Recursos per treballar la menstruació a l'aula

Conjunt de materials educatius per treballar a l'aula la regla

Entre els 11 i els 14 anys sovint es parla de la regla a l'aula. Tot i això, caldria començar-ho a treballar ja a l'aula durant l'educació primària perquè la menstruació no sigui un tabú.

Des de Criar.cat t'oferim una sèrie de recursos educatius per tal de parlar de la regla a classe tant amb nois com amb noies. Com ho podem treballar?


Dibuix del cicle menstrual: explica què passa en cada una de les 4 fases: menstruació, fase proliferativa, ovulació i fase secretora. l'alumnat haurà de fer un dibuix d'aquestes fases i assenyalar diversos elements (en funció de l'edat): per exemple el cos luti, l'ovòcit o el fol·licle creixent. 
 
 

Descarrega't aquí aquest dibuix

Treballem els colors de la menstruació: a una taula d'experimentació utilitzarem aigua tintada per veure els colors de la menstruació que es consideren normals. Explicarem a l'alumnat que quan la sang de la menstruació està en contacte amb l'exterior s'oxida i que aquesta es pot tornar més marronosa, i que quan comença a sortir pot ser més rosada. A més podem fer un treball de mesures habituals (aproximadament 50ml, o tres cullerades grans per cada període) i la durada del sagnat: entre dos i 7 dies. 
 


Descarrega't aquí el dibuix i pinta els colors de la regla

Investigar a través dels anuncis: parlar del tabú menstrual a través de la comunicació i el llenguatge audiovisual. Buscar a Youtube anuncis sobre compreses i tampons antics i buscar anuncis actuals de copes menstruals o calces per la regla. Què ha canviat? Quins conceptes es venen? Finalment, es pot generar un debat en grup per analitzar com ha canviat el relat del tabú menstrual, quins mites hi continua havent i com podem canviar el relat. 


La bústia: us animem a preparar una bústia a una capsa de cartró on l'alumnat de manera anònima pugui dipositar les seves preguntes sobre menstruació i salut sexual. Les preguntes seran recollides i contestades per una professional sobre el tema. 

Test: Us hem preparat aquest test sobre menstruació que pot ser també d'utilitat per fer en format quizz a classe, per grups o de manera individual. 

 

Alba Carreres
Responsable editorial de Criar.cat
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Karolina Grabowska
per Mar Domènech
Per tenir bona salut, cal tenir un estil de vida actiu i menjar fruita i verdura a cada àpat. Els nostres fills i filles en prenen prou en el seu dia a dia?
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Per què els protocols dels hospitals encara avui no permeten que una criatura pugui estar tranquil·la sentint-se acompanyada per la seva mare o pare?
Imatge il·lustrativa
per Alba Carreres
17 AFA d'Escoles Bressol Municipal de Barcelona es queixen de la introducció d'ultraprocessats i edulcorants al menú
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol i Judit Pla
Un qüestionari elaborat per la consultora de maternitat i criança Judit Pla
Logotip de Criar.cat
Responsable de projecte: Irene Ramentol
Responsable editorial: Alba Carreres
Responsable de publicitat: Mar Domènech
Tecnologia: Sobrevia.net

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres