Els
fruits secs són un dels aliments claus de la
dieta sana i equilibrada. Els especialistes recomanen
consumir-ne de manera regular, ja sigui per fer un mos entre àpats o incorporant-la a les nostres receptes diàries, ja que són una excel·lent alternativa a les proteïnes animals.
A més, aporten color i sabor a les amanides, sopes, cremes, arrossos i pastes, són els protagonistes de moltes salses i amb ells es poden elaborar postres delicioses i pa boníssim.
Qui fruits secs podem menjar a casa?
Nous, avellanes, ametlles, festucs, pinyons, castanyes, pipes… Sempre, això sí,
seguint les recomanacions de consum de l'Agència de Salut Pública en la primera infància. Recordeu que en cas de menors de 4 anys, s'han d'oferir en polsim, en crema o esmicolats.
Avui, però, us volem parlar de les propietats i els beneficis d'un d'aquests fruits secs: les nous. I ho farem de la mà de
Borges, una de les empreses referents del sector alimentari a Catalunya, amb més de de 125 anys d'història, i que té entre els seus productes estrelles precisament els
fruits secs. I per posar-vos-ho fàcil, us deixarem
cinc receptes per a tota la família que us encantaran:
Quins beneficis tenen les nous per a tota la família?

Tenen un
alt contingut en greixos insaturats –com els àcids grassos Omega 3-, que a diferència dels saturats no es queden adherits a les parets de les artèries, sinó que circulen per l'organisme. Per tant, són una excel·lent eina per a mantenir a ratlla els nivells de colesterol sanguini i gaudir d'una
bona salut cardiovascular.
Molta fibra que facilita la digestió i regula el trànsit intestinal.
Vitamina E que ajuda a protegir les cèl·lules de danys oxidatius i
vitamines del grup B, ideals per a alleugerir la síndrome premenstrual.
Minerals com el magnesi i el ferro que contribueixen a disminuir el cansament i la fatiga. Un grapat de fruits secs sempre és sinònim d'energia.
Triptòfan, que millora la conciliació del somni i l'estat d'ànim.

Un aminoàcid fonamental, la
L-Arginina, que proporciona múltiples beneficis vasculars, reduint així el risc de patir malalties del cor.
Són saciants, no és pas cert que les nous engreixen. També són calòriques, sí, però si es pren només un grapat s'evita menjar altres aliments menys saludables.
Quins tipus de nous hi ha?
Les nous de Califòrnia són considerades
les millors del món. Es conreen en una de les terres més fèrtils del planeta, la Vall Central de Califòrnia, i suposen dos terços del consum mundial d'aquesta fruita seca. Són nous de sabor suau i delicat, amb una grandària de gra de mitjà a gran, la pela del qual es parteix amb molta facilitat.
Les Pizarro són nous de proximitat. Aquestes procedeixen de les finques que la companyia té a Extremadura i Granada, zones amb una climatologia similar a la de Califòrnia. Tenen un sabor autèntic, molt mediterrani, capaç de transmetre la singularitat del territori en què es conreen.
En el cas dels productes de Borges, són cultivats per agricultors locals i amb un sistema d'agricultura sostenible i responsable, utilitzant els recursos hídrics de manera adequada.
Què he de tenir en compte a l'hora de comprar fruits secs?
A més de la qualitat de la matèria primera, convé també assegurar-se que els productes s'elaboren en conformitat amb els estàndards de qualitat més estrictes per a garantir els millors productes.
En el cas de Borges, per exemple, durant el procés de producció només s'utilitza oli de gira-sol i oli de gira-sol alt oleic, en cap cas oli de palma. I els cocktails de fruita seca són 100% naturals, sense fregir ni torrar, sense conservants ni colorants, sense sal afegida o gluten.
Com introduïm les nous en la dieta de la família?
Us deixem a continuació amb algunes receptes que us encantaran:
**RECORDEU: Els fruits secs sencers presenten un risc elevat d'ennuegament en infants menors de 4 anys. És aconsellable oferir-los molts o en crema.
Pollastre amb arrebossat de nous
Ingredients:
2 pits de pollastre desossats
100 g de nous
50 g de pa ratllat gruixut
1 cullerada sopera de mostassa
2 cullerades de mel
Un raig d’oli d’oliva extra
Preparació pas a pas:
Piquem les nous i les barregem amb el pa ratllat. Mesclem la mostassa amb l’oli i la mel. Tallem els pits de pollastre a tires, procurant que no quedin gaire gruixudes. Suquem el pollastre amb la mescla d’oli i mel i l’arrebossem amb el pa ratllat i les nous. Introduïm al forn a 180 °C durant 10 minuts.
Carxofes farcides
Ingredients:
8 carxofes mitjanes
350 g de formatge blau
100 g de nous pelades i a trossos Pizarro
100 g de pernil ibèric a trossets
200 ml d’oli d’oliva verge extra
Preparació pas a pas:
Pelem i tallem les carxofes. Les coem al vapor durant 20 minuts. En un bol, esmicolem el formatge i el mesclem amb les nous i el pernil. Ho remenem. Farcim les carxofes, les ruixem amb oli d’oliva verge extra i les posem al forn 15 minuts a 200 °C.
Amanida de tardor
Ingredients:
320 g de quinoa
100 g de carabassa
Una culleradeta d’orenga
Una culleradeta de comí
8 castanyes
1 alvocat
Per al pesto de nous:
50 g d’alfàbrega
100 g de nous Pizarro
100 ml d’oli d’oliva verge extra
100 de formatge parmesà
Preparació pas a pas:
Bullim la quinoa i l'escorrem bé. Fem al forn la carabassa tallada a daus, ben untada amb oli d’oliva verge extra, una culleradeta d’orenga i una altra de comí. Quan sigui tèbia, la mesclem amb la quinoa. Coem les castanyes i les incorporem també, tallades per la meitat o en làmines més fines. A continuació, afegim l’alvocat a trossos. Preparem el pesto de nous triturant en una batedora potent l’alfàbrega, les nous Pizarro, l’oli d’oliva verge extra i el parmesà, a més d’un pessic de sal. Si queda massa dens, hi podem tirar una mica d’aigua o més oli. Servim l’amanida tèbia de castanyes i carabassa juntament amb el pesto de nous.
Pastís de patata amb nous
Ingredients:
5 patates grans
8 llenques de formatge gouda
5 ous
40 g de nous en gra Pizarro

Sal i pebre
Preparació pas a pas:
Preescalfem el forn a 180 °C. Pelem, netegem i assequem les patates. En un bol, batem els ous i salpebrem al gust. Afegim-hi les patates tallades a rodanxes molt fines, el formatge tallat a tires fines i les nous picades a trossets. Ho mesclem amb cura. Vessem la mescla en un motlle per a forn folrat amb paper sulfuritzat. Ho posem al forn durant 35-40 minuts, fins que la superfície estigui daurada. Per comprovar si ha quallat, ho punxem al centre amb un escuradents i observem si surt net.
Musli saludable
Ingredients:
30 g d’arròs inflat
50 g de flocs de civada
50 g de nous Pizarro

5 cullerades soperes de mel

2 cullerades soperes d’oli Borgesol

50 g de perles de xocolata negra 80% (opcional)
Preparació pas a pas:
Escalfem el forn a 250 °C. Piquem les nous Pizarro i les mesclem en un recipient amb la civada i l’arròs inflat. Hi afegim la mel i l’oli. Ho posem al forn durant 10 minuts i remenem a mitja cocció. Un cop refredat, podem conservar el musli en un pot hermètic un màxim de dues setmanes. També podem completar-lo amb perles de xocolata negra.