Markus Spiske

Fractures, esquinços i torçaments: així hem d'actuar

Consells de primers auxilis per quan el teu fill o filla pateix una caiguda o accident fent activitat física

Markus Spiske
És força habitual que els nostres fills o filles pateixin caigudes i accidents mentre juguen o practiquen algun esport, fet que pot acabar en torçades, esquinços o fractures. Com hem d'actuar en aquests casos?

Les famílies hem d'estar preparades per aplicar mesures bàsiques de primers auxilis. Com que el més comú en lesions de tipus lleu és que es produeixi inflamació, les primeres cures que es poden realitzar van dirigides a controlar la inflor de la lesió.


L'anomenada tècnica Rice és la més indicada per tractar aquestes lesions. Prové de les inicials en anglès dels cinc passos immediats en cas d'un torçament, esquinç o fractura:

Repòs (Rest): si es produeix una d'aquestes lesions, és important que el nostre fill o filla no realitzi cap activitat que suposi dolor o esforç. Ha de fer repòs absolut ja que qualsevol situació que impliqui moure la zona lesionada pot augmentar el sagnat o la inflor.


Gel (Ice): aplicar gel a la zona afectada és indispensable ja que reduirà el dolor i la inflamació. Durant les primeres 24 hores, és recomanable administrar-lo 15 minuts cada dues hores i, les següents 24 hores, cada quatre hores. És convenient saber, també, que en les primeres 48 hores no es pot aplicar calor ni fer massatges a la zona afectada.

 Compressió (Compression): és important embenar l'àrea afectada fermament, encara que no massa fort. L'embenat ha de començar just sota de la lesió i anar pujant, fins a acabar aproximadament un ample de mà per sobre de la zona afectada.

Elevació (Elevation): mantingues elevada la zona lesionada del teu fill perquè la inflamació es redueixi. És aconsellable utilitzar una cadira o un coixí per a les extremitats inferiors, i un cabestrell si la lesió és al braç. 

Un cop aplicades aquestes mesures, és important que el/la metge avaluï el més aviat possible la lesió, faci les proves corresponents, i doni un diagnòstic i tractament definitius. 

 
Arxivat a:
SalutGeneral
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Riho Kroll
per Roger Aranda Rovira
Us passa? El psicòleg Roger Aranda ens explica què fer
Imatge il·lustrativa
per Andrea Gabarró
Si tens el triangle Pikler i no saps ni qui és Pikler llegeix això
Imatge il·lustrativa
per Marta Segrelles
La psicòloga Marta Segrelles ens en parla
Imatge il·lustrativa
Gala Espín
per Paola Roig
La psicòloga Paola Roig ens parla de l'exigència que carreguem les mares i els pares en la criança
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Continguts: Irene Ramentol
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres