Garret Jackson

Per què no l'hem d'obligar mai a fer petons

Fes-li un petó a la tieta, va, vinga!

2 de juny de 2021 a les 09:00h
Garret Jackson
per Criar.cat
"Fes-li un petó a la tieta... va... vinga! Us sona?" És una escena quotidiana força comuna quan t'estàs acomiadant d'un lloc. "Feu-vos una abraçada, va! Mooolt bé!!!!" Us sona aquesta altra?

De vegades, de manera inconscient estem posant a les nostres criatures en situacions compromeses. Què passaria si ens poséssim nosaltres al seu lloc? Us hi heu posat a pensar?


Si bé és veritat que hi ha criatures o situacions en les quals la criatura ho farà sense que això li suposi un esforç hi ha moments en els quals es pot sentir pressionada a fer quelcom que no vol fer. 

Aquests són alguns dels motius pels quals és millor no forçar la situació i no obligar a la criatura a fer un petó quan ell/a no vol: 


"És important entendre que les mostres d'efecte són voluntàries i que no es poden forçar", explica la psicòloga Paola Roig. "No es pot forçar l'afecte i no es pot forçar mostrar-lo", assegura. Segons explica és important respectar si ells o elles tenen ganes de mostrar aquest afecte o no.

"Si no vol fer un petó a l'àvia podem donar-li una alternativa, com per exemple dir-li adéu amb la mà o donar-li la mà. Proposar-li coses i si li ve de gust bé i si no, no passa res", explica la psicòloga Paola Roig. 


És important també respectar el seu "no". "Cal respectar els seus límits, i que en un futur aquesta criatura quan creixi li sigui molt més fàcil posar aquests límits sobre allò que vol i allò que no vol en el seu cas. En aquest sentit quan a l'adolescència comenci a tenir les primeres relacions sexuals li serà més fàcil posar els límits sobre allò que li ve de gust o el que no, i sobre el que vol fer i el que no", assegura Paola Roig.

A més si nosaltres li respectem aquests límits ell o ella aprendrà a respectar el de les altres persones. "El no és no en el seu cos i en el cos dels altres", explica.

"I per últim cal respectar quan no volen fer petons perquè d'alguna manera és també una prevenció de l'abús sexual, perquè d'alguna manera ells i elles interioritzen que el seu cos és seu i que ningú el pot tocar sense permís i per tant és més fàcil que detectin quan alguna cosa d'aquestes està passant", relata l'experta.

Segueix la Paola Roig a les seves xarxes

ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Txus Garcia
Masies, cases i apartaments ideals per un cap de setmana o les vacances escolars, de la mà de Benvinguts a Pagès
Imatge il·lustrativa
Ajuntament Deltebre
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Daiga Ellaby
per Irene Ramentol
Com fer el trànsit al son respectant les característiques de cada infant
Imatge il·lustrativa
Allan Mas
Els infants i adolescents que fan activitat física a la tarda cal que facin un berenar lleuger i amb hidrats de carboni d'absorció lenta
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat