Pits més grossos o canvis en la regla? Són realment efectes secundaris de la vacuna de la Covid?

"Vaig haver-me de comprar un sostenidor més gran" "Va trigar-me la regla dues setmanes més" "Vaig tenir una menstruació més abundant"

"He notat que m'han crescut els pits". "Des que em vaig vacunar m'ha trigat més a venir la regla". "Després de la vacuna he tingut una menstruació més abundant". A través d'Instagram i xarxes socials són moltes les dones que han compartit una experiència similar aquests darrers dies. Però què en té del cert tot plegat? Què en sabem?

Una de les primeres a explicar públicament aquestes possibles alteracions, basades en la seva experiència personal i la d'altres dones que havia acompanyat, va ser la llevadora Laura Cámara, de l'hospital Virgen de las Nieves de Granada, qui està realitzant un estudi, anomenat "Proyecto Eva" que pretén investigar els efectes de la vacuna contra la Covid en el cicle menstrual de dones en estat fèrtil.

Després d'entrevistar a més de 5.000 dones els resultats han estat que un 55% de les dones ha notat alteracions en el seu cicle menstrual després de la vacuna. Alteracions que poden ser des d'un augment del sagnat, canvis en el ritme menstrual o amenorrea.

Què està passant a Noruega?

Una TikToker de 17 anys va explicar en un vídeo que després d'haver-se vacunat amb Pfizer va notar un increment notable dels pits. A partir del seu testimoni centenars de dones han compartit la seva experiència en el mateix sentit a les xarxes.

Què hi diu l'Agència Espanyola del Medicament?

L'Agència Espanyola de Medicaments ho està seguint i segons diu afectaria nou casos de cada un milió de dosis. Els trastorns menstruals, de moment, no figuren al llistat d'efectes adversos de l'Agència Espanyola de Medicaments. 

A la pràctica, només un 4% dels estudis de la Covid ha considerat les diferències en sexe biològic en les investigacions. Se sap que la Covid afecta més en homes i que els genera una afectació més greu.

S'ha donat alguna explicació?

Hi ha un efecte secundari previst i publicat, però fins ara poc conegut, de les vacunes Pfizer i Moderna que explicaria els canvis en els pits: la inflamació dels ganglis limfàtics, coneguda tècnicament com limfadenopatia

Els metges assenyalen que es tracta d'una reacció temporal d'una setmana aproximadament. "Al voltant del 10% de les dones que reben la vacuna tindran els ganglis limfàtics de les aixelles inflamats", assegura Steinar Madsen a l'Agència Noruega de Medicines. Aquesta inflamació fa que els pits siguin impulsats una mica cap endavant i d'aquesta manera doni la sensació que són més grans. 

I l'evidència científica? 

L'evidència científica recull la inflamació dels ganglis limfàtics però no les possibles alteracions de la regla. I conclou que les vacunes són segures i efectives. I no només això, sinó que posar-se-les és imprescindible per acabar amb aquest virus. Amb els anticossos de la vacuna es pot evitar que es pugui arribar a patir la malaltia de manera greu, es minimitzarà els riscos de desenvolupar símptomes persistents i fins i tot d'haver d'entrar a l'UCI, s'ha demostrat que les vacunes són segures i ajudarà a protegir la gent que t'envolta. 
Arxivat a:
CovidGeneral
Alba Carreres
Responsable editorial de Criar.cat
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Riho Kroll
Roger Aranda Rovira
Us passa? El psicòleg Roger Aranda ens explica què fer
Imatge il·lustrativa
Andrea Gabarró
Si tens el triangle Pikler i no saps ni qui és Pikler llegeix això
Imatge il·lustrativa
Marta Segrelles
La psicòloga Marta Segrelles ens en parla
Imatge il·lustrativa
Gala Espín
Paola Roig
La psicòloga Paola Roig ens parla de l'exigència que carreguem les mares i els pares en la criança
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Continguts: Irene Ramentol
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres