Daiga Ellaby

Alternatives a les pantalles (a l'escola) els dies que plou

Ni "La Patrulla canina", ni el "Mic", quan plou també es pot jugar

Daiga Ellaby
per Alba Carreres - Anna Ramis
Plou. Plou poc però plou. Els pati està ple de bassals i el recurs més senzill, segurament és deixar-los enganxats a les pantalles. Posar-los una peli, uns dibuixos.

I tot i que en menors de 6 anys, des del mateix Departament d'Educació es recomana no fer ús de les pantalles amb un topall màxim d'una hora, a la pràctica entre l'estona d'anglès (que els posen Cocomelon, o Little Angel, obviant el fet que siguin dibuixos totalment sexistes), la del pati i estona de després del menjador es pot arribar a superar aquest límit, sense tenir present que potser a la tarda l'infant et demana posar els seus dibuixos preferits.


I sí, està clar que les famílies hem de fer un canvi de mentalitat i reduir el consum de pantalles. L'únic que els ensenya el fet de posar pantalles quan plou és a ser mers espectadors quan realment se'ls hauria d'ensenyar a interaccionar amb l'entorn. També quan plou. I precisament quan plou.

Cada vegada hi ha més escoles que aprofiten per treballar la sensorialitat que pot aportar trepitjar bassals amb botes d'aigua, impermeable, roba de recanvi i tovalloles. I ho fan com una activitat més. Això sí quan plou poc. 


De fet aquesta és una de les propostes de la pedagoga i autora de (De 0 a 3 res de Pantalles) Anna Ramis. "Quan a les escoles no hi havia pantalles, ni tan sols televisors, també plovia, també havíem de tenir alternatives preparades per quan no es podia sortir al pati", explica la pedagoga.

"Per què no podem sortir al pati quan plou? Perquè els infants no porten calçat ni roba adequada? Perquè no sabem què passaria? No sabem quin tipus de joc o activitat pot sorgir sota la pluja? Perquè les famílies es queixarien?", es pregunta Anna Ramis.

Segons ens diu, totes aquestes preguntes ens les podem formular en un equip integrat per docents i famílies que tinguin ganes de repensar el sentit i els beneficis que té tancar tots els alumnes a veure una pantalla sempre que plou.

També es poden pensar més alternatives a les pantalles si això de sortir a jugar al pati plovent no ens convenç:

A dintre d'una escola, també quan plou hi ha altres espais que es poden ocupar (que potser ara amb els grups bombolla ja estan ocupats) per fer activitats indor: la biblioteca, el gimnàs, sala d'actes, el menjador, passadissos...

Jocs de taula: Són una bona alternativa quan plou. Per fer-les cal que el professorat o monitoratge conegui els jocs i pugui engrescar a l'alumnat a jugar-hi.

Lectura d'àlbums il·lustrats: contes, còmics... segons ens explica l'Anna Ramis potser va bé que alguna persona adulta els introdueixi i acompanyi amb respecte i ganes de fer passar una bona estona als infants.

Jocs amb teles: ideals per fomentar la imaginació i la creativitat

Un bon moment per proposar manualitats: dibuixos amb ceres, pintures i altres materials

Hi ha moltíssimes altres possibilitats que es poden fer quan plou. Deixar el material a l'abast dels infants perquè deixin volar la imaginació del joc és clau quan plou.

"El tòpic diu que els alumnes s'esveren d'estar tot el dia a les aules, però la realitat ens diu que hi ha molts i moltes alumnes que gaudeixen molt d'aquest estil d'esbarjo alternatiu, i fins i tot n'hi ha que el prefereixen", explica Anna Ramis.

Segueix a l'Anna Ramis a les seves xarxes

ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
6 testimonis més de violència obstètrica
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
6 testimonis de violència obstètrica
Imatge il·lustrativa
Rafael Henrique
per Paola Roig
No totes hem de parir en una banyera al saló de casa nostra, ni tampoc hem de fer-ho a la sala de parts d'un hospital
Imatge il·lustrativa
per Alba Carreres / Roger Aranda
Claus per posar límits amb l'ús de pantalles
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Continguts: Irene Ramentol
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres