Cottonbro

Les 6 malalties més freqüents a la primavera

La pol·linització i els canvis de temperatura afavoreix que sigui una època intensa de virus i al·lèrgies

29 de maig de 2024 a les 12:37h
Cottonbro
per Criar.cat
La primavera és una de les èpoques preferides de moltes famílies, pels colors i la temperatura, ideal per fer plans amb criatures a l'aire lliure. Tot i així, també és una època intensa de virus i al·lèrgies. Els ulls plorosos, els nassos tapats, els esternuts o les urticàries són molt comuns en aquesta estació.

A continuació, llistem les malalties més freqüents d'aquesta època de l'any: 


Al·lèrgia al pol·len

Amb la primavera arriben les al·lèrgies... Fem més activitats a l'aire lliure coincidint amb la polinització de les plantes, arbres i herbes. També és una estació d'alta concentració d'al·lèrgens comuns com els àcars de la pols i els fongs. 
 Asma


L'asma és una malaltia crònica inflamatòria bronquial que provoca episodis recurrents de sibilacions, dispnea, sensació d'opressió al pit i tos, especialment durant la nit o a primera hora del matí.

Aquests episodis s’associen habitualment amb una obstrucció generalitzada però variable dels bronquis que sovint reverteix espontàniament o amb medicació.

Es desconeix la causa exacta de l’asma. Es considera que és una malaltia multifactorial en infants i adults predisposat genèticament. Certes substàncies poden desencadenar els símptomes o atacs d'asma, i entre ells destaquen el pol·len, els àcars de la pols, les infeccions respiratòries, l'activitat física i els químics en suspensió. Per això, l'època de la floració de la pol·linització estan molt relacionades amb l'augment de símptomes asmàtics.

Conjuntivitis

La conjuntivitis és la inflamació de la conjuntiva, la mucosa que recobreix la part posterior de la parpella i la part anterior del globus ocular. Aquesta inflamació provoca la dilatació dels vasos sanguinis de la superfície de l’ull i, per tant, l’envermelliment que la caracteritza.

Es tracta d’un problema freqüent que pot aparèixer en un o ambdós ulls i que no acostuma a afectar la visió. Pot ser conseqüència d’una infecció, una irritació o una al·lèrgia. En funció de la causa, és contagiosa i pot requerir tractament.

Pot ser provocada per una reacció al·lèrgica al pol·len, la gespa, els àcars de la pols, el pèl d’alguns animals, o les espores dels fongs, entre d’altres.

 Gastroenteritis

Les gastroenteritis suposen una inflamació de la mucosa de l'estómac i sobretot de l'intestí. Habitualment són d'origen infecciós, és a dir, que fonamentalment estan ocasionades per virus i per bacteris. Pot tenir moltes causes, per bé que la majoria dels quadres són de naturalesa vírica i estan provocats per Norovirus i Rotavirus. 

Amb el bon temps, augmentem els àpats fora de casa sense poder garantir sempre les condicions òptima de manipulació dels aliments i de cocció. A més, les temperatures altes solen afavorir que els patògens causants de la gastroenteritis romanguin més temps a l'entorn. Per això, les gastroenteritis són més comunes a la primavera i l'estiu.Reaccions a les picades d'insecte

Amb la primavera arriben els insectes, molts voladors i amb agullons capaços d'injectar toxines. Algunes persones poden experimentar reaccions al·lèrgiques davant de les picades d'insectes. En els casos més greus, la reacció pot cursar amb inflor perllongada molt més enllà de la zona de la picotada, urticària, dificultat per respirar, nàusees i xoc anafilàctic. 

Erupcions cutànies i pell atòpica

Els canvis de temperatura i la humitat són factors associats a l'augment dels símptomes relacionats amb la dermatitis atòpica i altres efectes sobre la pell. A més d'erupcions, altres signes comuns són la pell esquerdada, la picor, l'exsudat i les crostes. 

No es coneix la causa exacta de la malaltia, tot i que sabem que l’herència juga un paper important. Per sort, la majoria d'infants que tenen pell atòpica, milloren a mida que es fan grans. No és una malaltia contagiosa.


Rep el millor contingut al teu correu

Newsletter

Afegeix el teu email i fes clic a "Continuar".


 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Txus Garcia
Masies, cases i apartaments ideals per un cap de setmana o les vacances escolars, de la mà de Benvinguts a Pagès
Imatge il·lustrativa
Ajuntament Deltebre
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Daiga Ellaby
per Irene Ramentol
Com fer el trànsit al son respectant les característiques de cada infant
Imatge il·lustrativa
Allan Mas
Els infants i adolescents que fan activitat física a la tarda cal que facin un berenar lleuger i amb hidrats de carboni d'absorció lenta
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat