Garret Jackson

Per què no l'hem d'obligar mai a fer petons

Fes-li un petó a la tieta, va, vinga!

per Criar.cat
Garret Jackson
"Fes-li un petó a la tieta... va... vinga! Us sona?" És una escena quotidiana força comuna quan t'estàs acomiadant d'un lloc. "Feu-vos una abraçada, va! Mooolt bé!!!!" Us sona aquesta altra?

De vegades, de manera inconscient estem posant a les nostres criatures en situacions compromeses. Què passaria si ens poséssim nosaltres al seu lloc? Us hi heu posat a pensar?


Si bé és veritat que hi ha criatures o situacions en les quals la criatura ho farà sense que això li suposi un esforç hi ha moments en els quals es pot sentir pressionada a fer quelcom que no vol fer. 

Aquests són alguns dels motius pels quals és millor no forçar la situació i no obligar a la criatura a fer un petó quan ell/a no vol: 


"És important entendre que les mostres d'efecte són voluntàries i que no es poden forçar", explica la psicòloga Paola Roig. "No es pot forçar l'afecte i no es pot forçar mostrar-lo", assegura. Segons explica és important respectar si ells o elles tenen ganes de mostrar aquest afecte o no.

"Si no vol fer un petó a l'àvia podem donar-li una alternativa, com per exemple dir-li adéu amb la mà o donar-li la mà. Proposar-li coses i si li ve de gust bé i si no, no passa res", explica la psicòloga Paola Roig. 

És important també respectar el seu "no". "Cal respectar els seus límits, i que en un futur aquesta criatura quan creixi li sigui molt més fàcil posar aquests límits sobre allò que vol i allò que no vol en el seu cas. En aquest sentit quan a l'adolescència comenci a tenir les primeres relacions sexuals li serà més fàcil posar els límits sobre allò que li ve de gust o el que no, i sobre el que vol fer i el que no", assegura Paola Roig.

A més si nosaltres li respectem aquests límits ell o ella aprendrà a respectar el de les altres persones. "El no és no en el seu cos i en el cos dels altres", explica.

"I per últim cal respectar quan no volen fer petons perquè d'alguna manera és també una prevenció de l'abús sexual, perquè d'alguna manera ells i elles interioritzen que el seu cos és seu i que ningú el pot tocar sense permís i per tant és més fàcil que detectin quan alguna cosa d'aquestes està passant", relata l'experta.

Segueix la Paola Roig a les seves xarxes

ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Daria Shevtsova
Alba Carreres
Una activitat per abans d'anar a dormir que genera vincles i ajuda a pensar
Imatge il·lustrativa
Paola Roig
Ens en parla la psicòloga perinatal Paola Roig
Imatge il·lustrativa
Mathilde Langevi
Paola Roig
Et passa? Ens en parla la psicòloga perinatal Paola Roig
Imatge il·lustrativa
Garret Jackson
Fes-li un petó a la tieta, va, vinga!
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Director de negoci: Jordi Font
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Emercat Osona SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres