Imatge cedida per Cris Moe

«Agafar en braços és salvar el món»

L'experta en porteig Cris Moe respon els dubtes dels lectors i lectores

Imatge cedida per Cris Moe
per Cris Moe
Durant el mes d'Octubre i des del 2008, té lloc la setmana internacional de la criança en braços per visibilitzar i recordar la importància i els beneficis del porteig i d'aquest vincle que es genera criant en braços.

Aquest any el lema ha estat "abraçant el futur" i intenta reclamar els braços com costum del present però també del demà. Hem traslladat a l'especialista en porteig, Cris Moe, els vostres dubtes que ens heu fet arribar sobre porteig i aquestes són les respostes:Com es pot evitar el mal d'esquena

El que fa tenir mal d'esquena no hauria de ser el porteig. Normalment el que fa mal d'esquena és "la vida"; és a dir: agafar les criatures amb males postures quan anem sense portabebès, donar el pit amb posicions impossibles,fer collit amb poc espai, els múltiples despertars, el fet d'haver d'arribar a tot... etc.


Si detectem que és quan portegem que el mal d’ esquena ataca poden ser tres coses: o una mala tècnica, o un portabebés no adequat o bé que al carregar el pes del nadó, ens surtin tots els mals que durant el dia estaven silenciats.

Per persones que tenen ja més mals d'esquena sovint, més enllà de quan portegen, el que recomano és: una revisió al fisio i portabebés de tela, tipus fulards o mei tais amb tires que embolcallin molt millor l'esquena del portador i d'aquesta manera tinguin el pes més repartit.

El meu fill només s'adorm en braços o portejant. Té 5 mesos. És normal?

Sí. Quan una criatura neix, necessita adaptació, temps, calor, confiança, mirada i amor sense condicions. Tot just el que sent quan està en braços de la seva mare o el seu pare. A més, a nivell “son”, està en plena etapa d’ adquisició de noves fases de son, una època de grans canvis a nivell maduratiu, i per tant encara reclamarà més aquest contacte.

El meu bebè reclama braços. És bo que l'agafi sempre que m'ho demana?

Que demanin braços és bo, normal i sa, i que aquests braços siguin donats també és exactament igual de positiu. La criatura no es pot valer per si mateixa. De manera natural. Si no els privem del contacte i relació que necessiten,a poc a poc, amb temps i paciència aquestes criatures aniran creixent, cada vegada amb més seguretat. Mica en mica se sentiran més capaces d'explorar el món i lentament deixaran de voler tants braços per començar a demanar altres coses pròpies de l’ etapa en que es trobin.

La meva filla ja no vol braços. Què he de fer?

És com qualsevol desig que expressa una persona. S'ha de respectar sempre el ritme de la criatura. No s'han de donar si ella no els vol.

Agafar en braços és malcriar?

Agafar en braços és un bàsic de la humanitat. És salvar el món. Sembla que ens n’haguem oblidat, perquè a les últimes generacions els ho van “prohibir”, i canviar aquesta motxilla cultural ens durà, potser, a sentir-nos més lliures i capaces de mapaternar que anar seguint directius imposades que es contraposen al nostre instint, valors o logística familiar.

Què fer/dir quan et qüestionen que els tinguis en braços?

Pots fer dues coses: donar una explicació (que no cal, ningú vol o et rebatran amb sarcasme), o somriure, assentir amb el cap i donar les gràcies pels consells gratuïts, mentre segueixes fent el que consideres, sense importar-te massa l’ opinió de l’ entorn.


La Cris Moe és coach maternal experta en lactància, son infantil i porteig. La pots trobar a l'instagram a @maretameva

 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Karolina Grabowska
per Mar Domènech
Per tenir bona salut, cal tenir un estil de vida actiu i menjar fruita i verdura a cada àpat. Els nostres fills i filles en prenen prou en el seu dia a dia?
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Per què els protocols dels hospitals encara avui no permeten que una criatura pugui estar tranquil·la sentint-se acompanyada per la seva mare o pare?
Imatge il·lustrativa
per Alba Carreres
17 AFA d'Escoles Bressol Municipal de Barcelona es queixen de la introducció d'ultraprocessats i edulcorants al menú
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol i Judit Pla
Un qüestionari elaborat per la consultora de maternitat i criança Judit Pla
Logotip de Criar.cat
Responsable de projecte: Irene Ramentol
Responsable editorial: Alba Carreres
Responsable de publicitat: Mar Domènech
Tecnologia: Sobrevia.net

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres