja no són necessaris (banyera petita, canvi de cotxet, evolució de la trona...)?

Qui fa els àlbums de fotografies familiars? Qui pren la iniciativa? 

Qui està més mentalment esgotat de la criança?

Elisenda Soriguera és periodista especialitzada en criança i autora de "La mare que t'ha parit. Diari d'una mare inexperta", on ha publicat aquest test.


ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Coneix les etapes maduratives de l'infant des del naixement fins a l'adolescència
Imatge il·lustrativa
Martí Artalejo
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Vitolda Klein
per Irene Ramentol
Un recull d'experiments i propostes educatives que us encantaran
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat