Per què el racó de pensar no s'ha d'utilitzar?

La psicopedagoga Aida Sardà Rodríguez defensa la idea que no deixa de ser un càstig encobert

per Alba Carreres/Aida Sardà Rodríguez
El racó de pensar ha estat un mètode molt utilitzat a les escoles per tal que els infants adoptin bones conductes i reflexionin quan estan enrabiats. Tot i això, segons assegura la psicopedagoga Aida Sardà Rodríguez, quan un infant està enrabiat no pot pensar, té activada la part emocional del seu cervell i per tant no arriba a una conclusió final. 

Segons explica no deixa de ser un càstig encobert: "Quan deixes un infant a un racó l'estàs fent sentir sol, abandonat, i l'únic que pot pensar és que ell no val i que ell no pertany", assegura.


Es tracta una "solució" immediata però que no aporta aprenentatge més enllà que el fet de voler agradar a la família o a l'escola i encaixar d'alguna manera però conduït per la por i per l'amenaça de no quedar-se sol.

"És obvi que per sortir d'aquella situació l'infant fa allò que li diu la persona adulta: dir ho sento, demanar perdó, abraçar... les frases que li hagin ensenyat i allò que li hagin dit que ha de fer, però també pot provocar una situació de venjança o d'aïllament", assegura Aida Sardà Rodríguez."Mai és una bona opció", explica i ens posa un exemple: "imagineu-vos que esteu a la platja i us esteu ofegant, i ve la socorrista i mentre encara t'ofegues et diu que no ho has de fer, que no has de marxar tan lluny, que no t'has de banyar quan hi ha bandera vermella i encara et deixa més sol". 

Les emocions no s'han de reprimir, s'han d'acompanyar, i perquè sigui efectiu l'aprenentatge, una vegada ja hagi passat aquesta enrabiada s'ha de parlar amb l'infant, de com s'ha sentit, de què li ha passat, validar les seves emocions i que de tot plegat n'extregui un aprenentatge.

"Vivim en un mon d'adults en el qual la infància no és respectada, quan la infància és més vulnerable. Allò que no li faries mai a un amic, a la teva parella o a la teva mare, per què els ho fem als infants? Per això hem de pensar molt allò que diem i allò que fem, perquè no tenen prou desenvolupada la seva emocionalitat", assenyala. 
 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Riho Kroll
Roger Aranda Rovira
Us passa? El psicòleg Roger Aranda ens explica què fer
Imatge il·lustrativa
Andrea Gabarró
Si tens el triangle Pikler i no saps ni qui és Pikler llegeix això
Imatge il·lustrativa
Marta Segrelles
La psicòloga Marta Segrelles ens en parla
Imatge il·lustrativa
Gala Espín
Paola Roig
La psicòloga Paola Roig ens parla de l'exigència que carreguem les mares i els pares en la criança
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Director de negoci: Jordi Font
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Emercat Osona SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres