iStock

«La meva filla haurà de caminar 30 minuts fins a l'escola en direcció oposada a la meva feina»

Famílies denuncien que s'han quedat sense plaça pública prop de casa i demanen canvis

13 de maig de 2024 a les 07:00h
iStock
per Criar.cat
Som moltes famílies de diferents barris de Barcelona que el proper curs escolar no podrem portar al nostre fill/a a l'escola que volem perquè falten places públiques (no podem considerar pública les concertades i molt menys religioses).
 
Nosaltres com la resta de famílies hem anat a les reunions informatives de zona, hem anat a les jornades de portes obertes de sis centres educatius, ens hem llegit tota la informació de preinscripcions i hem vist els seus vídeos explicatius.


A la sol·licitud de preinscripció se'ns ha obligat  a triar un centre escolar primer, quan per nosaltres era tan bo el primer com els altres sis centres que es troben a 15 minuts de la nostra residència
 
I per a què serveix tot això? Per res! perquè resulta que el número de desempat que va sortir el dia 30 d'Abril no ens va afavorir i, per tant, no entrem a la primera opció, però tampoc a la segona, ni a la tercera, ni a la quarta ni a la cinquena, ni a la sisena, totes les opcions estan plenes.

 
I és quan comences a enfadar-te. Veus que el pròxim curs la teva filla haurà de caminar 30 minuts fins a l'escola i que justament està en direcció oposada a la teva feina. Que no hi ha transport públic regular que arribi. I comença el teu calvari i el d'altres famílies que tampoc han estat afavorides al sorteig i que, a sobre, tenen dos fills, un que va a la llar d'infants cap a una direcció i l'altre 30 minuts en sentit oposat.

I ja no parlem que el segon fill tindrà prioritat al centre educatiu del seu germà i que també condicionarà l'entrada a l'institut d'aquí uns anys. I és quan comença la teva angoixa.

 
I el consorci què hi diu? Que esperis al dia 29 de maig per veure si reps un email o  sms dient que has d'ampliar la teva selecció entre els centres educatius que no han omplert.

I llavors tens dos dies per fer la segona demanda i si no et donaran una d'ofici. De veritat que no es pot parlar amb els afectats i mirar de trobar una solució que vagi bé per tothom? Cal que les famílies que no tenim plaça passem per aquesta angoixa?
 
I si penses que això és el pitjor, encara has de suportar com tothom et pregunta "i a quina escola la portaràs?" I tu has d'anar repetint "no, és que no hem entrat" i et contesten "quina mala sort!".
 
Sort? La sort per la Grossa de Nadal o pel parxís, no per l'educació dels nostres fills. Els nostres fills no són un número, són nens i nenes de 3 anys que no poden caminar 30 minuts per anar a l'escola. I les famílies afectades tenim el mateix dret que tothom a triar escola, a tenir conciliació familiar i benestar emocional. I és igual que sigui 1 família o 400!! 

Portem 20 anys amb la mateixa problemàtica i la mateixa falta de planificació i gestió per part del Consorci d'Educació que s'empara en una normativa ambigüa, en posar com a oferta pública la concertada (que segons ells no es paga), tenir concerts amb centres religiosos i en mantenir línies en centres que any rere any no omplen per dir que hi ha prou oferta pública.

Ja sabem que el paper i els números ho aguanten tot, però es que resulta que aquests números són criatures i families que els estàs destarotant la vida. Tant que els agrada mirar a altres països sobre temes d'Educació podrien fer un cop d'ull com ho fan per les les preinscripcions.
 
Per tot això, les famílies afectades hem decidit fer un manifest i ja portem 400 signatures. També hem fet a una queixa al Síndic de Greuges i ens hem posat en contacte amb aFFaC que ens ajudarà a muntar una reunió amb Consorci d'Educació.

Volem que aquesta situació no es torni a repetir i que no hi hagi cap família que hagi de passar pel que estem passant nosaltres i el que han passat moltes famílies abans. En algun moment aquest sistema ha de canviar.
 El testimoni en primera persona de Susana Sanchez
Llegir més «Històries de vides» aquí

Rep el millor contingut al teu correu

Newsletter

Afegeix el teu email i fes clic a "Continuar".


 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
fotograma de Sirocco i el Regne dels Vents
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Allan Mas
Els infants i adolescents que fan activitat física a la tarda cal que facin un berenar lleuger i amb hidrats de carboni d'absorció lenta
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Coneix les etapes maduratives de l'infant des del naixement fins a l'adolescència
Imatge il·lustrativa
Vitolda Klein
per Irene Ramentol
Un recull d'experiments i propostes educatives que us encantaran
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat