Albert Alemany

El cervell canvia durant l'embaràs

Com es prepara el cap de la dona per acollir una criatura? Té alguna relació amb l'aparició de possibles trastorns en el postpart?

11 de febrer de 2021 a les 13:18h
Albert Alemany
per Criar.cat
Com canvia el cervell durant l'embaràs i la maternitat? Aquesta reorganització està relacionada amb l'aparició de trastorns en el postpart? Fins quan s'allarga aquests canvis? Són algunes de les preguntes que ja han començat a respondre un grup de neurocientífiques en el projecte d'investigació BeMother que estan duent a terme la UAB, l'IMIM i el IISGM amb el finançament de l'European Research Council. 

La recerca ja ha provat que la xarxa d'àrees cerebrals experimenta canvis importants durant l'embaràs que duren com a mínim dos anys i que estan involucrats en la forma en què la mare es relaciona amb la criatura. Mitjançant l'anàlisi d'imatges de ressonància magnètica, les investigadores ha comprovat com en dones embarassades es modifica la matèria gris en regions implicades en les relacions socials que tenen a veure amb l'empatia i l'altruïsmeUns canvis cerebrals morfològics relacionats que poden convertir-se en un avantatge adaptatiu per a la maternitat de diverses formes. Per exemple, facilitant la capacitat d’una mare per reconèixer les necessitats de la seva criatura altament dependent, promovent el vincle mare-nadó i detectant fàcilment els estímuls socials que assenyalen possibles amenaces. 


Ara, la investigació pretén aclarir fins quan s'allarguen aquests canvis, com influeixen les hormones en aquest procés i quina relació guarden amb l'aparició de possibles trastorns en el postpart. La recerca pretén ser també una eina per ajudar a prevenir patologies vinculades amb la maternitat. 


El projecte ha estrenat web i ha presentat documental coincidint amb el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència, dia en què ha trascendit que Catalunya està per sota la mitjana europea en lideratge femení de projectes científics. De fet, el pes de les dones en l’àmbit científic es redueix en les categories superiors de la carrera professional, segons diverses estadístiques. Un biaix de gènere que les 12 universitats catalanes estan compromeses a revertir impulsant polítiques de gènere i revisant els plans d’igualtat.  


T'ha agradat aquest contingut?
 

 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Aquests són els permisos laborals que pots sol·licitar quan tens fills
Imatge il·lustrativa
Marcos Paulo Prado
per Irene Ramentol
Una guia per explicar com funciona el paquet de mesures que ja ha entrat en vigor
Espectacle de carrer del Festival de Titelles FIROBI
Espectacle de carrer del Festival de Titelles FIROBI | Mar Domènech Bert
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Txus Garcia
De la mà de Benvinguts a Pagès, us presentem masies, cases i apartaments ideals per un cap de setmana o les vacances escolars
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres