Per què el racó de pensar no s'ha d'utilitzar?

La psicopedagoga Aida Sardà Rodríguez defensa la idea que no deixa de ser un càstig encobert

18 de maig de 2022 a les 07:16h
per Alba Carreres/Aida Sardà Rodríguez
El racó de pensar ha estat un mètode molt utilitzat a les escoles per tal que els infants adoptin bones conductes i reflexionin quan estan enrabiats. Tot i això, segons assegura la psicopedagoga Aida Sardà Rodríguez, quan un infant està enrabiat no pot pensar, té activada la part emocional del seu cervell i per tant no arriba a una conclusió final. 

Segons explica no deixa de ser un càstig encobert: "Quan deixes un infant a un racó l'estàs fent sentir sol, abandonat, i l'únic que pot pensar és que ell no val i que ell no pertany", assegura.


Es tracta una "solució" immediata però que no aporta aprenentatge més enllà que el fet de voler agradar a la família o a l'escola i encaixar d'alguna manera però conduït per la por i per l'amenaça de no quedar-se sol.

"És obvi que per sortir d'aquella situació l'infant fa allò que li diu la persona adulta: dir ho sento, demanar perdó, abraçar... les frases que li hagin ensenyat i allò que li hagin dit que ha de fer, però també pot provocar una situació de venjança o d'aïllament", assegura Aida Sardà Rodríguez.



"Mai és una bona opció", explica i ens posa un exemple: "imagineu-vos que esteu a la platja i us esteu ofegant, i ve la socorrista i mentre encara t'ofegues et diu que no ho has de fer, que no has de marxar tan lluny, que no t'has de banyar quan hi ha bandera vermella i encara et deixa més sol". 


Les emocions no s'han de reprimir, s'han d'acompanyar, i perquè sigui efectiu l'aprenentatge, una vegada ja hagi passat aquesta enrabiada s'ha de parlar amb l'infant, de com s'ha sentit, de què li ha passat, validar les seves emocions i que de tot plegat n'extregui un aprenentatge.

"Vivim en un mon d'adults en el qual la infància no és respectada, quan la infància és més vulnerable. Allò que no li faries mai a un amic, a la teva parella o a la teva mare, per què els ho fem als infants? Per això hem de pensar molt allò que diem i allò que fem, perquè no tenen prou desenvolupada la seva emocionalitat", assenyala. 
 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de llibreries especialitzades que us encantaran
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Imatge il·lustrativa
Josep Lluís Escudero
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat