Jonathan Borba

Desenvolupament motor del nadó: dels 0 als 12 mesos

Tots els canvis que tenen lloc en les criatures durant el primer any de vida

21 de novembre de 2023 a les 07:00h
Jonathan Borba
Quan començarà a fer volteig, a asseure's o agafar les coses amb les mans? A gatejar, caminar, córrer...? Són preguntes freqüents que ens fem els pares i les mares durant el primer any de vida de la nostra criatura i que es poden respondre (sempre de forma orientativa) explicant les etapes del desenvolupament motor, del llenguatge i de les relacions socials

Els nadons neixen amb els anomenats reflexes primitius, moviments automàtics, involuntaris i estereotipats que ajuden l'ajuden a adquirir la maduració neurològica necessària pel bon desenvolupament motor necessaris per la supervivència i relació amb l'entorn. Aquests reflexes tenen un temps d'aparició i d'integració. Tenir-los en compte, valorar-los i tractar-los poden ser el primer pas pel bon creixement del bebè.
Publicitat

 
Per altra banda, els nadons descobreixen i aprenen des dels ulls, boca, oïda, equilibri vestibular, llengua, tacte. Tant en el bebè, com en l'infant com en l’adult, l’estimulació d'aquests captors informatius (captors posturals) són la base de la salut, del creixement, de la relació i adaptació a l’entorn: ens fa més adaptables al medi.
Publicitat

 
És per això que treballar-los de ben petit, anar als gronxadors, fer tombarelles, abraçades, saltar, riure,  jugar, estimular l'aprenentatge motor, cognitiu i emocional... Enriqueix el neurodesenvolupament i estableix uns vincles comunicatius neuronals interessants.
Publicitat

 

Anem a veure, en detall, el desenvolupament dels nostres bebès de 0 a 12 mesos. Abans, aclarir que cada infant té el seu propi ritme evolutiu i d'aprenentatge senzillament perquè, per sort, tots som únics i diferents:
 
De 0 a 6 setmanes:

 És un bebè inestable, en prou feines aguanta el cap. Però ja podem començar amb el tummy time (a mi m’agrada més crossfit).
 
Iniciar-se en el món del crossfit a domicili: Pots començar a posar-lo panxa a terra de 3 a 5 vegades uns minuts cada dia. Aporta molts beneficis, és interessant per treballar a nivell de la musculatura del coll, esquena, braços, mans i cames, afavorir el correcte neurodesenvolupament i assoliment de fites motores i posturals i també treballa el sistema vestibular i digestiu.

 Manté una postura flexora. Està encongit, flexionat.

 Dit polze el tindrà dins la mà (puny tancat).
 
De 6 a 8 setmanes:

 Estirament del cos. Ja s’allarga com una salamandra.

 El dit polze ja començarà a tenir la capacitat de sortir del puny (important per anar assolint les fites manuals posteriors). Aquí és on s’anirà fent palès si l’hem entrenat gaire o no.

 Somriure social fixat. La iaia que trobis pel mercat ja li tornarà el somriure.

 Manté la mirada (3 a 5 segons). Per fi,  ara és el teu moment! Connecteu les mirades i treballa el gir del cap a la dreta i a l’esquerra.

 Posició esgrimista. En supí, al girar el cap, mantindrà aquesta posició.

 Recolza avantbraços de panxa a terra. Important el treball de càrregues (crossfit), portejar i estimulacions realitzades fins aquestes setmanes.  

Al loro! De 0 a 8 setmanes si veus que sempre té el cap girat al mateix costat o comences a veure alguna zona del cap asimètrica o plana consulta al teu pediatra, fisioterapeuta o osteòpata de confiança.
 
Als 3 mesos:

 Cap independent del cos. És capaç de girar el cap i mantenir el cos alineat a la línia mitja. Que no ho fa? A practicar crossfit i estimulació.

 En supí flexiona les cames i pelvis.

 Recolza colzes de panxa a terra. Evolució natural del mes anterior.

 Serà capaç de portar les mans a la línia mitja del cos i al finalitzar els 3 mesos d’agafar (d’aquella manera) un objecte amb les mans.

Balbotejos espontanis. Tranquils, no parla, ni fa la intensió, senzillament investiga i es descobreix. Però tu com si res, li parles, li rius i ens comuniquem tots!  


Als 4 mesos:

 Mà – Boca, Mà – Mà. Ja comença a jugar-hi, tot a la boca. Amb les mans semblarà un polític, fan molta gràcia (els bebès).

 Salivació “mode on”: Pot començar a salivar al introduir-se coses a la boca i a començar aparèixer les primeres irritacions de la barbeta i galtes (benvingut pitets regalats pels amics, familiars).

 Semi volteig: Es queda a mig camí estirat de costat, inclús ja poden fer el volteig complert! El podem ajudar i estimular amb objectes o agafant-li les cames per acompanyar-lo en el volteig.

 Recolzament asimètric dels colzes de panxa a terra. Ja és capaç d’agafar un objecte mentre té recolzat l’altra avantbraç al terra.

 Paracaigudista o reflex de Landau: De panxa a terra, aixeca el cap, braços i cames com si es tirés des d’un avió amb paracaigudes.

 Control ull – mà establert. Ja comença a ser més precís. Vigila amb els cabells quan estiguis lactant!

 Vocalització labial iniciada. Pot començar a dir “ti-ti, ta-ta, baba...”

Als 5 mesos:

 Volteig de totes les maneres. Amb més o menys destresa, ara ja sí que sí.

 S’agafa les plantes dels peus i l’ajuda a fer el volteig.

 Descoberta dels genitals. Tot el dia “erre que erre”.

 Visió 3D. Ja comença a veure força millor.

 Salivació. Ara ja sí que s’haurà de fer un gran ús de tots els regals que t’han fet: 1000 pitets al dia, samarretes, bodies, jerseis... absolutament tot quedarà xop!

 Descollonament. Per fi li podem fer les tonteries, els petons a la panxa i al coll perquè rigui. Interactua molt amb l’entorn i amb nosaltres. T’adones que ha valgut la pena invertir en dormir poc, malament, perdre la teva salut física i emocional per aquests petits grans moments!


 Als 6 mesos:

 Mà – Peu: Per suposat, el peu a la boca (i tot el que trobi)

 Recolzament en supí amb les mans i cuixes. Ja li va agafant el gust això de poder veure les coses des de més amunt.

 Memòria visual.

 Ull – Mà, Ull – Peu a la Boca. El destí és ben clar. Pensa que té doble sentit: Descobreix el gust de l’element introduït a la boca, la seva textura, duresa, per exemple a la vegada que percep des de la part del cos que s’ha introduït. M’explico: Descobreix que la seva llengua és molt versàtil i l’estimula, juga amb ella i amb el que s’hagi posat a la boca; Si l’element que es posa a la boca és la mà, un dit (o  tots) o un peu també té aquest nou estímul (des de la mà/peu percep la seva llengua, els seus llavis, genives ...). És un “win – win “ en tota regla!

 Funció manual: Manipula millor, ja comença a fer la pinça i a utilitzar el polze com a element d’oposició. També supina la mà (palmell de la mà mira cap al sostre).

Atenció: En ocasions als 6 mesos ja es recomana la introducció de l’alimentació complementaria. Amb ella, apareix el concepte baby led weaning (alimentació autoregulada pel bebè). Clarificar que no s’hauria d’introduir el baby led weaning fins que com a mínim tingui 6 mesos, tingui un bon control del cap, una bona coordinació mà-boca, interès pel menjar i demostri quan té gana i quan està saciat i inhibit el reflex d’extrusió
 
 Als 7 mesos:

 Sedestació lateral. Comença a asseure’s de costat amb l’ajuda d’un colze al terra, tipo “pose de foto”.

 Estrella de Mar: Pivota, el deixes de panxa a terra i es desplaça sobre ell mateix, com si estigués a l’espai.

 Manipulació: Agafa les coses de més lluny

 Sherlock Holmes: Busca objectes amagats

 Reptar: Pot iniciar el moviment més o menys eficaç de desplaçament en quadrupedia.

 Inici posar-se de peu: La cadira, el sofà o el que trobi són l’ajuda perfecte per començar a voler posar-se de peu i veure el món des d’una altra perspectiva.

 Als 8 mesos:

 Sedestació oblicua: S’asseu amb l’ajuda d’una mà al terra, inclús es posa com la “sirenita”.

 Fa el mono: Passa d’estar assegut a quadrupedia.

 Gateig immadur. Descoordinat.

 Volteig de panxa a terra a supí. Volteig integrat, inclús es pot donar en etapes anteriors.

 Lladre: Ho agafa tot! Vigila el que deixis pel terra, taules o cadires, s’ho posarà a la boca.


 Als 9-10 mesos:

 Gateig madur.

 Passa d’estirat a assegut per posar-se de peu.

 De genolls: Quan està de peu recolzat a algun element també es posa de genolls.

 Visió perifèrica: Ja no se li escapa cap detall, té un major control postural. Sembla que vagi a caure i que es farà mal... però poques vegades és així. Controlen més del que ens pensem. S’estan entrenant per la vida plena de cops i empentes! No siguem patidors, acompanyem-lo sempre i l’observem de reüll.  

Atenció: Recentment s’ha eliminat de l’equació el gateig com element a tenir present dins les fites motores. No es considera important dins l’etapa evolutiva ni del neurodesenvolupament, sempre i quan el bebè hagi adquirit algun patró de desplaçament per relacionar-se amb l’entorn.
 
 Als 11-12 mesos:

 Caminar: Inici primeres passes laterals.

 Manipulació: Posa objectes dins d’altres objectes.

 Vocabulari: Paraules senzilles (almenys dues), entén perfectament el que li diuen (i mesos abans també).

 Vista: Observa l’element que li han dit o que ha dit.  


Hem de recordar que cada infant té un ritme d’aprenentatge diferent, però també que el medi intern (on s’ha gestat tant de temps) com la interacció amb el medi extern dibuixen un escenari important en el seu desenvolupament motor, emocional, hormonal i neuronal. La fisioteràpia pot ajudar a identificar l’escenari actual junt amb pediatres, logopedes, terapeutes ocupacionals, assessores de lactància, odontopediatres...
 
L'objectiu és acompanyar i empoderar a les famílies en el procés de creixement.
Arxivat a:
NounatGeneral
Roger Montsant
Fisioterapeuta, osteòpata i apassionat del cos humà.
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
MónNatura Delta
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Txus Garcia
Masies, cases i apartaments ideals per un cap de setmana o les vacances escolars
Imatge il·lustrativa
Kelley Bozarth via Unsplash
per Dra. Anna Estapé
La Dra. Anna Estapé ens facilita alguns consells per tal de detectar i tractar aquesta malaltia que afecta 1 de cada 5 infants
Imatge il·lustrativa
Daiga Ellaby
per Irene Ramentol
Com fer el trànsit al son respectant les característiques de cada infant
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat